Flødeskum og kalorieboost til hjernen
Bogjuletræ

Flødeskum og kalorieboost til hjernen

30.11.18
Det er en tidlig onsdag morgen i november. Vækkeuret ringer kl. 6.30. Det er bælgravende mørkt udenfor og der blæser en kold vind fra øst. Men det gør ikke noget på denne her onsdag. Det er nemlig en ganske særlig onsdag.

Kl. 7.45 forlader jeg huset og sætter mig bag rattet i min Aygo, mens det begynder at lysne i øst. Jeg henter en kollega, som bor i nærheden og vi sætter kurs mod Herning.

Her skal vi sammen med andre kolleger deltage i en temadag, hvor 5 kompetente bogfolk på 6 timer præsenterer og anmelder ca. 200 bøger udkommet i 2018. Sådan!

Det er REN flødeskum, af den faglige slags, og en syndflod af velgørende kalorieboost til hjernen. Og vi labber det i os, os der er så heldige at sidde på tilhørerpladserne. Vi er alle sammen litteratur- og kulturformidlere til daglig, også kaldet bibliotekarer! Efter kaffe og rundstykker sidder alle klar med hjernen i modtagerposition.

Og det er altså næsten som at få en ekstra julegave serveret på et sølvfad: 200 bogtitler fra 2018 inkl. live-anmeldelser. Det eneste du skal de næste 6 timer, er at læne dig tilbage i stolen, slå ørerne ud og lade dig opdatere og inspirere af de fem oplægsholdere, som alle er meget vidende på hver deres felt, meget underholdende og meget engagerede.

HIGHLIGHTS fra dagen

Som mulig inspiration til kommende julegaver, eller med fare for at forlænge Viborg Bibliotekernes reservationskøer, så kommer her nogle udvalgte highlights fra hver af de fem oplægsholdere – nogle af bøgerne er naturligvis også at finde på ereolen.dk:
Liselotte Wiemer fra Weekendavisen anbefaler nordisk skønlitteratur:

 • Leonora Christina Skov: Den der lever stille. En supergod erindringsroman om forfatterens opvækst og svære kamp for at blive elsket af sine forældre. Forfatteren kan i øvrigt opleves i Gudenåhuset i Bjerringbro d. 10. april, billetter kan købes allerede nu.
 • Katrine Marie Guldager: Bjørnen. Fantastisk og morsom roman om Vibse, der er over halvvejs i livet og oplever, at tingene ikke går hendes vej.
 • Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen. En vigtig bog om tro, tolerance og venskab i en verden med krig og terror. Forfatterens hidtil bedste iflg. Wiemer.

Bo Tao Michäelis fra Politiken anbefaler krimier:

 • Håkan Nesser: De venstrehåndedes forening. Fremragende krimi om en helt særlig forening og et nedbrændt pensionat.
 • Lars Kjædegaard: Sherif. Gedigen krimiserie med Anita Hvid og Thor Belling, denne gang med aktuelle temaer som terror, politikerlede og mistro til systemerne.
 • Michael Katz Krefeld: Mørket kalder. Fremragende krimi med et elegant plot og med en ny kvindelig hovedperson.

Carsten Berthelsen, forfatter og foredragsholder, anbefaler oversat skønlitteratur:

 • Elisabeth Hartley Winthrop: Nådestolen. En autentisk, fantastisk og velskrevet roman om den dødsdømte Willi Jones. Er han skyldig?
 • Rosie Walsh: Manden der ikke ringede. Dejlig kærlighedsroman om syv perfekte dage, men så forsvandt han, manden. Hvad er hans hemmelighed?
 • Tahar Ben Jelloun: Lystægteskabet. Kærlighedsroman om Amir, der forelsker sig i Nabou og tager hende med til Marokko som sin anden hustru. Anbefales varmt.

Lone Kühlmann, journalist og forfatter, anbefaler biografier og faglitteratur:

 • Michelle Obama: Min historie. Et vedkommende og interessant portræt af en af vor tids mest ikoniske og spændende kvinder.
 • Martin Zerlang: Danmark set gennem et cykelhjul. En undersøgelse af cyklens kulturhistorie i Danmark med en fremragende tekst.
 • Anne Knudsen: Hvor jeg var barn, var der isbjørne. Bedårende fortælling om en opvækst i Grønland i midten af det 20. århundrede.

Steffen Larsen fra Politiken anbefaler børnelitteratur:

 • Peter Molde-Amelung: Dallas København. Vidunderlig og sjov bog om Dallas, der bor midt i Frederiksberg Have sammen med sin oldefar. Fra 10 år.
 • Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken 3. Mesterværk for fantasyelskere fra 13 år.
 • Jesper Wung-Sung: Drengen der ville redde Julemanden fra at blive skåret i skiver. Årets julebog iflg. Steffen Larsen. Fra 9 år.

Glædelig december:-)

Materialer