På Bjerringbro Bibliotek kan man i december måned farvelægge mandala-julekort som disse – en for hver dag indtil d. 24. december.
På Bjerringbro Bibliotek kan man i december måned farvelægge mandala-julekort som disse – en for hver dag indtil d. 24. december.

Jeg ønsker mig julekortene tilbage...

08.12.17
'Kære moster – vi ønsker dig og hele familien en rigtig glædelig jul og godt nytår – vi håber du har det godt. Her har vi haft et travlt år...' osv.

Sådan noget lignende har jeg skrevet som optakt i utallige julekort igennem de sidste ca. 35 år – til både familie og venner.

Men det er bare desværre som om, at denne super hyggelige juletradition er ved at synge på sidste vers – jeg kan jo se, at de yngre generationer ikke rigtig har taget den til sig og de 25-30 julekort, jeg skrev for måske 10 og 20 år siden, de er nu skrumpet ind til max det halve.

Hvornår startede julekorttraditionen?

Iflg. Wikipedia blev julekortet opfundet i England i 1843 og kom til Danmark i 1870’erne.
I mit barndomshjem i 1960’erne og 70’erne blev der skrevet lange og mange julekort hvert år. I andre familier har det sikkert været anderledes, men jeg tror de fleste i min generation på et eller andet tidspunkt har sendt og modtaget julekort – korte eller lange.
I 1980’erne og 90’erne blev det in at sende billeder af børnene som julekort – man valgte sine egne motiver eller tog til fotografen og fik taget et fint billede i atelierets dertil indrettede juleopstilling.
I 90’erne og 00’erne gik flere og flere over til at sende det samme julekort til alle – skrevet på pc og med egne fotos. Jeg kan huske, at jeg i starten syntes, det var lige lovlig smart og orkede næsten ikke de alenlange julebreve, der ofte blev resultatet. Men på et tidspunkt gik jeg selv over til denne model, for det var jo ganske nemt. Jeg prøvede dog at beherske mig, så det ikke blev en hel roman, som modtagerne måske heller ikke orkede.

World wide julekort

Så kom mail og sms og siden også Facebook – og pludselig blev julehilsnerne sådan world wide web. Nu kan man se i hundredvis af julehilsner fra egne FB-venner, men indimellem også vennernes venner – og så bliver det sådan ligesom lidt for upersonligt og en smule trættende.

Postvæsenet har heller ikke gjort det lettere for os traditionister – altså nu skal man jo nærmest sende sine julebreve i starten af december for at være sikker på, at de når frem til d. 24. I modsætning til gamle dage (for få år siden), hvor man kunne vente helt til d. 23. og så alligevel få sin hilsen frem – hvis altså ikke lige d. 24. var en søndag.
Ellers kan man nu overveje at sende sin julehilsen som en pakke, så er der nemlig meget større sikkerhed for hurtig levering, men det bliver måske lige til den dyre side.
Man kan også vælge at sende sine julekort via nettet – altså bare lige skrive sin hilsen i en formular og vedhæfte et par fotos – og vupti, så bliver din personlige hilsen trykt og sendt som et julekort – det koster kun lige lidt mere end et frimærke. Andre steder på nettet annonceres med gratis julehilsner osv.

Når vi besøger min mor i december, så bliver jeg faktisk lidt misundelig – for hendes julekortstak er næsten ligeså stor som i gamle dage – hendes generation har jo nemlig ikke droppet julebrevene – og selvom der lige er et par stykker, man måske ikke orker, for man kan næsten ikke læse den gamle nabos håndskrift – så er det alligevel ganske hyggeligt lige at pløje sig igennem stakken.

Jul på biblioteket

På Viborg Bibliotekernes julehylder og juleudstillinger kan man finde meget mere om hyggelige juletraditioner, om julepynt, julebagning, julehistorier og julefilm osv., så julestemningen skal nok indfinde sig – også uden julekort. Meeen...

Jeg ønsker mig julekortene tilbage
som i de go’e gamle dage.
Men det kommer nok ikke til at ske
og det er der vel ikke noget at gøre ve’…
Eller kan man forestille sig en ny model?
Næh, ikke sådan rigtig, vel.
For Facebook og Instagram,
det ER bare ikk’ det sam’!
Men jeg holder da ved lidt endnu
og ønsker alle en glædelig jul!

Skrevet af bibliotekar Dagny Vistisen, Viborg Bibliotekerne

Materialer