Mit liv med bøger

23.10.18
Jeg sidder hjemme, i min spisestue, og her er helt stille … det er meget usædvanligt. Jeg har tusind ting, jeg burde kaste mig over, nu hvor jeg er helt alene hjemme, vasketøj, oprydning, rengøring osv. Men jeg har mest lyst til at sætte mig i sofaen og fordybe mig i en god bog, måske med en varm kop kaffe og et tæppe over mig. Jeg bliver helt salig bare ved tanken … men det bliver ved tanken, for nu.

Jeg er gift og har tre børn på henholdsvis 7, 4 og 1 år - derfor er stilheden og tid alene, så dyrebar … ligesom tid alene med min mand … og mine bøger. Måske ved du præcis, hvad jeg mener.

Siden jeg var 19 år, har jeg bevæget mig i bogbranchen: boghandel, forlag, kædekontor for boghandlere og nu bibliotek. Jeg har også fundet min mand i branchen. Han havde et trykkeri, der bl.a trykte bøger for det forlag, jeg arbejdede for. Vores hjem er derfor fyldt med bøger: skønlitteratur, faglitteratur, børnebøger - alt hvad hjertet kan begære.
Når jeg besøger folk første gang, så tjekker jeg lige deres bogreol ud. Det giver sådan et godt indtryk af, hvem de er.

Der er mange der spørger mig: ”hvornår får du tid til at læse?”, og det er også en udfordring med en hverdag med et fuldtidsarbejde, et skolebarn, et børnehavebarn og et vuggestuebarn (og deres fritidsaktiviteter). Men jeg har fundet ud af, at om eftermiddagen, når alle er hentet, så trænger børnene egentlig bare til, at vi alle er i samme rum, og jeg er tilgængelig. Det er ikke altid, jeg behøver være med i en leg, bare jeg er der. Og DER læser jeg. Det skal ikke være kompliceret litteratur med et stort persongalleri, for jeg bliver afbrudt regelmæssigt, men det er ok, når bare jeg kender præmissen, så bliver jeg ikke irriteret. På den måde håber jeg også, at børnene får interesse for at læse selv.

Jeg har lige læst en artikel i The Guardian, hvor australske og amerikanske forskere konkluderer, at hvis du vokser op i et hjem med mange bøger, så klarer du dig bedre her i livet. Det er den korte version, men læs endelig hele artiklen selv, den er rigtig spændende.

Da jeg læste den, blev jeg helt lettet, puha, så behøver jeg ikke rydde op i min bogsamling endnu - det er vigtigt for mine børns fremtid, at vi har mange bøger på hylderne. Så til dig, der får skudt i skoene, at bøgerne fylder for meget derhjemme, så er der her et godt argument for at beholde dem alle! Og hvis nu du sidder og tænker, åh nej, vi har ikke ret mange og har heller ikke lige råd til at gå ud og anskaffe os flere… så frygt ej, biblioteket kan hjælpe, der må du låne så mange, du vil, og så kan du også skifte samlingen ud så ofte du ønsker - win win.

Nu sidder du måske og tænker godt, så har jeg argumentet til at beholde alle mine bøger, men hvad med min skosamling? Og her bliver jeg bare nødt til at citere Ingmar Bergman: ”der findes ingen gradbøjning eller struktur i det, man holder af. Det ER bare.” Så behold du bare alle dine sko, og køb et par mere, når muligheden byder sig.

Tilbage til min mand og jeg - hvad gør vi så for at få lidt tid sammen? Jo, vi tager fx på en endagstur til København til den årlige bogmesse i Bellacenteret. Det er også win win. Vi får tid til at tale sammen på turen frem og tilbage, og vi får en hel dag sammen med bøger.
Udover at være sammen med min mand, glæder jeg mig til at være sammen med andre ligesindede, blive inspireret til efterårets og vinterens læsning, møde forfattere på gangen og til foredrag, møde tidligere kollegaer, se interviews med kendisser og bare… bøger, bøger, bøger.
Jeg har også tænkt mig at vandre over i hallerne for børn - måske jeg skal have en bog med eller tre til mine unger derhjemme.
Skulle du også få lyst til en tur til Bogforum (det hedder bogmessen), eller i hvert fald lige orientere dig om årets program, så smut ned på dit lokale bibliotek. Vi har programmet liggende.
Vi ses.

P.S.: Fik jeg fortalt, at min 1-årige søn har føjet ordet bog til sit beskedne ordforråd?

 

Tags
Materialer