Helte og samtalesalon for begyndere

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.02.18
Samtalesalon, Værter med hjerter, Viborgsaloner, Åben samtalecafé. Kært barn har mange navne, men hvad er det overhovedet for et barn? Find ud af det nedenfor, når Jeanne og Anne Sofie fra Viborg Bibliotekerne deler en skriftlig samtalesalon.

Det er torsdag formiddag, og du træder ind ad døren på biblioteket. Vejret er dejligt udenfor, men du har alligevel valgt, at i dag skal det det være!  I dag skal du ind og prøve en af bibliotekets samtalecaféer. Du kan mærke sommerfuglene begynder at flakse og spreder sig til hele kroppen, mens du langsomt går op af trappen til balkonen, hvor de andre sidder. Der er ingen kendte ansigter, og du er på nippet til at vende om, men som du når det sidste trin, træder en smilende bibliotekar frem og byder dig velkommen.

Sådan starter en typisk samtalecafé for de fleste.

Konceptet kort fortalt
Salonerne er et forsøg på at få folk til at snakke med hinanden på en ny måde; en måde, hvor de indledende høflighedsfraser er skåret væk, for at vi hurtigere kan nå til den gode samtale.

Konceptet er udviklet af samfundslaboratoriet Borgerlyst. På Viborg Bibliotekerne har vi udviklet konceptet og lavet to slags arrangementer som vi kalder ”Værter med hjerter” og ”Åben samtalecafé”.  Fælles for begge er, at deltagerne får udleveret nogle kort med spørgsmål, som samtalen tager udgangspunkt i. Her berøres alverdens emner. I denne klumme vil Jeanne og Anne Sofie samtale om helte.

Hvad er en helt?
Jeanne: ”Når man først tænker på helte, så tænker man vel på en superhelt? Men man kan også tage det lidt mere jordnært og snakke om hverdagshelte. Den enlige mor, som klarer både job, børn og vasketøj.”

Anne Sofie: ”Ja eller den kollega som, der på en grå dag, har overskuddet til at give den en ekstra skalle, når du selv er helt smadret. Eller den voksne der gjorde en forskel, da du var barn. Politimænd og brandmænd er også en slags helte.”

Jeanne: ”Haha ja, men det behøver ikke være lækre superhelte altid.”

Hvem var dine helte, da du var barn?
Anne Sofie: ”Altså, nogle af min barndoms helte var helt klart min mormor og morfar. Jeg kan huske, at jeg tænkte meget over det. Når man er barn, har man jo sine helte hængende på væggen. Men jeg synes alligevel, at det ville være for kikset at have en stor plakat af mine bedsteforældre hængende fremme.”

Jeanne: ”Hvorfor var de dine helte?”

Anne Sofie: ”Det var de, fordi de var så gode til at skabe fest og liv omkring sig. Der var altid plads til én mere ved spisebordet, og selvom tingene nogle gange var svære, viste de altid overskud. Min mormor var god til at lege, og min morfar fortalte gode historier. Desuden kunne min mormor stå i spagat indtil hun var 75 år.”

Jeanne: ”Min storesøster var min helt. Vi har ikke boet ret meget sammen som børn. Efter gymnasiet tog hun ud og rejse, og boede perioder i udlandet. Men når vi var sammen, var der liv og glade dage. Det bedste var at få lov til at sidde bag på hendes motorcykel, eller når vi på varme dage rutsjede ned af taget på legehuset og direkte ned i et lille plastic badebassin.”

Anne Sofie: ”Det sjove er, at efterhånden som man bliver ældre, og begynder at se folk som hele mennesker, så ændrer heltekaraktererne sig til forbilleder i stedet. Det er mine bedsteforældre i hvert fald i dag.

Har vi brug for helte i dag?
Jeanne: ”Ja der er jo masser at kæmpe for i dag. Miljøet, lighed og frihed, men det er måske ikke altid noget man føler, at man kan gøre noget afgørende ved som almindeligt menneske. Men man kan jo alligevel godt stræbe efter at gøre det bedste selv. Derfor kunne det også være fedt at få en Mandela anno 2018. ”

Anne Sofie: ”Ja, helten ligger nok i idealet. Måske er det bare svært i den moderne verden med rigtige helte som Mandela. Verden er simpelthen blevet for lille, og afstanden for kort. Der går ligesom noget af heltestatussen, når vi kender til heltens beskidte vasketøj. ”

De næste saloner
Åben samtalecafé foregår i denne sæson den 22. februar og den 26. april kl. 11 til 12 på Viborg Bibliotekernes balkon. Arrangementet kræver ikke tilmelding.

Værter med hjerter foregår ude hos de forskellige værter. Kræver tilmelding.

  • 25. februar kl. 14.00 til 16.30 hos kunstner Henning Elving, Kvolsvej 1., 8831 Løgstrup
  • 9. april 19.00 til 21.30 på Hovedvejens Krigsmuseum, Gl. Aalborgvej 50, Møldrup
  • 27. maj kl. 14.00 til 15.30 hos Sognepræst Anna Bank Jeppesen. Præstegården i Tostrup, Tingvej 80, Tostrup, Møldrup

Læs mere på Viborg Bibliotekernes hjemmeside.

Klummen er skrevet af Jeanne Harboe og Anne Sofie E. Hemdorff.