Hurra, for det gode naboskab!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.08.17
Gadefest 40 år i streg

Gode naboer er ikke så ringe at have. Det ved beboerne på Fyrrevænget i Stoholm, hvor det gode naboskab har været en del af hverdagen gennem godt 40 år.

Ja, det startede helt tilbage i 1977, hvor to husstande blev enige om, at det kunne være hyggeligt med en gadefest. Det blev dengang besluttet at arrangere en gadefest, hvor vi legede med vore børn om eftermiddagen på det grønne område, og så fest for de voksne om aftenen. Dengang var der mange børn på Fyrrevænget.

Alle flagene kommer til tops, når der hvert år er gadefest.  Jubilæumsfesten i år fandt sted lørdag den 24. juni, hvor vejret viste sig fra sin flotte side med sol og blå himmel. Her drog alle naboerne til Roslev for at dyste mod hinanden i minigolf, og selvfølgelig havde alle på gaden hejst flagene på sådan en 40 års jubilæumsdag.

Det er en af beboernes fortjeneste, at vi kan mønstre Stoholms flotteste flagalle. På et tidspunkt blev man enige om i fællesskab at købe flagstænger, til alle 15 haver i gaden, for at få en god pris. Til gengæld måtte man efterfølgende rundt i alle haver og hjælpe hinanden med at få flagstængerne sat op. Flagene kommer stadig til tops, når der er noget, der skal markeres og fejres.

En af beboerne på gaden har et reb beregnet til at binde æresporte på. Så her har vi også tradition for at hjælpe hinanden, når der er kobber-, sølv- eller for nylig guldbryllup på gaden med at få pyntet fint op.

For at holde styr på fødselsdage og andre mærkedage er der en mappe. Denne mappe ”sladrer” om, hvis tur det er til at stå for arrangementet det følgende år. Der bliver samlet ind til de omtalte mærkedage. Mappen fungerer super godt, så ved alle, hvem der står for tur.

Det ligger stadig fast, at vi starter gadefesten om eftermiddagen med kaffe og en lille én til halsen. Så mødes vi igen om aftenen til fællesspisning. De kreative sørger for underholdningen ved spisningen om aftenen. Vi er så heldige at have en musiker på gaden, der kan sørge for harmonikamusik, og ellers er der fællessang eller amerikansk lotteri.

Vi har ikke tal på de mange forskellige indslag, som gadefestens skiftende værter har fundet på gennem årene. Rundbold med børnene, squaredance med caller, orienteringsløb, golf, spejder for en dag, Tysklandsture med ”Æ Spritter”, besøg i Søndergaards have. Vi har også haft kagekonkurrence samt øl-og vinsmagning. Til vores 25 års jubilæumsfest var vi i Daugbjerg Kalkgrupper og spiste alle sammen på Mønsted Kro efterfølgende.

Vi har optrådt som ”Frelsens Hær” ved diverse runde fødselsdage på gaden. Vi har optrådt som syngende ”bakkesangerinder,”. Det var ganske vist mandlige udklædte sangerinder, men det gjorde det absolut ikke mindre festligt.

Aldersmæssig er der efterhånden en god blanding af nye yngre naboer og de lidt ældre naboer, der har boet længere tid på Fyrrevænget. Det gælder for alle, at man respekterer, hvis der er nogen, der ikke ønsker at deltage, men langt de fleste på gaden deltager i naboskabet og gadefesten.

Selvom der efterhånden er flyttet nye naboer ind i mange af husene på Fyrrevænget, er det ikke gået ud over det gode naboskab på gaden. Fem husstande har været med siden vi startede i 1977. Mange mødes flere gange i sommerhalvåret over hækken, drikker en øl eller går sammen om at grille. Vi hjælper hinanden med praktiske opgaver. Man drager omsorg for hinanden, tømmer postkasser, fodrer katten, vander blomster og holder øje med nabohuset, hvis der ikke er nogen hjemme. Der findes faktisk en app, der hedder nabohjælp.dk, den er vi også lige blevet medlem af, så vi på den måde hjælper hinanden med at sikre vores hjem.

Jeg kan anbefale andre at bruge tid på at lære sine naboer at kende. Det giver mange sjove timer og hyggestunder, og det er altid rart at kunne spørge et kendt ansigt om hjælp.

Materialer