Mobilafhængig? Mig? Øh nej! Eller…

21.10.19
Hvornår er man egentlig afhængig af noget?

Når man googler ordet ”afhængighed” på nettet, står der ”slave af” eller ”bundet til”. Jeg har også fundet denne lidt mere uddybende definition, som vel er ret dækkende:

”Når vi taler om afhængighed, er det ofte i forbindelse med stofmisbrug eller alkoholisme. Men folk kan være afhængige af mange forskellige ting. Nogle er så afhængige af spil, at de spiller deres formue væk. Andre kan være afhængige af at træne ekstremt meget, så alt i livet kommer til at kredse om at nå træningen og hvordan kroppen ser ud. Inden for de seneste år er samfundet begyndt at tale om afhængighed af sociale medier og mobiltelefoner og computere generelt – dét man populært kalder skærmtid. Nogle, især yngre, er afhængige af at få likes på Instagram, eller af at have mobilen ved hånden hele tiden og ’være på’ nat og dag.”

Strikse mobilregler i familien

I min familie fik vi den første mobiltelefon allerede engang i starten af 1990’erne. Eller det vil sige, det var min mands arbejdstelefon og det var nærmest en mursten med antenne og ikke særlig fiks, men den var da mobil. Siden har han haft utallige mobiltelefoner og oftest af de nyeste.
Vores ældste søn fik sin første mobiltelefon i konfirmationsgave i år 2000 og det var stort, han var i hvert fald vældig stolt af den. Men allerede et år efter købte han en ny og bedre model for sine sparepenge og lillesøster fik lov at arve/købe den ”gamle”, så hun fik sin første mobil som 12 årig. Yngstemanden fik sin første endnu tidligere, måske da han var 10 eller 11 år.

Da børnene boede hjemme, havde vi ret strikse regler for brug af mobilen. Eller det syntes de i hvert fald. Den var f.eks. bandlyst under måltiderne og min mand var nok den, der var allermest striks, hvis børnene prøvede at smugkigge under bordet. I dag har han selv både privatmobil og arbejdsmobil og Apple Watch og han har altid den ene eller anden lige ved hånden - også ved middagsbordet.

Hvem var den sidste i familien, der fik mobil?

Ja, det var selvfølgelig mig. Men jeg må indrømme, at også jeg nu har den på mig stort set hele tiden og jeg åbner den mange gange i løbet af en dag. For lige at tjekke mail, sms, vejret, Facebook, Instagram, Snapchat og nyhederne eller holde øje med skridttælleren, og tage et par fotos i ny og næ.
Selv min mor, som nu er fyldt 82 og som for nyligt glemte sin mobiloplader i sommerhuset, måtte i den anledning indrømme, at hun jo ikke kunne undvære mobilen sådan i længere tid, så hun måtte afsted efter den oplader.

Sociale medier stjæler vores tid

Det ER jo de såkaldt sociale medier, der sluger meget af vores mobiltid og tid generelt. Og det er vel lidt paradoksalt, at vi kalder dem for sociale, samtidig med at alle mennesker er fordybet i hver sin mobil. For at være sociale online – men sociale med hvem og hvordan?

Der har tidligere i år været fokus på, hvordan især familier bruger mobilen. Glemmer vi at være sammen, når vi sidder med hver vores mobil? Glemmer forældre at være forældre og hvad sker der med børnene, hvis de oplever at forældrene er fraværende, selvom de sidder lige ved siden af?

For det ER godt nok nemt at blive opslugt af noget på den der mobil og der ER jo uanede mængder af information. Både ”need to know” og ”nice to know” og alle mulige og umulige apps. Og derfor er de fleste af os i dag på et eller andet afhængighedsniveau i forhold til mobiltelefonen.

En vigtig diskussion og en balancegang, som vi alle sammen må forholde os til. Hvad gør du?

Boganbefalinger: Sådan bevarer vi nærværet i hverdagen

Måske har du lyst til at vide mere om, hvordan mobiltelefonen påvirker vores liv, både arbejdsmæssigt og i forhold til familielivet? Og hvad vi kan gøre for at bevare nærværet?
Det kan du finde kvalificerede bud på i de tre udvalgte bøger herunder, som du kan låne på dit lokale bibliotek eller, hvis du er mere til digitale bøger eller e-lydbøger, så kan i hvert fald de to førstnævnte også findes på biblioteksapp’en ’eReolen’.

Imran Rashid: Sluk – kunsten at overleve i en digital verden, 2017. I et letforståeligt sprog præsenterer speciallæge og innovationschef Imran Rashid, hvilken effekt de kolossale datamængder har på vores hjerne og krop.

Ulla Dyrløv: Få styr på dit barns digitale verden, 2018. En forældreguide til det gode onlineliv fra små børn til teenagere.

Imran Rashid og Søren Kenner: Offline – digital manipulation på smartphones og sociale medier – lær at gennemskue det – lær at stoppe det, 2019. Tankevækkende bog om de fysiske og psykiske konsekvenser, som vores brug af teknologi og sociale medier har.

 
Materialer