Halløj du! Tør du tale med mig?

Der er mange tidspunkter, hvor der er upassende at tale med fremmede. Sådanne situationer findes dog ikke på min arbejdsplads ved Viborg Bibliotekerne. Vi byder i 2018 ind til mange aktiviteter og arrangementer, hvor mødet mellem mennesker og samtalen er centrale elementer.

Kender du det, hvor du står i grøntafdelingen, ved busstoppestedet eller går en tur og tilfældigt falder i snak med en fremmed? En person du aldrig har mødt før. Det er måske lidt akavet og du bliver lidt genert, eller du synes måske at det er helt vildt hyggeligt og det letteste i verden? Vi mennesker er nogle sælsomme væsner, så forskellige. Nogen har det bedst ved det kendte, det trygge og nære, mens andre kaster sig ud i det ukendte med åbne øjne.

Dette er nok sat lidt på spidsen, men vi mennesker agerer i henhold til vores egne præferencer i forhold til ALT, vi møder på vores vej. Andre mennesker, oplevelser, udfordringer, situationer og ikke mindst litteraturen. Tør jeg nu kaste mig ud i eksperimenterende litteratur, såsom ”Revolutionær – en Andy Warhol komposition” af Hans Otto Jørgensen? Eller holder jeg fast i en velkendt forfatter som Herbjørg Wassmo, hvis skrivestil passer til mit personlige temperament? Og ikke at forglemme - min tålmodighed.

Small talk i svømmehallen

Personligt kan jeg beskrive mig selv som en åben bog. Jeg taler meget. Både med folk jeg kender, og med nye mennesker jeg møder på min daglige færd i butikker, svømmehallen, ungernes skole og børnehave eller på mit arbejde ved Viborg Bibliotekerne. Man kan vist gå så vidt som til at kalde mig allergisk overfor den akavede stilhed, der ofte opstår ved det første møde mellem mennesker.

Det kræver særlige situationer for, at det er acceptabelt at tale med mennesker man ikke kender. For eksempel er svømmehallen måske ikke stedet, men det afholdte ikke mig fra at snakke med nogle utrolig flinke svømmere, hvorvidt jeg kunne få lov til at svømme ved kanten. Ser du, jeg er en utrolig elendig svømmer, der med stor sandsynlighed vil synke til bunds uden kanten af svømmebassinet som livline. Min lidt upassende small talk endte heldigvis også meget succesfuldt med en masse snak og hjælp til en bedre svømmeteknik af en tidligere elitesvømmer. 

I mit arbejde som kulturformidler er situationen dog en hel anden. Her møder jeg dagligt mange forskellige mennesker, børn som vokse, og får en god snak om, hvad der rør sig i litteraturen, med arrangementer, på biblioteket eller i byen.

Aktiviteter for alle

Ved Viborg Bibliotekerne arbejder vi en gruppe bibliotekarer og kulturformidlere med at skabe gode rammer for kommunens borgere - med oplevelser, samvær, fællesskab, aktiviteter, kreativitet, arrangementer og uformelle møder mellem mennesker. Biblioteket er et rum i forandring, som afspejler det stigende behov for et tredje mødested, fordybelse og oplevelser. Og netop disse tre elementer har jeg og mine kolleger haft i baghovedet ved planlægningen af forårets program.

Her er en invitation til dig, om at bruge alle de muligheder, til at udforske nye oplevelser og møde nye mennesker, som forårets arrangementer lægger op til. Jeg glæder mig personligt til ”Litteratur & Lækkerier”, som er et nyt tiltag i 2018. ”Litteratur og Lækkerier” er en oplevelsespakke, der kan bookes af foreninger, forsamlingshuse eller en gruppe af nysgerrige borgere, hvor biblioteket i samarbejde med Søster Lagkage eller Vin & Vin rykker ud med gode smags- og litteraturoplevelser.

Foråret byder også på ”Samtalesaloner”, ”Værter med Hjerter”, ”Højtlæsning” og ”Viden i hverdagen”. Jeg vil også fremhæve de populære bogcaféer, foredrag, koncerter og forfatterforedrag, som i foråret byder på navne som Jesper Stein, Christina Vorre og Maria Helleberg. Der venter mange oplevelser, samtaleemner og møder med nye mennesker i 2018. Omend du, ligesom jeg, taler med hvem du nu møder på din vej, eller hvis du har brug for et hjælpsomt puf til at komme ud over kanten.

Netop nu kan du hente det nye sæsonprogram BEMÆRKEDAGE for vinteren og foråret. Jeg regner med at vi mødes på Viborg Bibliotekerne, for her står jeg eller en kollega gladelig klar til at tage en snak med dig.

Materialer