Litteraturkuren

Julesteg, æbleskiver, konfekt og meget, meget andet godt har jeg i den sidste uge indtaget i store mænger.

Og jeg er nok ikke den eneste, som i øjeblikket kæmper med at fordøje det hele. Heldigvis findes der en kur, hvor vi kan konsumere i store mængder, uden at det sætter sig på sidebenene: Den hedder Litteraturkuren!

Opskriften på en vellykket litteraturkur finder du her. Du skal bruge: saftige noveller, lækre krimier, fyldige romaner og kraftige klassikere – med andre ord: bøger i rå mængder. Kurens ingredienser sammensættes efter smag og for optimal virkning, kan den med fordel kombineres med et målrettet træningsprogram.

Træningsprogram
Er det længe siden, du har læst, foreslår jeg en let opvarmning. Opvarmning forbereder dig på den forestående læsning og medvirker til at forbedre din teknik. Ideelt set gennemføres opvarmningen med letfordøjeligt litteratur, så der opstår mindst trykbelastning på øjne og hjerne.

En let opvarmning med humor og kærlighed kan du få ved at læse Kirsten Hammann, Maise Njor og Mathilde Walter Clark samt andre forfattere i chick-lit-genren.

Er du til et lidt højere tempo og aktion, kan krimiserier også anbefales. Har du tidligere læst Jo Nesbø, Camilla Läckberg eller Jussi Adler-Olsen, kan du sikkert nikke genkendende til flere af karaktererne i forfatternes andre krimier. Og det er rigtig god mental opvarmning, når du er forberedt på mødet med bestemte karakterer.

Når du er færdig med opvarmningsøvelserne, bør du kunne læse bedre og længere og er dermed klar til ekstra belastning. Træningsøvelserne er sammensat af to dele: udholdenhed og styrke.

Til udholdenhedstræning skal du bruge en stor, tung bog – mindst 700 sider. Og til denne øvelse anbefaler jeg Ken Folletts store triologi om det 20. århundrede fortalt gennem fem familier. Giganternes Fald er første bind, en mursten på 933 sider, hvor fakta og fiktion om Første Verdenskrig går op i en højere enhed.

Din hjerne skal, for at få styrke, udfordres med kryptiske fortællinger, gerne skrevet i et poetisk sprog. Naja Marie Aidts Sten, saks, papir er en humoristisk undergangsfortælling med fantastiske lyriske passager. Men er du mere til klassikere, kan jeg også anbefale de eventyrlige og labyrintiske noveller i Karen Blixens Fantastiske fortællinger.

Øvelserne gentages med nye romaner, indtil du føler dig mæt.

På alle biblioteker i Viborg Kommune kan du få hjælp til at sammensætte et personligt træningsprogram – med bøger til netop dit behov og interessefelt. Følger du litteraturkuren, vil du hurtig være i form til at indtage store mængder litteratur i 2014.

Materialer