Hvad skal du i sommerferien? Vi skal #barelæse

21.06.21
Med læsekampagnen, #barelæse, opfordrer biblioteket dig til fordybelse og gode læseoplevelser hen over sommeren. Det er nemlig ikke bare bogen, der er vigtig, men også hvor og hvordan du læser den.

En blød lænestol og en god kop kaffe? En iskold thriller på en varm kirkegårdsbænk? Med sand mellem tæerne på stranden? Når vi søger ind i litteraturen og fordyber os på jagt efter den gode læseoplevelse, er stemningen uden for bogen mindst lige så vigtig som handlingen i bogen. Og med udsigt til endnu en sommer med Corona-restriktioner er der al mulig grund til at gøre noget ekstra ud af det, når du sætter dig til rette med din nøje udvalgte sommerlitteratur. Hvis du samtidig har lyst til at dele din læseoplevelse med andre og få chancen for at vinde lækre præmier – så læs med her, hvor vi også til sidst løfter sløret for, hvad vi skal læse til sommer og ikke mindst, hvordan vi læser allerbedst. 

Del, inspirer og vind

Når de danske folkebiblioteker hen over sommeren kalder til læsefest på Instagram under hashtagget #barelæse, er Viborg Bibliotekerne selvfølgelig med. #barelæse sætter fokus på læseoplevelsen som helhed med vægt på de steder, vi læser, og stemningen omkring os. Når du deler et billede og bruger #barelæse deltager du samtidig i en landsdækkende konkurrence om at få lov at tømme en boghandel for 3.000 kr. Har du også lyst til at deltage i Viborg Bibliotekernes egen konkurrence om et gavekort til den nye bibliotekscafé, Søster Lagkage, skal du derudover bruge #barelæseviborg.

En jury vælger det bedste, mest stemningsfulde læsebillede ud, og som formand for juryen sidder læge og forfatter, Imran Rashid. Han udtaler: ”Bøger tillader os at bevæge os fordomsfrit udenfor vores egne tankeuniverser og møde andre mennesker uden at have mentale parader oppe. Det er i disse møder, hvor vi åbner vores hjerner og hjerter op for andres ord, at vi erfarer, hvor meget vi egentlig har til fælles. En oplevelse, der kan medføre, at vores eget livs byrde måske for en stund bliver lidt lettere at bære. Som læge mener jeg derfor helt bogstaveligt, at biblioteker og boghandlere spiller samme rolle for den mentale folkesundhed som grønthandlere spiller for den fysiske.”

Hvad og hvor læser vi denne sommer

Anette

Anette: Om sommeren elsker jeg at læse i min gamle, falmede, røde liggestol. Køn er den ikke, men den er behagelig. Helt præcist står den på min terrasse vendt mod syd. Hvis solen skinner, trykker jeg min kasket godt ned over hovedet. Er det køligt i vejret, er det min elskede sovepose, jeg tager med ud i stolen. For når man som jeg går inde mange timer om dagen, er det en lise at komme udenfor.

Lige nu går jeg og glæder mig til at fordybe mig i Dorthe Nors nyeste bog: ”En linje i verden’, hvor hun tager sin læser med ned langs vestkysten fra Skagen i nord til Holland i syd. Bogen er smukt illustreret af fotografen Henrik Saxgren. For nok kan vi fysisk rejse ud i verden, men med de rigtige bøger kan rejsen sagtens foregå lige der, hvor du er – måske din liggestol, din havebænk eller et helt tredje sted?

Johanne

Johanne: Jeg læser allerbedst, når jeg er helt alene hjemme, i sofaen ved det store vindue ud mod skoven. Der er ro omkring mig og udsigten mod skovbrynet forstærker min oplevelse af at sidde i mit helt eget ’rum’. På de varme dage sidder jeg på min terrasse og lader havens fuglefløjt og staudernes farver og former danne bagtæppe for de indre billeder, som læsningen giver.

Lige her, midt i mit eget paradis, vil jeg denne sommerferie lade mig opsluge af Rakel Haslund-Gjerrilds ’Adam i Paradis’. En sansemættet roman om maleren Kristian Zahrtmann og tilblivelsen af hans kontroversielle maleri fra 1913 med samme titel.

Vil du være med? Del dit billede med #barelæse og #barelæseviborg på Instagram.