Livet efter EM – en litteraturguide

16.07.21
I skrivende stund har England netop sendt Danmark ud af EM-semifinalen med en sejr på 2-1, og den voldsomme fodboldfeber, der i flere uger har hærget her til lands, er stilnet af over natten.

Og nu, hvor du læser denne klumme, er EM afgjort og overstået. En tomhed har indfundet sig, og livet må gå videre uden en hel masse europæisk fodbold i dit TV. I denne stund kan du regne med litteraturen, din trofaste ven i nøden og på alle andre tidspunkter. Som et roligt pulsslag er den altid til stede og tilgængelig. Du behøver ikke vente i årevis på en ny slutrunde, du behøver ikke investere i grimme fodboldtrøjer og klaphatte for at være en del af fællesskabet, du går bare til den som den, du er, du tager den med dig, og den tager dig med. Her kommer en række anbefalinger af litteratur og film, der tager dig med rundt i Europa. Titlerne er udvalgt efter strengt subjektive kriterier, men fælles for dem alle er, at landene, de repræsenterer, også har spillet fodbold under dette års EM.

Chokerende, sjovt og sort

Lad os begynde med Finland, Danmarks første modstander i de indledende runder. Herfra vil jeg anbefale romanen Åndehul af Kari Hotakainen. En underfundig historie om moralske dilemmaer med bl.a. Efterforskeren, Frisøren og Kirketjeneren, der alle har det tilfælles, at de synger i det samme kor. Den er chokerende, sjov og sort som så meget andet godt fra Finland. Det russiske fodboldholds ild blegnede betragteligt i kampen mod Danmark, om end det næppe er dette, der har inspireret Vladimir Nabokov. Hans roman ’Bleg ild’ udkom nemlig allerede i 1962, men først i år er den oversat til dansk. Den er udråbt til et mesterværk og én af århundredets romaner. En roman til den kræsne læser, eller som Litteratursiden.dk formulerer det: kræs for sprognørder med en kærlighed til mystik.

En verden af i går

I Holland, hvor kampen mellem Danmark og Rusland blev spillet, finder vi den fremragende forfatter, Gerbrand Bakker. Læs fx hans roman, Omvejen, om en ung kvinde, der er stukket af fra sit liv og sin mand i Amsterdam. Hun har derefter slået sig ned langt ud på den engelske hede, tilsyneladende for at færdiggøre sin afhandling om digteren Emily Dickinson. Hurtigt fornemmer vi dog, at det kun er en flig af sandheden. Samspillet mellem menneske og natur udfolder sig på smukkeste vis i romanen og skaber klangbund for fortællingen. Stefan Zweig er en af Østrigs mest kendte forfattere. Hvis du ikke lige er i humør til at læse litteratur fra en verden af i går, men alligevel er lidt nysgerrig, kan du i stedet med fordel se Wes Andersons geniale film Grand Budapest Hotel. Den er nemlig dedikeret til netop Zweig og hans forfatterskab. Filmen leverer sit helt eget og helt vidunderlige blik ind i et dekadent, farverigt og umiskendeligt mellemeuropæisk miljø i en kaotisk tid i Europas historie.

Bjergtagende skønhed

Kroatien danner scenen for romanen Altmuligmanden af den skotsk-sierraleonske forfatter Aminatta Forna. Her ånder alt tilsyneladende fred og idyl på bjerget, hvor en engelsk kvinde har købt et pittoresk og forladt hus. Men lige under overfladen skærer arrene efter borgerkrigen sig dybt ned i både mennesker og landskab. Det lærer vi gennem husets nabo, titlens altmuligmand, der udgør den lavmælte fortællerstemme. Fortidens spøgelser blander sig med nutidens, og vi bliver i romanen subtilt suget med ind i et af europahistoriens mørke kapitler, sat i ramme af naturens bjergtagende skønhed og menneskets vilje og evne til at leve videre på trods af fortidens rædsler.

Bulderby for viderekommende

Og til slut et par filmanbefalinger fra Gruppe E. Dyk ned i den spanske filmskaber Pedro Almodovars oeuvre for en indføring i spansk temperament, og lad dig forføre af en omgang Bulderby for viderekommende med svenske Josef Fares’ to herligt pinlige og sort humoristiske komedier Jalla! Jalla! og Kops. Jeg håber, disse anbefalinger kan være med til at fylde EM-tomrummet ud, og at du igen får mod på at løfte blikket fra den tv-transmitterede grønsvær ud mod nye europæiske oplevelser.