Juleferie i brætspilsjunglen

Årets sidste klumme fra Viborg Bibliotekerne er en anbefaling af brætspil.

2020 i Coronaens tegn

Jeg har fået æren af at skrive årets sidste klumme her fra Viborg Bibliotekerne. Nu hvor vi er på den anden side af julen, slår mave og reflekterer over årets gang, er der især én ting, som jeg føler, jeg har fået ud af året. Nærvær med min nærmeste familie. Dette corona-år har virkelig været et år i den nære families tegn. På godt og ondt. Jeg har været ved at gå ud af mit gode skind, men virkelig også lært, hvad det er, der tæller. Jeg har heldigvis ikke selv haft Co-vid 19 tæt inde på livet, men mine tanker går ud til dem, der har lidt under denne pandemi.

Der findes jo desværre også mange mennesker, som ikke har haft mulighed for at se den nærmeste familie. Dem som har været isoleret eller som måske er alene, af den ene eller anden grund. Mine tanker går ud til jer, for selvom det kan være hårdt for mig, at jeg savner mine venner og udvidede familie, så har jeg trods alt min kæreste, mine børn og resten af min nærmeste familie på maks. 10 selvfølgelig. Om end vi går mod lysere tider, både med en vaccine på trapperne og vejrmæssigt – så er det for mange stadig skønt at være indenfor. Og i denne meget specielle juleferie, hvor vi alle er adskilt fra at mødes med vores større og udvidede familier og venner, så skal vi jo sørme finde på noget at underholde os med.

Min egen familie

Min kæreste og jeg har to drenge, Louis på 4 år og Villum på 1 år, så du kan nok forestille dig, at der altid er et vist lydniveau hjemme på matriklen. Især den yngstes lydniveau er, trods hans ellers forholdsvis lille størrelse, på højde med et tågehorn, når først han kommer i gang. Da han jo ikke rigtig kan sige andet end, hej, nej, hov og vov, så er drengenes foretrukne kommunikation at råbe ”AHHH” til og ad hinanden og det benytter de sig ofte og højlydt af.

Den store bliver hurtigst træt af denne råbeleg (ja selvfølgelig forældrene allerførst). Så vi glæder os altid til pausen på de 2-3 timer, hvor den yngste sover og vi får en rolig stund med ældste barnet. Når vi så har denne pause, så prøver vi altid at lave noget, der er hyggeligt og som godt må kræve lidt mere. Når den lille er vågen, så hjælper det jo ikke noget at prøve at lægge et puslespil på 1000 brikker. For pludselig er der kun 999 tilbage og når man så endelig finder den igen, proppet ned i toilettet, eller gemt i en støvle, er det ikke altid man bryder sig om at lægge det puslespil mere. Vi kan heller ikke lave modellervoks eller klippe klistre, for så bliver der spist både det ene og det andet, som jo nok ikke er så godt for små maver. Så når chancen byder sig, laver vi noget, der er lidt mere avanceret. Hjemme hos os vælger vi ofte at spille brætspil. Louis på 4 år er så småt begyndt at interessere sig for bogstaver og tal, her er Hr. Skægs spil, både Skæg med bogstaver og Skæg med tal ret sjove og lige til at gå til. Jeg kan også varmt anbefale Vildkatten, Camel up og Icecool til børnefamilierne, alle er virkelig sjove og lettilgængelige børnespil.

Når børnene så er lagt i seng og det er forældrenes tur til at få fred og ro, så spiller vi faktisk også brætspil. Vi er begge ret vilde med strategispil (og vilde med at vinde) så det kan vi få mange timer til at gå med. Og der findes heldigvis masser af brætspil, som kan spilles kun to personer. Pandemic er et af dem man passende kan forsøge sig med, det er et samarbejdsspil hvor man skal udrydde dødelige sygdomme. Her gælder det om at finde kuren i tide, og det kan vi jo alle sammen relatere til i denne tid. Jeg vil også nævne Azul, som er en anden favorit og et vildt flot spil generelt.

Brætspil på biblioteket

Jeg har ofte også lånt brætspil med hjem fra biblioteket – for vi har faktisk en ret fin samling, som godt nok pga. Co-vid 19 er sat ned i kælderen. Men de kan heldigvis forhåbentligt snart lånes igen. Og i denne kolde tid er det virkelig skønt at lave noget sammen, som ikke er at sidde med ipad eller foran fjernsynet. Selvom Netflix, Disney +, HBO og de andre streamingtjenester også bliver brugt flittigt hjemme hos os. Så er det bare en skøn måde at være sammen på. Det kan være ret svært at finde ud af, hvilket brætspil man skal låne. Det kan nemlig være svært at gennemskue, når man står overfor vores helt egen brætspilsjungle. For der findes utroligt mange brætspil og hvordan ved du så hvad der passer til dig og din familie. I det nye år arbejder vi på at blive endnu bedre til at formidle brætspil til alle jer, der bruger biblioteket. Vi vil meget gerne gøre det mere overskueligt for jer at vælge brætspil til at låne med hjem.

Og lad os så sammen håbe, at det nye år bringer tid til at spille brætspil med vores familier, men også en afslutning på det pandemic-spil, vi alle har været en del af lidt for længe.

Anbefaling af brætspil

Voksenspil: Wingspan, Magic Maze, Terraforming Mars, Munchkin og Flamme Rouge, Pandemic, Azul

Børnespil: Ticket to Ride: First Journey, My First Carcasonne, My first Stone Age , Vildkatten, Camel up og Icecool

Materialer