Mallorca

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.05.12
En femstjernet naturperle.

Jeg besøgte mandeløen Mallorca i uge 17. Vejret var omkring 20 grader, perfekt til at opleve øens varierede og forførende natur. Kommer du udenfor højsæsonen, vil du opdage, at Mallorca har mange årstider. Det kan være svært at vælge sin favorit på en ø, der blomstrer og lever året rundt, men jeg synes forår og efterår, er de bedste pga. den mere behagelige temperatur.

De første dage gik med at udforske nærområdet hvor vi boede, nærmere betegnet Cala Major - som ligger i Palmabugten. Bugten strækker sig 25 km på hver side af byen Palma, som er øens hovedby.
Ikke uden grund har Palmabugten beholdt sin trofaste skare af besøgende, der holder ferie her igen og igen. Cala Major er i dag næsten vokset sammen med Palma. Dette er også stedet hvor den spanske kongefamilies sommerresidens Palacio Marivent ligger højt hævet over Cala Major med udsigt over Middelhavet.
I nabolaget ligger også et af Mallorcas bedste museer - nemlig Miro-museet. Snyd ikke dig selv for et besøg i malerens hule, der ser ud, som om han lige har rejst sig fra staffeliet for at gå over i privaten for at drikke en kop kaffe.

De næste tre dage bestemte vi os for at leje bil. Vi havde besluttet os for først at leje bilen dernede. Det skal man IKKE gøre. Nej, lej bilen hjemmefra. Det koster kun det halve. Så sparer man tillige penge for transport til og fra lufthavnen, da den lejede bil står i lufthavnen. Prisen er omkring 80,- kr. om dagen for en lille bil.

Dag 1
Dag 1 kørte vi mod byen Sóller og nordkysten. På denne strækning kommer du ikke udenom bjergkæden Tramuntana. Når du efter 1 times kørsel i hårnålesving - en virkelig skrap omgang gennem 34 hårnålesving op til toppen (og lige så mange nedad igen). På toppen, kan det anbefales at gøre holdt og kigge ud over Palma-sletten. Dette kaldes også Mallorcas have, fordi den frodige dal er fyldt med appelsin- og citrontræer. Foråret på Mallorca er også berømt for de mange hvidblomstrede mandeltræer.

Bjergene har gjort nordkysten til en afsondret del af Mallorca, men samtidig en vital del af øboernes overlevelse. Sóller er nordkystens største by. Byens velstand er bestemt af appelsinerne i de frugtbare dale. De har betalt for jernbanen, sporvognen og den fornemme arkitektur.
På torvet skal du slå dig ned og bestille en ægte lokal specialitet - friskpresset appelsinsaft. Juicen kaldes Citris de Marjades, fordi de er dyrket på terrasserne omkring Sóller. Det er også her i Sóller, du skal bestille deres mandelkage til en kop kaffe - uuhm.

Synes du, at turen bag rattet bliver for anstrengende, kan det anbefales at tage toget - Trin de Sóller – som kører ruten Palma/Sóller og retur. Toget er et antikt tog, der roligt baner sig vej gennem Tramuntana bjergene. Du kommer igennem naturskønne dale, forbi olivenlunde, appelsin- og citrontræer, over bjerge og bakker og igennem 13 tunneller. Strækningen tager 1 time og er 27 km lang. Undervejs stopper toget, så du kan tage billeder. Her i Sóller er der også en sporvogn. En brun træsporvogn, der daglig tager turen ned til den tilhørende havn Puerto de Sóller.

Dag 2
Dag 2 så vi Mallorcas midte. I læ af Tramuntana-bjergkæden er det midterste af Mallorca ganske fladt, men utrolig frodigt. Her plantede vinbønderne hundredevis af bittesmå vinstokke i den frugtbare jord. For Mallorcas vinavl er værd at satse på. Vin-drikkerne er enige om, at vinene er værd at præmiere. Så er du vin-elsker, kan du tage på en udflugt på Mallorcas vinrute – måske på cykel, så du undgår problemer med promillegrænsen. Forskellige bodegaer kan besøges. Den absolut bedste, synes jeg, er Binissalem.

Det er også her, du finder Mallorcas olivenproduktion. Den sælges bl.a. på stedet. Ud til landevejen mellem Inca og Lluc-klosteret. Byen Inca er centrum for sko-industrien. Det er f.eks. her, de kendte sko fra Camper bliver fremstillet. Du kan ligefrem gå en tur på Incas skorute. Der finder masser af outlets med sko, tasker, jakker og mange andre lædervarer. Man kan nem gå hel amok - erfarede jeg. Men husk lige pladsen i kufferten på hjemrejsen.

Dag 3
Dag 3 og sidste dag med lejet bil gik turen til østsiden af øen. Mallorca er kendt for sine mange grotter og drypstenshuler. Der er mere end 300 små og store af slagsen. Den mest kendte, som ligger ved byen Porto Christo, hedder Coves del Drachs eller på dansk: Dragegrotterne. De har verdens største underjordiske sø. Mens der spilles klassisk musik af kendte værker, kan du få en sejltur på søen med masser af flotte lyseffekter.
På vej hjem til hotellet i Cala Major besøgte vi fabrikken, hvor de verdensberømte Majorica-perler fremstilles. De er kunstige. Fremstilles af glas, der er overtrukket med pulveriseret fiskeskæl og harpiks. De har en meget fin glans og eksperterne har svær ved at skelne dem fra ægte perler. På fabrikken kan du følge fremstillingen af disse flotte perler i alle farver.
Herefter gik turen hjem til hotellet for at aflevere bilen.

Næste dag gik turen ind til Palma de Mallorca, øens hovedby. Vi tog den lokale bus, der går hver time. Busturen varede en halv time. Her kan et besøg i den smukke gotiske Katedral La Seu anbefales. Katedralen har gennem århundrede været byens vartegn. Når mørket falder på er den fuldt oplyst.
Gågaden Sant Miguel er et sandt paradis, hvis du vil shoppe mode og sko. Slå dig ned på torvet Plaza Major og bestil deres berømte sangria og paella, og nyd de forskellige gadekunstnere.

Mallorcas milde klima året rundt egner sig også fortrinligt til aktiv ferie. Mange cykelhold tager ned i bjergene for at træne. På Mallorca findes der 22 golfbaner, mange i nærheden af Palma. Ligeledes er der overalt mange afmærkede vandrestier. Dette kombineret med den flotte natur, tiltrækker rigtig mange turister.

Gode vandrekort og håndbøger kan lånes på Viborg Bibliotekerne.

  • www.fbgolf.com - Har en oversigt over alle golfbaner og andre praktiske oplysninger om golf.
  • Turen går til Mallorca, samt andre gode rejsebøger kan lånes på biblioteket.
     
Materialer