Meningen med livet eller liv med mening?

14.01.14
Her ved et nyt års begyndelse er vi sikkert mange, som nok i vinterens melankoli, sidder og gør os tanker om, hvad vi skal sætte fokus på i det nye år?

Indrømmet sådan én er jeg, og nej det bliver ikke noget med at tabe mig eller dyrke mere sport. Der har jeg for længst givet op og accepteret tilstanden eller måske snarere stilstanden. Nej jeg har flyttet fokus, og vil bevidst prøve at gøre og søge mere af det, der giver mig et liv med mening. Ok lidt mere fysisk træning vil måske give god nok mening…
Hvad meningen med livet er? Se den diskussion tør jeg slet ikke kaste mig ud i. Dertil er jeg alt for ’lille’. Det ved man, når man står nytårsnat og kigger på stjerner.

’Det meningsfulde liv’
I mandags lagde jeg hårdt ud, og kl. 19.30 sad jeg i et auditorium. Forleden aften tog jeg nemlig en hurtig beslutning og meldte mig til en foredragsrække, på Folkeuniversitetet i Aarhus, med overskriften - ’Det meningsfulde liv’.
Jeg tænkte, at det var en god og meningsfuld måde at kickstarte 2014, og samtidig udfordre min måde at anskue livet på. Det er vel med indsigt som så meget andet. Det kræver at man lever, oplever og yder. At man ser indad og udad og måske lidt til siden.

Drivkraft
Med i pakken på foredragsrækken får man bogen ’Det meningsfulde liv’, og er der et sted jeg søger mening, er det i litteraturen. Bøger er med til at give mit liv værdi og mening, udover elementet af afslapning og moment af virkelighedsflugt.
Særlig glad er jeg for at dele min glæde ved litteratur. Som når jeg hver 14. dag mødes med en gruppe læseglade læsere, hvor jeg laver Guidet Fælles Læsning. Sammen læser vi noveller. Jeg læser højt, og undervejs deler vi vores tanker og oplevelser om det læste. I mødet med andre mennesker ligger en masse drivkraft, og at oplever hvordan vi sammen i et fælleskab kan reflektere om stort og småt - se det giver liv med mening - for mig!
Og det er en af de ting, vi gerne vil som biblioteksansatte, nemlig formidle god litteratur, gode oplevelser og skabe relationer.

At kunne røre en bearnaise!
Forleden talte jeg med en kær ven om mine tanker for 2014. Vi fandt hurtigt frem til 3 væsentlige elementer i at skabe et liv med mening. At være sammen med mennesker i fællesskab og dem man holder af, gode oplevelser lige fra at gøre noget godt for andre til at kig-ge på stjerner en sen nattetime, og endelig det gode måltid. I 2014 vil jeg derfor genoverveje mit forhold til kogebøger. Jeg kigger og hyggelæser gerne i bøgerne, men har det lidt som med den fysiske træning. Det bliver til for lidt, altså det med at udfolde kogekunsten. Jeg har læst et sted, at rigtige mænd kan røre deres egen bearnaise! Måske det skal være et af mine mål i 2014. At kunne sige, at det kan en rigtig kvinde også!

Materialer