Jordbærsommer

09.07.14
Her midt i jordbærsæsonen kommer de til mig igen – minderne om min barndoms somre, som var fyldt med sol og jordbær.

Vi fik jordbær hver dag – eller i hvert fald ca. – enten fra køkkenhaven derhjemme eller fra min mormors store landkøkkenhave på slægtsgården, hvor vi ofte tilbragte flere uger om sommeren.

Jordbær med sukker og mælk eller fløde – eller allerbedst: lige fra planten og i munden. Jeg husker en be-stemt sommer hos mine bedsteforældre, hvor min fætter Ole, min storesøster og jeg måske har kedet os, mens de voksne sov middagssøvn. Vi endte HELT tilfældigt i mormors jordbærstykke og ”kom til” at smage på de røde fristelser – og det ene bær tog det andet – vi kunne slet ikke holde op igen. Da min mor senere på dagen skulle plukke dagens høst, ja så var der derfor ikke rigtig noget at komme efter. Og mor kunne desværre godt lægge to og to sammen, så vi måtte gå den tunge gang og sige undskyld til mormor – og det var jo ikke særlig sjovt, selvom mormor var både sød og forstående – ja, måske morede hun sig ligefrem en lille smule.

Jeg selv har for længst opgivet enhver form for køkkenhavedrøm. Jordbærrene blev aldrig rigtig store og søde, kartoflerne var alt for få, gulerødderne groede efter i ukrudt og ærterne blev spist af orm. Derfor har jeg i efterhånden mange år hentet jordbær i den nærliggende jordbær-pluk-selv-mark i Fårup. Og da børnene var små, var de med derude – de var ganske vist ikke særligt effektive i forhold til at få fyldt skålene – men de måtte spise ALLE de jordbær, de kunne proppe i sig!

Min mand køber helst de plukkede bær – han synes det er alt for besværligt at plukke selv – men jeg ELSKER det – og jeg kører gerne derud flere gange om ugen i sæsonen. Og hver eneste gang får jeg de der flashbacks til min barndoms somre og sommerferier – det er både duften, smagen og en fornemmelse af uendelighed eller noget, når man står der i de lange lige jordbærrækker med højt til himmelen. Og lige præcis derfor køber jeg aldrig udenlandske jordbær, heller ikke på ferier i udlandet – de har det nemlig ikke i sig, hverken duften, smagen eller fornemmelsen! Jordbær hører den danske sommer til – ja, er vel nærmest essensen af dansk sommer!

Anbefalinger
Der findes ikke mange bøger om jordbær – men selvfølgelig er der bøger med jordbæropskrifter, som kan lånes på biblioteket – eller man kan finde opskrifterne på nettet.

Til gengæld findes der masser af erindringsbøger – og nogle af dem rammer lige præcis en stemning, som minder dig om noget, du selv har oplevet – sådan havde jeg det f.eks. da jeg læste journalist og forfatter Gretelise Holms første erindringsbog: ”Jesus, pengene og livet”. Til trods for, at hun er en generation ældre end mig og har haft en opvækst, som slet ikke ligner min, så er der alligevel beskrevet nogle stemninger og sanseindtryk i bogen, som minder mig om noget fra engang!
Og jeg glæder mig til at læse efterfølgeren: ”Kærligheden, kampen og kloden”, som udkom i foråret og som jeg forhåbentlig når til i denne sommers stak af ferie lekture.

God sommer!

Materialer