Hvad vejer en flodhest? Hvornår kom Hans Tausen til Viborg? og Hvor tit er der en rigsretssag?

Da jeg var barn og ung, var måltiderne tidspunktet, hvor hele familien mødtes ved køkkenbordet og snakkede om, hvad der skete rundt om.

Det kunne være hverdagsbegivenheder i skole og på job, og jo ældre vi tre børn blev, opstod der lange og mange gange højlydte politiske debatter. Det blev ofte til lange diskussioner om alverdens emner, vi kom skam vidt omkring. Nogle gange kunne det ende med, at der var én af os, der gik ind i stuen og fandt det bind af Lademanns leksikon, som kunne afgøre diskussionen.

Somme tider kan jeg godt savne de tider, hvor vi kunne argumentere og slås lidt for det, inden der var én, der gad rejse sig og afgøre sagen. Det var en øvelse i at debattere og argumentere. I dag er der lynhurtig en mobil oppe af lommen, og svaret er googlet, og så er den debat slut, og vi er videre.

I en tid, hvor ordet ”Fake News” er blevet noget, de fleste har hørt om, og hvor alle kan sprede et budskab meget hurtigt, skal man virkelig se sig for, når man leder efter svaret på internettet. Det er ikke nyt, at der opfindes fortællinger, eller at nogen gerne vil give os en anden sandhed. Det er bare blevet nemmere og hurtigere at nå ud til mange mennesker.

Leksikonet er tilbage

Derfor skal vi se os godt for, når vi skal finde informationer. Et rigtig godt sted at starte er på lex.dk. For nylig så jeg en digital høring om lex.dk, viden og Fake News, her udtalte bestyrelsesformanden for lex.dk Joachim Malling:

”Lex.dk satser på at være en digital rygrad af viden, man kan stole på, på nettet”

Lex.dk er mit gamle leksikon i en digital version. Det sikre sted at finde svarene. Siden bygger på viden fra Den Store Danske Encyklopædi, som udkom i årene (1994-2001). Artiklerne på siden opdateres løbende, der kommer nye til og det er altid tydeligt, hvornår de senest er opdaterede og af hvem. Der er ca. 150.000 artikler på lex.dk, som er skrevet af fagfolk og forskere.

Mange af artiklerne ledsages af fotos og tegninger, og der er links til andre sider på lex.dk eller til hjemmesider, hvor emnet uddybes på forsvarlig vis.

På tværs af Danmark

På siden finder man også en digital version af Trap Danmark. Korte artikler om forskellige steder i Danmark med fotos. Der er viden om geografi, biologi, historie, kunst og kultur og meget mere. Det er et spændende sted at gå på opdagelse i Danmark både i lokalområdet (der er over 100 opslag på Viborg kommune), men naturligvis også andre steder i Danmark. På trap.lex.dk kan man zoome sig ind på forskellige lokaliteter i Danmark eller søge et specifikt sted eller f.eks. bygningsværk.

Man kan via lex.dk også få adgang til digitaliserede udgaver af bl.a. Dansk Biografisk Leksikon, Danmarkshistorien, Dansk Pattedyrsatlas, Historien og børnelitteratur og flere andre gode og relevante opslagsværker.

Jeg kan helt klart anbefale et besøg på lex.dk.

Og svaret er....

Og så skylder jeg vel svar på mine indledende spørgsmål. Jeg har fundet svarene på lex.dk og trap.lex.dk.

Flodhesten vejer et par ton (hanner 1600-3200 kg, hunner 655-2344 kg), og alligevel kan den svømme.

Hans Tausen (1494-1561) var johannitermunk og kom til Viborg i 1525.

Siden Rigsretten blev indført med Grundloven i 1849, har der været gennemført fem rigsretssager, men kun to ministre er blevet idømt straf.

Tags