Herlige, (u)hyggelige Halloween

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.10.13
Nogle er lodret imod og andre en smule skeptiske, men jeg kan kun tilslutte mig den stadigt voksende skare af danskere, som med fryd, gys og lyst fejrer Halloween med pynt og udklædning hvert år i oktober.

I Børnebiblioteket i Viborg Kommune mærker vi tydeligt i denne tid, at specielt børnefamilierne har taget Halloween-tradition til sig, for hylderne bliver støvsuget for bøger om græskarlygter, udklædning, ansigtsmaling og gyserhistorier til både højt- og selvlæsning. Og det kan jeg godt forstå, for Halloween egner sig perfekt til aktiviteter sammen med børn og på tværs af alder.

Fejring af Halloween er forholdsvis nyt i Skandinavien, men Allehelgen kender vi godt, selvom denne helligdag i den danske folkekirke fejres 1. søndag i november. I virkeligheden er det én og samme højtid, idet ordet Halloeween er en sammentrækning af det engelske ”All Hallows’ Eve”, allehelgensaften. En højtid, som har sit udspring i en mere end 2000 år gammel keltisk skik og en helt fantastisk historie. Kelterne levede efter en anden kalender end vi gør i dag, og den 31. oktober var den sidste dag i deres år. På denne dag tog man afsked med sommeren og hilste vinteren velkommen med store bål ved en stor og betydningsfuld fest kaldet ”Samhain”. Kelterne troede at sjælene fra årets døde på denne nat mellem det gamle og det nye år, vandrede over i de dødes rige og at døde sjæle kunne besøge jorden og deres tidligere hjem. Bålene skulle vise gode sjæle vej og skræmme onde ånder væk, for man troede, at hjemløse ånder vandrede omkring om natten og skræmte og drillede menneskene. Det var en skræmmende nat med behov for særlig beskyttelse i form af besværgelser og ritualer.

Efter godt femhundrede år blev kelterne fordrevet fra de britiske øer og for omkring 1.200 år siden udråbte paven den 1. november til helligdagen ”allehelgen”, hvor man skulle mindes de kristne martyrer. Da England brød med den katolske kirke og katolikkerne blev forvist til Skotland, Wales og Irland, fortsatte de med at fejre allehelgens-aften ”All Hallows’ Evening”. Under den store irske udvandring i 1800-tallet til USA tog de irske immigranter deres allehelgen-traditioner med fakkeltog og roelygter kaldet ”Jack-o-lanterns” med sig til deres nye hjemland. Her blev roelygterne hurtigt erstattet af græskar, som var lettilgængelige og nemmere at udskære. I dag er fejring af Halloween en fast efterårstradition i USA med kostumeballer, Jack-o-lanterns foran husene og børn udklædt som skrækindjagende uhyrer, der går fra dør til dør og råber ”trick or treat” på jagt efter slik og godter. Fra USA er skikken med at fejre Halloween igen kommet til Europa. Ringen er sluttet.

Min absolutte Halloween-favorit er græskaret. Græskar er smukke og sunde og de kan bruges til mange skønne aktiviteter på tværs af alder. Hjemme hos os bruger vi det meste af en dag sammen med børnene på at hente, planlægge, udhule og tilskære hver vores græskarlygte med forskellige ansigter. Vi taler hvert år om, hvor sjovt, det ville være at dyrke dem selv, og i år har vi husket at tage kerner fra til såning næste år. Ellers går kernerne mest til lækre snacks. De skal bare tørres og ristes let gyldne på panden med lidt salt - let og lækkert.

Har du selv fået lyst til at skære græskarlygter, læse legenden om Jack O’Lantern, klæde dig uhyggeligt ud til Halloweenfest eller læse en gyserhistorie, så gå trygt på Biblioteket og få en (u)hyggelig bog, lydcd eller dvd-film med hjem til Halloween. Vi hjælper gerne med idéer.

Tags
Materialer