Skibssætningen Høj Stene er formentlig Jyllands ældste kongegrav og for nylig genskabt på baggrund af arkæologiske undersøgelser. De viste, at monumentet kan dateres til omkring år 600, altså den sene del af jernalderen. Foto: Lene Birgitte Mirland

Mærk historiens vingesus

08.03.21
Det hele startede med et gråbrændt potteskår, som jeg fandt i mine forældres hæk, da de var i gang med at grave ud til en tilbygning.

Jeg kan ikke huske, hvor gammel jeg var, da potteskåret havnede mellem mine barnefingre, men det tændte en stærk interesse for arkæologi og historie, som har holdt ved lige siden.

Faktisk førte det til, at jeg blev uddannet middelalderarkæolog og sidenhen kom til at arbejde professionelt med formidling af fortiden på en række forskellige kulturhistoriske museer gennem mange år. Selvom jeg i dag har et helt andet arbejde, så følger jeg stadig med i, hvad der sker af nye fund og undersøgelser.

Et særligt potteskår

At stå der med noget i hånden, som et andet menneske havde skabt lang tid før min tid, var betagende. I det øjeblik, hvor jeg samlede potteskåret op, var der etableret en forbindelse mellem dette menneske og mig på tværs af mange, mange år. Så jeg måtte finde ud af mere om dette menneske og tiden, som han eller hun havde levet i. Vejen dertil gik via potteskåret, mor og fars bogreol, biblioteket på min skole og et museumsbesøg.

Der blev bladret heftigt i de historiebøger, jeg kunne komme i nærheden af. Jeg ledte efter billeder af noget, der kunne minde om ”mit” potteskår. Konklusionen blev efter en masse higen og søgen og en snak med en flik arkæolog, at det stammede fra ”nyere tid” og var en del af et ganske ordinært lerkar, der blev brugt i alle husholdninger ude på landet. Det var virkelig ikke noget særligt set i det store billede, men det var det for mig. Det var mit første fund, og jeg havde helt fysisk oplevet historiens berømte vingesus.

Steder med historie

Med fundet af potteskåret opstod der en bevidsthed hos mig om, at alle steder har en historie. Hvor mine forældres hus lå, havde der engang ligget en anden bygning, måske en gård eller et husmandssted, der var en del af et landsbysamfund, hvis rødder rækker tilbage til middelalderen. Foruden mit potteskår fandt vi også nogle fundamentsten. Jeg syntes dengang som nu, at det var spændende at forestille sig, hvordan livet havde været dengang. Via historiebøgerne og museerne fandt jeg kvalificeret brændstof til mine forestillinger.

Overalt bærer landskabet præg af menneskers aktiviteter. Nogle af sporene er så gamle og betydningsfulde, at de får prædikatet kulturarv – og jeg elsker at besøge disse steder. Jeg får den samme fornemmelse i kroppen, når jeg står der, som da jeg fandt mit første potteskår: Lige her kobles jeg helt bogstaveligt med andre menneskers liv i en fjern fortid. Jeg står, hvor deres handlinger har sat sig spor: Her blev en mægtig mand engang begravet. Her boede en adelsfamilie på en befæstet gård. Her blev der bygget en kanal, så vikingeskibe kunne skyde genvej. Her ligger resterne af et munkekloster…

Bliv guidet til oplevelser i kulturlandskabet

I en tid som denne, hvor mange kulturtilbud er lukket og foråret er på vej, kan jeg varmt anbefale en tur ud i det altid åbne kulturlandskab, hvor historierne pibler frem overalt, hvor der er fortidsminder. Og der er nok at tage af! Hvis man ser på gravhøjene alene, så findes der ca. 86.000 bevarede gravhøje i Danmark.

Viden om dem og inspiration til ture kan man finde mange steder. Jeg vil varmt anbefale bøgerne ”Danmarks oldtid i landskabet” af Marianne Rasmussen Lindegaard og ”Fortidsminder i Danmark” af Henning Dehn-Nielsen, der giver et godt overblik. Begge findes som både fysiske bøger og e-bøger. Den første findes i øvrigt som lydbog.

Gennem den seneste tid har jeg lyttet til podcast-serien ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen”, hvor fagfolk levende og engageret fortæller om de mange mere eller mindre skjulte historier knyttet til landskabet omkring Gudenåen. Den vil jeg også gerne anbefale, og jeg tænker, at det kan være en helt særlig oplevelse af høre podcasten, mens man besøger stederne, der fortælles om. Det gav i alt fald mig en helt særlig oplevelse at se den nye rekonstruktion af den imponerende skibssætning Høj Stene i Vejerslev Skov efter først at have hørt podcasten om det enestående monument. Find podcast-serien på oplevgudenaa.dk/podcast.

God tur!

Materialer