Fra Alfons Åberg til zombieinvasion

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.06.19
Klokken slår 10.00 og jeg fjerner skiltet med ”Selvbetjening” fra skrivebordet i Børnebiblioteket i Viborg. Mine øjne vandrer rundt i lokalet og historierne begynder at udfolde sig.

Ved legehuset er der dækket op til et overdådigt teselskab og en sværm af minder flimrer rundt over tekopperne. I slottet har dragen overtaget kommandoen, og de tapre tinsoldater må se sig overmandet og fængslet under bogkrybbens tunge vægt. I sofaerne har den evindelige jagt efter Holger stået på; mon han undslap de skarpe børneblikke? En rest af drengehygge fortoner sig i læsehulerne, hvor Anders And, Hundemand og Zombiejægeren stadigvæk spinder tråde af fantasi ud i rummet. Børnebiblioteket emmer af legende oplevelser og levende historiefortælling, og jeg elsker, som formidler i Børnebiblioteket, at få den udsøgte ære af at blive inviteret ind i børnenes univers.

Et univers af leg

Børn er fantastiske til at lege og tumle for legens skyld; uden krav om præstation, 12-taller, den sportstrænede krop, den perfekte tilværelse og det polerede liv. Indimellem kan jeg, som kedelig voksen med min alt for lange to-do liste, blive helt misundelig på børnenes forestillingsevne og eventyrlyst. De lader sig rive med, når Alfons Åberg bygger en fantasi-helikopter eller tager Ava og Alo i hånden, når de drager ud efter en kur mod zombieinvasionen fra Nicole Boyle Rødtnes zombiebøger. På Børnebiblioteket har jeg meget nemmere ved at pakke de alenlange to-do lister væk. Faktisk kan det indre legebarn indimellem få lov til at blive sluppet fri – og hvor er det befriende!

Fællesskab fødes

Det er også livsbekræftende at opleve, hvordan små fællesskaber opstår i Børnebiblioteket; fra barn til barn, fra voksen til voksen, fra bedstemor til farmor, fra bogkarakter til barn, fra skoleelev til bibliotekar. At opleve Anna, som har trukket far med på biblioteket endnu engang, i håb om at Lea også er der, så de kan fortsætte deres spil på det interaktive gulv. Eller når Peter, William og Noah fra 5.a går med mig ned i bogdepotet for at finde tre identiske Jumbobøger, som de kan læse sammen. Når Livs mormor falder i snak med Kristians farmor om den gode opskrift på klejner. Sammen oplever de og sammen skaber de nye fortællinger.

Fællesskaber kan man også søge og finde på biblo.dk, som er et online fællesskab for børn – et mødested i cyperspace. Her kan man, hvis man er mellem 7-14 år, dele interesser, få inspiration til nye bøger, diskutere et emne og meget mere. Grupperne er mange, og man kan finde alt lige fra Roblox Girls, Bogtrailers, Fortnite Tips, Læsepatruljen til Potterheads.

En børnevenlig reminder

Om end det er i cyperspace eller på Børnebiblioteket i Viborg, så er fortællingerne stadigvæk mange; skabt af børn, skabt af forældre, skabt af forfattere. Skabt i legen og i samværet med andre. Skabt af fantasiens tråde – og jeg vil sørge for at huske at blive indfanget i det net, som fantasien spinder indeni, omkring og mellem os. Og hvis jeg midt i vasketøjet, skatteopgørelsen eller kødsovsen skulle glemme det, kan de besøgende børn på Børnebiblioteket altid minde mig om det!