#Hvis JEG var Borgmester

01.12.17
“Hovedet føles lidt tungere end vanligt. Du kigger ned. Du skyder brystet frem, for der hænger en kæde om din hals. Men det er ikke en hvilken som helst kæde og den er heller ikke ligefrem undseelig. Det er nemlig Borgmesterkæden, som i sin pomp og pragt, hænger som et vidnesbyrd om din kamp og dit ansvar.”

Denne nærmest skønlitterære indledning, skabte rammerne for den situation og stemning, som vi, hos Viborg Bibliotekerne, ønskede at skitsere for kommunens unge. De sidste par måneder har vi nemlig været ‘på turné’ med undervisningsforløbet “#Hvis JEG var Borgmester”, som sætter fokus på kommunalpolitikken og det at forholde sig til prioriteringerne i ens hjemkommune.
For hvad ville du gøre hvis du var borgmester i Viborg? Hvad ville dine mærkesager være? Hvordan bruger du din stemme på at forbedre kommunen og hvor ville du lægge dit fokus?
Ja, det har 448 8. og 9. klasses elever i Viborg givet deres bud på i valgvideoer og læserbreve gennem skoleforløbet #Hvis JEG var Borgmester.

Demokrati på skemaet

Som henholdsvis kulturformidler og læringsmedarbejder ved Viborg Bibliotekerne bliver vi begge to kastet ud i mange forskellige arbejdsopgaver. I de sidste par måneder har kommunalvalget - og herunder bibliotekets skoleforløb “#Hvis JEG var borgmester” - været ét af omdrejningspunkterne. Det har været udfordrende, interessant og en øjenåbner for, hvad der rør sig i de unges liv.
Det kan være at du tænker, hvorfor biblioteket overhovedet roder sig ud i sådanne opgaver? Det er måske ikke lige det, særlig mange forbinder med et folkebibliotek. Men ser du - biblioteksloven siger, at vi som institution skal fremme oplysning og formidle samfundsforhold, herunder demokratiet, til borgerne. Og det gælder bestemt også de unge mennesker.

Elevernes mærkesager og engagement

Skoleforløbet, der blev udviklet i samarbejde med en lærer fra Søndre Skole i Viborg, satte krav til de unges måder at argumentere for deres holdninger og værdier, som både skulle formidles kreativt, visuelt, og skriftligt. I grupper skulle de lave en valgvideo, hvor de som “parti” præsenterede deres “mærkesager” og hvad de ville kæmpe for, hvis den famøse borgmesterkæde landede rundt om deres hals.
Og der var virkelig mange forskellige mærkesager - nogle mere seriøse og realistiske end andre. Det kan godt være, at mærkesagerne var pakket ind i grin, humor og måske også lidt forlegenhed, når det skulle vises for klassen. Men der lå rent faktisk nogle fine tanker bag. Nogle tanker om, hvad de unge i Viborg har brug for og hvad der rør sig i deres dagligdag.

Efter cirka 86 valgvideoer og cirka samme antal læserbreve, så oplever vi, at der er nogle ting, som går igen. De ønsker, som alle os andre, gode rammer for deres liv. De ønsker et skole- og fritidsliv, hvor de har overskud, føler sig set, hørt og prioriteret. De ønsker steder at være sociale sammen.

Men noget, som var ret sigende - og til dels også overraskende - var, at mange af elever havde svært ved at finde på mærkesager. Det var svært for dem at tage udgangspunkt i dem selv, komme frem til, hvad de mener, er vigtigt og værdifuldt. Og det er en del af essensen og noget af dét, som vi gerne vil med forløbet - træne de unge mennesker i, at de må - og skal - forholde sig til verden omkring dem. Og ikke kun det store billede men gerne det nære, deres hverdag og deres prioriteter. Selvom de er under 18 år og endnu uden stemmeret, så betyder deres holdning noget og de er en vigtig del af kommunens fremtid.

Den Demokratiske Dannelse

Demokratisk dannelse… ja, bare ordene fik eleverne til at se helt trætte ud i hovedet og vi har nærmest ikke kunne få det over vores læber uden at lyder som én af karakterer fra Matador. Men ikke desto mindre, så var det faktisk præcis det, som vi var ude efter. Vi ville bare gerne pakke denne demokratiske dannelse ind i et format, der gjorde, at eleverne kunne forholde sig til ordenes betydning, samtidig med at det føltes relevant og vedkommende.

Og 448 elever har vi været omkring. 448 unge mennesker i alderen 13-16 år, hvor interessen for kommunalvalget og politik generelt nok må se sig udkonkurreret af det sociale samvær med kammerater, YouTube, sociale medier, fritidsaktiviteter, ungdomsjobs og skolen. Disse elever er blevet udfordret i at forholde sig til lokalpolitik, blevet skubbet til, så de tænker over, hvad der for dem er vigtigt.
Det er vigtigt, at de får indprentet i hovedet, at de har ret til at udtale sig og forholde sig til samfundet. At de gerne må have en holdning og tage et standpunkt. Og at vi faktisk mener, at de er forpligtet til det, selvom det både kan være svært og udfordrende for et (ungt) menneske, at forholde sig til, hvad der foregår i ens nærområde.

Så måske vi har sået et lille frø til en fremtidig Borgmester-spire? Man har vel lov at håbe.

Af: Line Buur Skovgaard – Læringsmedarbejder og Kirstina Kjærsgård Olesen – Kulturformidler. Viborg Bibliotekerne

Tags
Materialer
Reservér
  • Bog

Demokratiets historie fra oldtid til nutid

Af Mogens Herman Hansen (f. 1940) (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Borgmester for en dag - statsminister for en halv

Af Peder Nybo Jensen (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Valg

Af Jørgen Elklit (2017)
Læs mere