Klummeskribenten i færd med at skrive denne klumme
Klummeskribenten i færd med at skrive denne klumme

Glæden ved at skrive

09.11.16
Da jeg for snart et år siden blev ansat på Viborg Bibliotekerne, fik jeg en ”buddy”: En kollega, der skulle hjælpe mig med at finde mig til rette. Det var Mette, der som noget af det første spurgte mig, om jeg ikke kunne tænke mig at skrive klummer.

Det blev et højt og klart ja tak, for jeg elsker at skrive: Lege med og smage på ord, finde præcise formuleringer, konstruere gode sætninger, gennemskrive en tekst – ja, kort sagt formidle gennem det skrevne ord. Ikke at jeg går med en forfatter i maven, men jeg befinder mig bare rigtig godt, når jeg skal skrive en tekst og sidder der foran skærmen med fingrene på tastaturet, varm te i kruset, et fokuseret blik på skærmen og tankerækkerne på opdagelsesrejse i ordenes univers.

Det startede i folkeskolen

Jeg har tænkt over, hvor min skriveglæde kommer fra. Efterhånden er jeg kommet til konklusionen, at den må tilskrives min dansklærer i folkeskolen fru Barckmann, som jeg i dag er på fornavn med, når vi udveksler håndskrevne julekort med beretninger om året, der gik. Hun var en fænomenal lærer, der elskede sit job og sine elever. Hun krævede disciplin og var insisterende, og så havde hun øje for det enkelte barn i klassen.

Min glæde ved at skrive startede faktisk med, at jeg kunne få rigtig lang tid til at gå med selve det at skrive bogstaver og samle dem til ord. Jeg tegnede dem mere, end jeg skrev dem. Jeg fik en særpræget håndskrift, som fru Barckmann lod mig have i fred, selvom hun gang på gang påpegede, at den var flot, men altså ikke var formskrift, som var det, jeg skulle lære.

Fra håndskrift over skrivemaskine til computer

Da klassen senere begyndte at lave skriftlige afleveringer, opdagede jeg, at det også var sjovt – rent flow – at udforske skriftsprogets muligheder. Fru Barckmann sørgede selvfølgelig for, at jeg blev udfordret og opmuntret.

I gymnasiet, hvor jeg fik en elektrisk skrivemaskine, og på universitetet, hvor jeg fik min første computer, fortsatte jeg med at udvikle min skriftlige kunnen og skriveglæde. Skrivemaskinen og computeren hjalp klart med til at understøtte min begejstring for at skrive, for de gav mulighed for at skrive og redigere hurtigere. Og få det til at se pænt ud, hvilket også altid har været vigtigt for mig.

Den næste milepæl i min ”skrivehistorie” var mødet med en tidligere leder af formidlingsafdelingen på et af Jyllands store museer, der i en årrække var min chef og blandt andet en superskarp redaktør. Hun tog mig i dén grad i skole og lærte mig at skrive formidlings- og PR-tekster, der er korte, præcise, fængende og lette at læse. Hendes gode råd bruger jeg hver eneste dag.

Festivalen Viborg Skriver

Jeg møder hele tiden mennesker, der ligesom jeg elsker at skrive. I de seneste måneder er jeg stødt på rigtig mange af dem i forbindelse med planlægning af festivalen Viborg Skriver 1.-30. november, som er blevet til på initiativ af Kulturskolen Viborg og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald Hovedgaard. Viborg Bibliotekerne er naturligvis en af de centrale samarbejdspartnere i projektet. Festivalen sætter fokus på glæden ved at skrive gennem en række arrangementer, som kan ses på viborgskriver.dk, og jeg glæder mig rigtig meget til at se skriveglæden blomstre og boble rundt omkring i byen.

Tags