Film vi har set

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.04.14
- er titlen på en fremragende sang af Jens Unmack, men denne klumme handler om noget helt andet! Nemlig om film jeg har set.

Film, som jeg synes, at I også bør se eller gense. I øvrigt film, som kan lånes gratis på biblioteket.

I disse tider har de fleste danskere adgang til en eller flere streaming-tjenester, deriblandt bibliotekernes Filmstriben.dk, som ikke koster brugeren noget at benytte. De unge ser Twitch og Youtube, og medieafspillere som Apple TV og Slingbox tilbyder en endeløs strøm af podcasts. Der er valgmuligheder nok.

At kunne vælge impulsivt mellem hvad der lige er til rådighed, har bestemt sin berettigelse. Men man må ikke snyde sig selv for, en gang i mellem, at sætte sig godt tilrette i sofaen, guf indenfor rækkevidde, et varmt tæppe til benene og husets blødeste pude til nakken, og så ellers fordybe sig i en film, på forhånd velvalgt efter dagens smag og mængde af mental overskud.

Her på biblioteket kan vi med glæde konstatere, at rigtig mange borgere i Viborg Kommune stadig låner masser af spillefilm med hjem. Jeg tog en hurtig tur gennem nogle af de mange dvd- og Bluray-film, der i dag var hjemme til udlån på Hovedbiblioteket. Et par minutter senere havde jeg udvalgt en lille udsøgt stak guldklumper.

Først tog jeg Bluray-udgaven af Game of Thrones. En amerikansk fantasy/drama-serie i topkvalitet. Jeg mangler stadig at se sæson 2, og påskeferien er en oplagt mulighed for maratonkigning af sæsonens 10 afsnit. Dermed må mit fantasybehov være stillet, så jeg sprang over Hobitten af Peter Jackson i denne omgang.

Derimod snuppede jeg 300 af Zack Snyder – et værre action-hyl, men alligevel værd at gense, igen. En absolut ikke historisk korrekt filmatisering af slaget ved Thermopylæ i år 480 f.Kr - dér hvor 300 spartanere holdt stand mod Xerxes’ enorme invaderende hær. Her lavet i en flot og grotesk overdrevet tegnefilmsagtig stil, selvom det er rigtige skuespillere som hakker og hugger løs, smukt koreograferet, så lemmer og hoveder flyver i bløde buer til alle sider.

Inspireret af 300 kunne jeg heller ikke lade Akira Kurosawa’s De syv samuraier stå. Et af filmhistoriens mest roste værker. Om de syv samuraier, som lader sig hyre af en lille landsbys indbyggere, der er blevet plyndret af banditter én gang for meget. Toshirô Mifune spiller en af samuraierne, og jo, det var ham der spillede Lord Yoshi Toranaga i tv-serien Shogun. Har du lyst til at gense Richard Chamberlain som Shogun, så kan biblioteket sagtens skaffe den hjem til dig.

Toshirô Mifune spiller også med i den sidste film jeg tog med hjem - Duel i stillehavet. En amerikansk pilot, spillet af Lee Marvin, har reddet sig i land på en lille ø i Stillehavet under 2. verdenskrig. Øen har blot én anden beboer - en japansk officer, Mifune, som også har reddet sig op på land. To dødsfjender, som langsomt lærer at samarbejde. Filmen gjorde et stort indtryk på mig, da jeg så den i TV for over 30 år siden, og jeg glæder mig enormt til at se den igen.

Bibliotekets dygtige filmindkøbere føjer jævnligt nye film til udlånshylderne. Både nyheder, action-brag, klassikere, danske og de helt smalle film - samt masser af børnefilm. Kort sagt, noget for enhver smag.

God fornøjelse!

Materialer