Mine yndlingsfag var historie og dansk

”Skal jeg gå i skole i 9 år mere!” udbrød min ældste søn og så helt fortabt ud, da han var færdig med 0. klasse.

Han er ellers glad for at gå i skole og vild med at lære nyt. Han stiller ca. et spørgsmål hver 10. sekund og hver dag må jeg derfor forholde mig til alt fra ”Hvor højt er Eiffeltårnet?” til ”Hvad er en væv?” Jeg kan måske svare på en tiendedel af alle spørgsmålene – resten af tiden er det mig, der ser fortabt ud.

 Men 9 år er også lang tid, når man kun er 7 år! Jeg trøstede derfor drengen og fablede lidt om frikvarter og fodbold, som nok skulle få de 9 år til at gå meget hurtigt. Samtidig drømmer jeg selv om at gå i skole igen og blive klogere på alt imellem himmel og jord. Heldigvis slutter vi jo ikke med at lære noget, bare fordi vi ikke længere går i skole – nu kan vi bare selv vælge de fag og emner, der interesserer os mest.

Historie og dansk var mine yndlingsfag i skolen og derfor har jeg nok også en forkærlighed for historiske romaner. De er fantastiske kilder til viden om vores fortid og sætter samtidig vores nutid i perspektiv. Personligt husker jeg også bedre historiske fakta, når jeg oplever dem i en episk fortælling, hvor jeg lever mig ind i de fiktive eller faktiske historiske personers frustrationer, håb, fejltagelser og triumfer.

Mine egne favoritter indenfor genren er romaner, hvor forfatteren har lagt et stort stykke arbejde i at researche de historiske kilder. Jeg anbefaler her tre af mine favoritter. Bøgerne kan du låne på dit lokale bibliotek i Viborg Kommune og på eReolen.dk.

Det stockholmske blodbad

Krigene mellem Danmark og Sverige i 1600-tallet er omdrejningspunkt i Hanne Reintofts historiske kærlighedsroman "Hjertebånd". Fra begge sider er Øresund følger vi helt almindelige menneskers liv. Vi mærker deres smerte og frustration, når krigens ødelæggelser påvirker deres liv. Samtidig bliver vi også klogere på livet i 1600-tallet og de historiske begivenheder som medførte, at Danmark måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge. En gribende og hjertevarm roman.

Fysikeren Marie Curie

"Det blå lys" af Stig Dalager handler om den polsk-franske fysiker Marie Curies liv og arbejde. I 1903 og i 1911 fik hun nobelprisen for sit arbejde. I romanen hører vi om Curies opvækst i Polen i 1860'erne, hvor folket er undertrykt af den russiske besættelsesmagt, og vi følger hende til Paris, hvor hun kæmper med sin videnskab i den mandsdominerede universitetsverden. Det er en imponerende, rørende og faktarig roman.

Barcelona 1901 - Klassekamp og kunst

Ildefonso Falcones "Sjælemaleren" er blandt mine største læseoplevelser. Vi følger den helt almindelige arbejder Dalmau, som har et særligt kunstnerisk talent med keramik. Han er en del af arbejderklassen, hvor hans venner, familie og kæreste kæmper for deres rettigheder. Dalmaus særlige talent giver ham pludselig adgang til overklassens liv, hvor hans arbejde bliver anerkendt, men han selv har svært ved at finde fodfæste. Romanen giver en fantastisk indføring i klassekampen i Barcelona omkring århundredeskiftet, men også smukke og udførlige beskrivelser af byens særlige kunst og arkitektur.

Rigtig god læse- og læringslyst