I gang efter sommerferien

12.08.19
Jeg ved, at jeg ikke er alene om at blive ramt af sidste-feriedags-blues: Den sidste dag i sommerferien er en underlig dag, hvor jeg rammes af en cocktail bestående af en sær indre uro, melankoli og tristesse.

Nu er sommerferien forbi. Det er slut med at sove længe og gå sent i seng, at hellige sig familien fuldt ud, at trisse formålsløst rundt, at sætte tempoet selv, at rejse og at tage spontant på udflugt, når vejret er godt. Tilmed minder den sidste sommerferiedag om, at nu går det mod efterår, og mørket sniger sig langsomt ind på os dag for dag. Der er lagt i ovnen til en lettere depression…

Hvert år gør jeg mit bedste for at prøve at jage følelsen på flugt. Den sidste feriedag skal være ekstra hyggelig, selvom der også lige skal handles ind til madpakker, vaskes tøj og ryddes op, så der ikke skal ordnes en masse efter arbejde de første dage. Der skal ske noget den sidste feriedag – den skal bruges fuldt ud – og det handler om mentalt at forberede sig på det chok, det altid er at starte på arbejde igen efter tre ugers afslappende ferie, som gik alt for hurtigt. Det er jo ikke, fordi jeg ikke glæder mig til at komme tilbage til mit job og kollegerne på Viborg Bibliotekerne. Tværtimod. De sidste dage i ferien og de første dage på arbejdet er bare så fyldt med kontraster, at det er hårdt at komme tilbage i en hverdagsrytme.

Jeg har ofte spekuleret på, hvordan overgangen fra sommerferie til hverdag med alt hvad den indebærer af arbejde, efteruddannelse, fritidsinteresser og meget andet klares bedst. Hvordan får jeg skabt den bedste overgang? Kan jeg på nogen måde gøre det lettere for mig selv at komme i gang? Kan jeg få min sidste-feriedags-blues til at dæmpe sig lidt?

I år har jeg gjort flere ting for at gøre overgangen nemmere for mig selv. Først og fremmest fik jeg lagt min ferie, så jeg skulle starte på arbejde igen en onsdag. Det har betydet, at den første arbejdsuge var forholdsvis kort. Der kom lige et weekend-break, inden jeg for alvor kastede mig over opgaverne, som jeg brugte de første dage på at få overblik over og gennemgå. Sammen med overblikket fik jeg lavet en plan for, hvordan jeg fik grebet opgaverne bedst an. Mandagen efter var jeg helt klar til at gå i gang.

Jeg har holdt ferie forholdsvis tidligt på sommeren. Det vil sige, at mange kolleger stadig var på ferie, da jeg kom tilbage. Det betød, at min kalender ikke var plastret til med møder, og at indbakken ikke var helt oversvømmet med mails. Ren bonus! Det gav ro og mulighed for at tage en ting ad gangen i mit eget tempo. 

Andre år har jeg holdt ferie senere og er kommet tilbage, når alle andre igen havde 100 % damp på kedlerne. Da jeg var yngre, kunne det stresse mig helt vildt, men med årene er jeg blevet bedre til at fortælle mig selv, at det er okay at starte stille og roligt op og vente en dag eller to med at tage hul på de mest komplekse opgaver. Jeg har også lært, at det er en utroligt dårlig idé at lægge ud med at arbejde over for at følge med. Så smutter overskuddet fra ferien med det samme.

Den sidste sommerferiedag og de første arbejdsdage derefter er en god anledning til at reflektere lidt over, hvordan arbejdsglæden bliver størst. For mig er det en positiv og konstruktiv måde at komme i gang på efter ferien. Det kan give følelsen af, at nu starter jeg på en frisk, selvom jeg egentlig i det store hele bare tager fat, hvor jeg slap for tre uger siden.

Hvilke rutiner og samarbejdsrelationer skal dyrkes og styrkes? Hvad skal ændres? Er der nye ting, der skal prøves af? Hvad er det, der giver arbejdsglæde i hverdagen, og hvordan sørger jeg for, at disse ting er i fokus?

I år besluttede jeg mig for at lave en liste med 5 ting, som jeg skal huske at dyrke af hensyn til arbejdsglæden. Nu har jeg skrevet dem ned og hængt dem op ved min computerskærm på arbejdet, så jeg hver dag bliver mindet om, hvad jeg har lovet mig selv:

  1. Afsæt kontortid til at få overblik over ugens opgaver og prioritering hver mandag morgen
  2. Skab rum til fordybelse mindst én gang hver dag
  3. Hold pauser sammen med kollegerne
  4. Skab positiv stemning på kontoret
  5. Hver fredag inden fyraften: Hvad var ugens arbejdssucces for mig? Lav liste!

Virker det så - al min planlægning og alle mine krumspring? Svaret er: I et vist omfang. Sidste feriedags-blues spillede for fuld musik inde i mit hoved hele min sidste feriedag, hvor jeg nok var lidt mut og tvær, og jeg har efter en uge stadig den der jetlag-agtige fornemmelse i kroppen. Til gengæld har opstartschokket ikke virket så voldsomt, fordi der var ro på de første arbejdsdage, fordi jeg startede med de nemme opgaver, og fordi jeg valgte at sætte fokus på arbejdsglæden. Det skal jeg huske til næste år - og giver hermed mine anbefalinger videre til dig!