Minder om kassettebåndet

Kan du huske kassettebåndene?

Måske har du som jeg siddet ved radioen og trykket ”optag”, når dine yndlingssange blev spillet i radioen, eller forsigtigt spolet frem og tilbage med fingrene, for at båndet ikke skulle ende i båndsalat. Kassettebåndene og walkmanen var i starten af 90’erne mine trofaste venner og symbol på mit første møde med lydbøger.

Reddet af kassettebåndet på Die Autobahn

I min barndom var vi ofte på ferie i Sydeuropa, og de lange køreture på den tyske motorvej var ulidelige for mig. Jeg døjede meget med køresyge, og jeg husker mange varme sommerdage, hvor jeg stod med hovedet vendt mod græsset i en tysk vejkant. Jeg var nok selv ude om det, for jeg var rastløs, og jeg kiggede ikke på vejen, som jeg fik besked på, men i alle mulige blade og bøger.

Min redning fra Die Autobahn blev en walkman, for på den kunne jeg i bilen høre lydbøger. Jeg var fuldstændig opslugt af fortællingerne på kassettebåndene, og pludselig kunne jeg godt sidde stille og bare lytte. De 12 timer på Die Autobahn fløj afsted, og imens var jeg i en anden verden og fortryllet af bl.a. Thomas Windings oplæsning af ”Emil fra Lønneberg” og Povl Dissings stemme i ”Snøvsen”.

 

Lydbøger er for alle

Lydbøger er meget mere end bøger til børn på bagsædet i bilen. De er populære som aldrig før og til alle aldersgrupper. I mit daglige arbejde på biblioteket oplever jeg, at flere og flere tager lydbogen til sig. Mange begynder på lydbøger, fordi bogstaverne er blevet for små, papirbogen er blevet for tung, eller tiden er blevet for knap.

Jeg begyndte selv, som så mange andre, at høre lydbøger som voksen, da jeg skulle pendle. I bilen fik jeg mulighed for at fordybe mig i nogle af de klassiske romaner, som jeg havde opgivet på papiret. Tolkien, Herman Bang og Jane Austen blev de forfattere, jeg glædede mig til møde på mine daglige køreture.

I dag pendler jeg ikke mere, men lydbøger er stadig en fast følgesvend i min hverdag. Prøv fx at høre en lydbog, når du strikker, går en tur eller gør rent – du vil opleve, at de praktiske gøremål bliver meget sjovere med en historie i ørerne.

 

Ingen båndsalat på eReolen

Som barn holdt jeg utrolig meget af Astrid Lindgrens ”Alle vi børn i Bulderby”. Jeg spolede frem og tilbage med fingrene for at høre mit yndlingsafsnit, og desværre endte mit eksemplar i båndsalat. Det har måske også været skæbnen for mange af bibliotekets lydbøger på kassettebånd, for de er forsvundet fra bibliotekets hylder.

Heldigvis er der ingen båndsalat på eReolen – bibliotekets tilbud af lyd- og ebøger. Du får adgang med dit bibliotekslogin og kan bruge din computer, tablet eller smartphone. For at komme i gang på telefonen eller tablet skal du downloade appen ”eReolen” i AppStore eller Google Play.

Når du er logget på, får du adgang til uendeligt mange timers læseoplevelser. Du finder både dragende familie- og slægtshistorier, biografier og ikke mindst krimier fra hele verden. Du kan også finde inspiration i de små artikler, som jeg og resten af redaktionen løbende lægger op.

 

En god nyhed
Hvis du allerede kender og bruger eReolen, er den gode nyhed, at det fra nu er muligt at låne fem bøger om måneden i stedet for to. Er du en rigtig bogsluger, så husk de ’Blå titler’. Dem kan du låne ubegrænset af. Rigtig god læselyst.

Tags