Fotograf Morten Dueholm

Har du gjort noget godt for din hjerne i dag?

25.12.20
Min familie er samlet om aftensmaden, og vi taler lidt om maden og dagens oplevelser.

Det skal siges at yngstemand går i gymnasiet, så spørgsmålet falder helt naturligt, men han er ikke den eneste, der møder nye udfordringer i sin dagligdag. Tværtimod og heldigvis. Har det været en god dag? Mangler kartoflerne salt? Nogen der har lært noget nyt?

Jeg kunne denne mandag fortælle, at jeg har lært nye dansetrin. Nok er opgaverne mangfoldige i et moderne folkebibliotek, men dans er normalt ikke en af dem. Det var det så alligevel denne mandag, som stod i kulturen og sundhedens tegn. Dans er sjovt, men at det også er godt for hjernen, havde jeg ikke skænket så mange tanker tidligere. Det gør jeg nu!

På mandage holder vi hjernen frisk på biblioteket

En række mandage er der mødt en flok friske og forventningsfulde borgere ind på biblioteket kl. 9 om morgenen.

De har tilmeldt sig et forløb for seniorer, der handler om at få tips og inspiration til, hvordan de efter endt arbejdsliv bliver ved med at holde hjernen frisk. De fleste af os ved, at det er vigtigt at træne vores krop, men er måske knap så opmærksomme på, at det er lige så vigtigt, at vi livet igennem bliver ved med at udfordre vores hjerne. Al forskning peger på, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vejen frem.

Disse tre elementer har vi sat i spil i tilbuddet ’Sund med sang og samvær’. Ét: Vi bruger kroppen. To: Vi udfordrers ved at prøve nye og sjove aktiviteter. Og tre: Der er fokus på at skabe et rart og hyggeligt rum, der lægger op til fællesskab. Helt som et Kinderæg – tre gode ting i én.

Når oxytocinen flyder ud i hele kroppen

Fællessang er grundstenen i vores tilbud, og det er en gave at begynde sin arbejdsuge med at synge. Når vi synger sammen, sker der en masse gode ting for både krop og hjerne. Et væld af endorfiner og hormoner udløses i hjernen, som giver en følelse af velvære og har en positiv effekt på vores humør. Fysisk får vi blandt andet iltet kroppen og stimuleret vores dybe vejrtrækning. Og når vi synger sammen med andre, øges kroppens niveau af oxytocin. Dette hormon styrker følelsen af fællesskab og samhørighed – helt naturligt.

Imellem sangene går vi på opdagelse i teksterne og melodierne. Måske gemmer der sig en anekdote omkring sangen. Vi snakker om tekstens indhold og form og særligt de minder, der dukker op. En sang som ’Nu falmer skoven trindt om land’ forbinder du måske med begravelse? For andre er det blot en smuk efterårssang. Skønne og sjove historier bliver delt, og det er fantastisk at opleve det fællesskab og den fortrolighed, der opstår mellem mennesker, som ikke kender hinanden på forhånd, men som kommer til det.

Måske har du selv oplevet nogle af de gode ting fællessang kan? 2020 er i alt fald året, hvor mange har sunget med til morgensang hjemme i stuerne, eller om fredagen, hvor ’Fællessang – hver for sig’ har rullet hen over tv-skærmen.

En fysisk overraskelse

De fleste mennesker elsker overraskelser, og sådan en giver vi deltagerne hver gang, vi mødes til ’Sund med sang og samvær’. Dagens overraskelse er en udfordrende og sjov aktivitet, som gerne skal få pulsen i vejret og smil på læberne. Vi har under kyndig vejledning blandt andet kastet os ud i body percussion, hvor vi kæmpede med takt og rytme, og de der træpinde, som jeg husker fra min skoletid.

Danset har vi jo altså også, men på den corona-sikre måde. Vi har nemlig danset line dance, hvor vi danser med afstand og uden berøring. Det gav anledning til sved på panden, lettere frustrationer og ikke mindst øjeblikke, hvor vi grinede ikke af, men med hinanden.

Havde du stået ude på gangen udenfor lokalet, ville du måske hørt ordene - ”Hæl tå, hæl tå, til siden, kryds bag… og drej...”. På trods af stor koncentration og ihærdig indsats, så endte vi ikke altid med at vende den samme vej. Men hvad gør det? Det vigtigste var, at vi havde det sjovt og udfordrede os selv. Alt det, som er godt for kroppen og med til at holde hjernen i topform – også min.

Faktaboks

Hold Hjernen Frisk er et 3-årigt projekt i samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Sangens Hus, Dansekapellet samt DGI med sidstnævnte som projektansvarlig. Projektet er økonomisk støttet af Nordea-fonden.

’Sund med sang og samvær’ laves i samarbejde med Sundhedscenter Viborg.

Viborg Bibliotekerne har sammen med Sundhedscenter Viborg og LOF Midtjylland fået bevilliget endnu et forløb i 2021, som denne gang afholdes i Bjerringbro. Hold øje med tilbuddet på www.viborgbib.dk.