Hurra – Naturskattejagterne fylder 15 år

Jeg blev ansat som Børnekulturformidler ved Viborg Bibliotekerne for lige over et år siden. Min første opgave – lidt af en ilddåb – var at arrangere og gennemføre de traditionsrige Naturskattejagter, som er kendt og elsket af børnefamilier i hele Viborg Kommune.

Som sagt var det en ilddåb uden lige. Det kostede mange søvnløse nætter og et par hvide kondisko, som aldrig blev sig selv igen efter en tur i mudderet ved Hald Sø. Men med hjælp fra mit utrættelige skattejagts-team (skattebasserne, i daglig tale) og en række fantastiske samarbejdspartnere nåede vi i mål med Naturskattejagterne 2019. Og da den næsten umulige opgave var vel overstået, kunne vi tilmed se hinanden i øjnene og med stolthed sige, at vi var klar på at gøre det hele igen næste år.

Naturskattejagt 2020

Klip til året efter. Naturskattejagterne nærmer sig endnu en gang. Igen forekommer opgaven stor, mangfoldig og næsten uoverskuelig. Der skal lægges fem ruter. Udarbejdes fem finurlige, fantastiske og fængende fortællinger til ruterne. Der skal laves skattekort, markører, plakater, udarbejdes PR-plan og ca. 1000 andre ting. Jeg bliver helt forpustet af at tænke på det.

Og alligevel er der noget, som er anderledes i år. I hvert fald for mig som projektleder på Naturskattejagterne. For lige så stor og uforudsigelig som opgaven er, lige så fantastisk tilfredsstillende ved jeg, at det bliver, når efterårsferien rammer. Når vi med (næsten) ro i sindet kan sende tusindvis af glade børnefamilier ud i skovene og vide, at der venter dem en særlig oplevelse, som samler familier på tværs af generationerne og tiltrækker folk fra nær og fjern.

2019 vs. 2020

Som ny projektleder på skattejagterne handlede det for mig sidste år om at nå i mål med opgaven. Det var det primære mål, og det er det for så vidt også i år. Men jeg mærker tydeligt i denne planlægningsproces, at jeg i år bærer erfaringerne fra 2019 med mig i bagagen. Jeg ved, at det kan lade sig gøre. Jeg har set Naturskattejagterne udspille sig. Jeg har set de forventningsfulde ansigter og oplevet begejstringen, når skatten var i sigte. Mit team og jeg har fået overdraget denne helt fantastisk tradition, som Naturskattejagterne er, og med stor respekt for det solide fundament, som det hele hviler på, har vi fået mod på at sætte vores præg på skattejagterne og føre dem sikkert ind i et nyt årti.

Naturskattejagterne fylder år

Det er virkelig et solidt fundament, som traditionen hviler på. For 15 år siden fik min legendariske forgænger – Erik Kierkegaard – den skøre ide, at biblioteket skulle lave skattejagter for børn i efterårsferien. Opskriften gav næsten sig selv. Det hele udspringer nemlig af de skattejagter, som de fleste enten har arrangeret eller oplevet til børnefødselsdage, hvor et hjemmelavet skattekort med et kryds i midten leder børnene fra post til post og til sidst hen til skattekisten, som gemmer … ja, den del har ændret sig en smule igennem årene. Men selvom omfanget er vokset fra få hundrede deltagere til flere tusinde, så er det i bund og grund den samme opskrift, vi følger i dag.

På dette 15-års jubilæum gør vi det med en ekstra stor taknemmelighed og anerkendelse af traditionen. Tillykke til Naturskattejagterne!

Natureventyr i hele kommunen

I Viborg Kommune er vi bidt af en gal skattejæger. Sådan føles det i hvert fald lidt. For skattejagter, naturløb, mysterier og så videre fylder mere og mere i gadebilledet. Hele sommeren har Viborg Museum haft overvældende succes med deres mordgådejagt, hvor man i domkirkekvarteret skulle finde den sande gerningsmand bag mordet i Finderup Lade. Under jorden i Daugbjerg Kalkgruber kan man gå på jagt efter Jens Langknivs skat. På seks udvalgte lokationer i kommunen kan man komme på Natureventyr, som er en digital skattejagt, hvor smartphonen både udgør skattekort og højtlæsningsbog.

Og minsandten om man ikke også finder et spritnyt digitalt Natureventyr blandt efterårsferiens Naturskattejagter. Her skal børnene til optagelsesprøve på akademiet for mægtig naturmagi, og med det rette udstyr nå sikkert igennem skoven og hen til akademiet. Ud over det digitale element rummer denne skattejagt naturligvis også alle de klassiske elementer, som hører en rigtig Naturskattejagt til.

Skattekort og ledetråde på biblioteket

Ud over den digitale rute i Undallslund byder efterårsferiens Naturskattejagter også på en tur til Det vilde Vesten i Stoholm Børneskov, en naturudforskning ved Hald Sø, hvor fordybelse og nysgerrighed er i fokus, en dinosaurjagt i Hjermind Krat, som nok skal give sved på panden og ikke mindst en rejse tilbage til jernalderen i Hvolris Jernalderlandsby, hvor de engagerede formidlere gør skattejagten til en totaloplevelse.

Som noget nyt følger der i år en særlig ledetråd med alle skattekortene, som skal bruges aktivt på ruten til at finde frem til skatten. Ledetråden hænger nøje sammen med indholdet på de forskellige ruter, og så kan jeg vist ikke afsløre mere i denne omgang. Resten må I finde ud af, når I kommer ned på biblioteket efter skattekortet i efterårsferien. Glæd jer. Det gør jeg!