Mit kongerige for en bog...

01.06.12
Jeg arbejder på et bibliotek og det gør jeg først og fremmest, fordi jeg elsker at læse bøger.

Sådan har det bare altid været – lige siden jeg som barn kom hjem fra mit lokale bibliotek (som var en bogbus) med en stor stak bøger, meget gerne serier, fik mig placeret i et hjørne af sofaen og så var det ellers goodbye omverden.

Men jeg læser selvfølgelig ikke kun ”gammeldags” papirbøger – jeg hører dem også. Og måske er det de gode minder om godnat-læsning, eller måske er det bare fordi nogle af os opfatter mere med ørerne end med øjnene, at jeg efterhånden næsten holder mere af at læse en bog med ørerne end med øjnene. Heldigvis er der jo rige muligheder, dels med lydbøgerne fra biblioteket og dels med ereolen.dk, hvor man downlåner til sin pc, mp3- afspiller eller smartphone.

Hvad er det bøger gør ved os, hvorfor er vi mon så mange der elsker at læse? Det er jo selvfølgelig en måde at udvide sin horisont på – hvordan tænker andre og hvordan kan man også leve sit liv.
Men jeg tror også det i høj grad handler om, at med bøgerne, kan du glemme dig selv for en tid og netop være tabt for omverden. Og det har de fleste mennesker brug for - der nogen der fisker , nogen der løber og jeg – ja jeg læser.
Og med mit kærlighedsforhold til bøger så kan jeg selvfølgelig også godt lide at læse bøger om bøger.

En af mine yndlingsromaner er ”Vindens skygge” som er skrevet af den spanske forfatter Carlos Ruiz Zafon.

Den handler om den 10-årige Daniel, som har mistet sin mor. Han savner hende og er bange for at glemme hende. En nat tager hans far ham med til ”De glemte bøgers kirkegård”. Han fortæller ham at hver bog har en sjæl og hver gang et bibliotek eller en boghandel lukkes eller en bog forsvinder i glemsel så sørger Bogkirkegårdens vogtere for at bogen havner der.

Daniel bliver indviet som vogter og skal vælge en bog – han kan mærke at noget trækker i ham og han følger den usynlige tråd som leder ham til bogen ”Vindens skygge” som kommer til at følge ham og præge resten af hans liv.

Det er en fantastisk og stemningsfuld roman og man bevæger sig åndeløs rundt i 1950’ernes Barcelona og i farens lille bogantikvariat og den lille mørke lejlighed de to bor i, ovenpå butikken.

Da jeg havde læst den var jeg parat til at booke det første fly til Barcelona, måtte bare ned og opleve alle de gamle bygninger og labyrintiske gader og ramblaen - men det har jeg så til gode endnu.

Materialer