Læs en serie i din ferie

Af Anonym (ikke efterprøvet)
23.06.14
Sommerferien og de lange lyse aftener giver ekstra god læsetid.

På Viborg bibliotekerne kan vi allerede begynde at mærke den store efterspørgsel efter godt læsestof.  I ferien har man måske lyst til at læse en af vore spændende serier, som der ellers ikke er tid til i det daglige. Krimiserier er utrolig populære, og der kommer næsten altid en ny bog i serien lige op til ferien.

En af vore mest læste krimiforfatter Jussi Adler-Olsen udkommer dog først til efteråret med sin nye bog i serien om Afdeling Q. Der kan allerede nu smug læses uddrag af bogen på facebook. Det bliver den sjette i serien. Samtidig med udgivelsen af bogen, bliver der filmpremiere på Fasandræberne, den anden bog i serien. Sidste år blev hans første bog ”Kvinden i buret” filmatiseret. Det blev en af de mest sete film i de danske biografer i 2013.

En anden meget populær krimiforfatter er Sara Blædel. Hun udkom sidste år med den ottende krimi i serien om Louise Rick. Hendes krimier storsælger mere end nogensinde. Hun er produktiv, siden 2004 hvor serien startede med ”Grønt Støv” er der udkommet en ny bog i serien hvert år, så en ny i serien kan vi nok forvente snart. Krimierne kan læses særskilt, men for at få forhistorierne med, er det en god ide at læse dem i den rigtige rækkefølge.

Romanserier er også efterspurgte, og her har forfatteren Jan Guillou,  lavet en ambitiøs romanserie ”Det Store Århundrede” som er en utrolig spændende fortælling , som bringer os fra snestorm til tropehede. Ved et tilfælde opdages det, at tre fattige faderløse fiskerdrenge fra Vestnorge er tekniske genier. Et velgørende selskab sender dem til Dresden, hvorfra de dimitterer, som diplomingeniører i 1901. De skal nu gengælde ved at være med til at bygge jernbanen mellem Oslo og Bergen. Det bliver en stor udfordring, som kræver masser af tunneller og broer. Imidlertid vender kun den ældste, Lauritz, tilbage til det norske højfjeld for at afdrage æresgælden.
Serien er med stor detaljerigdom og henvender sig bredt. De rigtige mandfolk ,der normalt kun læser faglitteratur, rejseskildringer og biografier, vil ikke føle sig omklamret af fiktion i dette tilfælde. Alle vi andre, der elsker at forsvinde ind i en spændende historie, vil både blive godt underholdt og klogere undervejs.

Andre skønne romaner.
Er man ikke til serier, er der heldigvis også rigtig mange gode enkelt bøger. En forfatter som jeg kan anbefale er Lisa Genova. Hun debuterede i 2009 med romanen ”Stadig Alice” om en kvindelig Harvard professor med Alzheimers, efterfølgende med bøgerne ”Et helt nyt liv” og ”Livet efter dig”, handler begge om livet skrøbelige sind og hvordan man kommer videre.

Karin Alvtegen en ellers anerkendt krimidronning. som her sidst har skrevet en ”Udkantsroman”som foregår i Sverige. Titlen ”En sandsynlig Historie” handler om menneskelige og psykologiske forviklinger.

Den sidste forfatter jeg vil anbefale slår dem alle. Hun er simpelthen fantastisk. Det er Jojo Moyes. Sidste år udkom hendes tredje roman på dansk ”Mig før Dig,” derudover er udkommet Brudeskibet og Hvalernes sang. ”Mig før dig” er måske ikke en litterært præstation, men det er en sjov, underholdende og bittersød roman om kærligheden og retten til selv at vælge livet – og døden. Handler om en fattig, arbejdsløs servitrice, som bliver handicaphjælper for en lam, rig og lovende advokat.
Glad blev jeg også, da hun udkom med en ny bog her I foråret. Var den nu ligeså god? Det var den. Den hedder “Det sidste brev fra din elsker”. En kærlighedroman af de helt store, og så udkom den på Valentinsdag d. 14 februar i år.
Det er en kærlighedshistorie og samtidig et parallelt handlingsforløb, der forbinder to kvinder på tværs af  tidsaldre. Det er en fortælling om utroskab, om at være offer for skæbnens luner og om pligtfølelse. Det er samtidig også en hyldest til kærlighedsbreve i en tid, hvor ingen skriver dem længere. Hver af bogens kapitler starter med et kærlighedsbrev – I både moderne og klassisk form, på postkort og sms. Disse breve er autentiske, og det er nogen Jojo Moyes selv har opsporet for at påvise, hvad der sker, når man forsøger at overføre følelser til papir.

“Hun læste brevet igen. Læste om en fremtid, hun alligevel ikke ville få. En kærlighed, hun ikke havde kunnet leve uden. Hun læste de ord, der var skrevet af den mand, som havde elsket hende højere, end han selv havde ord for….”

Denne bog fik prisen Romantic novel of the year, og det synes jeg virkelig den fortjener. Hendes bøger er noget særligt. De rammer en lige i hjertet.

Viborg Bibliotekerne har dem alle, måske skal du skrives op til nogle af dem. Mange af bøgerne findes også som lydbøger, mp3 eller e-bøger.

Savner du ellers inspiration i løbet af året til en god bog, har vi bogcaféer på  Hovedbiblioteket i Viborg  og på mange af vore lokalbiblioteker. Du kan finde datoerne i vores arrangementskalender ”Bemærkedage” der udkommer en ny efterårsudgave her i august.

Det er gratis, bare mød op og bliv inspireret.

Materialer