Hvad det? – demokrati og valg i børnehøjde

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.05.19
Folketingsvalgkampen var ikke mange timer gammel, førend min søn på 2,5 år fra bagsædet på vej til dagpleje spurgte ”Hvad det?” og ”Hvad laver de?”.

Han havde fået øje på de folk, der stod med store valgskilte i krydset ved Viborg Rådhus og førte valgkamp morgenen efter valget var blevet udskrevet. Og så kom jeg på en opgave af de større, for hvordan forklarer man en dreng på 2,5, hvad en valgkamp og et folketingsvalg er?

Velvidende at han formodentlig ikke helt forstod det, gav jeg ham en forsimplet forklaring på hvad de lavede, og det tilfredsstillede heldigvis hans nysgerrighed, og han sluttede samtalen med at sige ”de fjollede” og jeg slap for ydereliger spørgsmål. Men jeg er ret sikker på, at der vil komme flere spørgsmål i samme stil igen, hvis ikke denne gang så ved næste valg. Men hvordan forklarer man børn helt ned i 2-3-års alderen, hvad der sker lige nu i et sprog de forstår? Det kan I heldigvis få hjælp til på biblioteket, hvor der lige nu kører Børnevalg 2019.

I minutterne efter Lars Løkke Rasmussen trykkede på valgknappen, gjorde Danmarks Biblioteksforening og biblioteker over hele landet det samme og udskrev ”Børnevalg 2019”. En oplagt mulighed for at lære børnene om det der med valg og demokrati i et sprog de forstår – med udgangspunkt i noget de kender i forvejen, nemlig børnebøger – for børnevalgets kandidater er nemlig fundet i børnebøgernes univers. Valget er fiktivt, men minder på mange måder i afviklingen om det folketingsvalg, vi voksne skal stemme til den 5.juni.

”Børnevalg” har til formål at styrke børnenes viden og interesse i demokratiet og det med valgafholdelse på en anderledes og mere børnevenlig måde. Samtidig er det med til at skabe lyst til at læse bøgerne, hvor valgets kandidater stammer fra. Børnevalget blev landsdækkende første gang i forbindelse med folketingsvalget i 2015. Og her valgte børnene ”Gummi-Tarzan” som deres statsminister. Gummi-Tarzan gik til valg med sloganet ”Stop Mobning”. Blandt de øvrige kandidater i 2015 var også Pippi Langstrømpe, Rasmus Klump og Vitello.

Kandidaterne til ”Børnevalget 2019” er ligesom i 2015 fundet i børnebogsuniverset. Og blandt de 11 opstillede kandidater kan nævnes: Lene Kaaberbøls ”Vildheks”, der går til valg med sloganet ”Ja til at passe på naturen”, Anne Sofie Hammers ”Magda” stiller op med sloganet ”Ja til at bestemme selv” mens Kenneth Bøgh Andersens ”Antboy” har sloganet ”Ja til superkræfter”.

Så hvis I, ligesom jeg, har spørgelystne børn, der gerne vil vide hvad alle vi voksne går og snakker om lige nu, så tag dem med en tur på biblioteket i Viborg, Bjerringbro, Karup eller Stoholm i den betjente åbningstid og lad børnene prøve selv at sætte kryds og deltage i et valg – og skal I alligevel en tur forbi biblioteket for at brevstemme til de rigtige valg, så tag børnene med. Til børnevalg er der nemlig både valgplakater, stemmesedler og stemmeurner ligesom til et rigtigt valg. Der kan stemmes til Børnevalget på bibliotekerne i Stoholm og Karup frem til den 29.maj, mens der i Bjerringbro kan stemmes frem til den 1.juni og på Viborg Bibliotek kan der stemmes til børnevalget til og med den 3.juni.

Materialer