Sommerlæsning i haven
Sommerlæsning i haven

Ferietid er læsetid – men hvad skal jeg læse?

19.06.18
Lige om lidt venter 3 ugers sommerferie og der er næsten ingen grænser for alt det, man forestiller sig, at man kan nå.

Mine forventninger er da også skruet helt i top og ser nogenlunde sådan ud: cykelferie, sommerhusferie, storbyferie, familiehygge, børnebørn på ferie, kølig eftermiddagsrosé hver dag, god mad, afslapning på varme dage og lune aftener, og sidst men ikke mindst masser af tid til læsning.

Og særligt i forhold til det dér med læsning, så er jeg altid overbevist om, at netop i ferien, SÅ får jeg tid til at læse mindst to-tre bøger pr. uge og derfor reserverer jeg den ene bog efter den anden i håbet om, at de når at komme hjem til mig, inden ferien starter.

Resultatet er, at jeg som regel står med ca. 15 bøger, som jeg skal vælge imellem at tage med på ferien. Men hvad skal man så vælge? Jeg elsker f.eks. de dér femikrimier – letfordøjelige, hurtigt læste, hurtigt glemte, men super god underholdning. Jeg er også vild med skønne slægtsromaner, hvor man følger en families genvordigheder igennem flere generationer. Eller storladne historiske fortællinger om en tid, en egn eller noget helt tredje.

Kort sagt: jeg er vild med bøger og de gode historier. Og til daglig er jeg jo omgivet af dem i mit arbejde på Viborg Bibliotekerne. Og måske af samme årsag er der mange, der tror, at man så er virkelig belæst og kender det halve af bibliotekets bøger. Men sådan er virkeligheden ikke. Også for mig er det dér med at læse, noget der foregår om aftenen inden sengetid, på en regnvåd søndag hvor der ikke lige er andre planer osv.

Men i sommerferien – dér har man da endelig tid…

Hvis det så alligevel ikke går sådan, hvordan vælger man så de rigtige bøger – de bøger, der virkelig kommer ind under huden på én, de bøger, som man ikke kan vente på at komme videre med og som man nærmest sniger sig til lige at nappe et kapitel mere af indimellem andre gøremål eller som man læser i den halve nat?

Jo, man kan f.eks. hente inspiration på Viborg Bibliotekerne. I Gudenåhuset i Bjerringbro havde vi forleden aften en sommerbogcafé og hvis du ikke var med, så får du her en lille smagsprøve på nogle af de gode bøger, som blev anbefalet som særdeles velegnet sommerferielæsning – du kan også hente en lille folder med forslagene på Bjerringbro Bibliotek:

  • Kelli Estes: Fortidens skygger. En atmosfærefyldt roman inspireret af virkelige hændelser. Inara Erickson er single og har netop sikret sig en stor stilling. Hendes tilværelse forandrer sig brat, da hendes elskede tante Dahlia dør og efterlader hende sin ejendom, Rothesay. Anbefalet af bibliotekar Mette Bech Kristiansen
  • Christian Mørk: I gode hænder. København, 1984. Da mobbeofferet Gustav kommer til healing i Agnes lejlighed, bliver hans nysgerrighed vakt, og han begynder at grave i hendes mørke fortid. Anbefalet af bibliotekar Lone Starch Pedersen.
  • Jeffrey Archer: Hvor der er vilje. Bind 1 i Clifton krøniken. Underholdende slægtsroman, der har det hele: venskab, kærlighed, svigt, økonomisk ulighed, løgne og fortielser. En historie, der er fortalt, så siderne næsten vender sig selv. Serien anbefales af bibliotekar Dagny Vistisen
  • Lars R. Møller: Specialoperationer. Med beskrivelsen af militære specialoperationer fra oldtiden til i dag får man bl.a. indblik i, hvad specialstyrkerne lavede under den kolde krig og hvad de laver i dag. Også det danske frømandskorps og jagten på Osama bin Laden beskrives. Anbefalet af bychef Lars Christiansen.
  • Elly Griffiths: Pigen under jorden. Fremragende start på en ny krimiserie med en på alle måder anderledes hovedperson, arkæologen Ruth. Plottet er gennemtænkt og spændingen fortættes bogen igennem. Anbefalet af bibliotekar Mette Bech Kristiansen
  • Minette Walters: De sidste timer. Da pesten, Den Sorte Død går i land i det sydlige England i 1348, flygter de der kan. Endnu flere smittes og dør, men en lille gruppe mennesker forskanser sig i frivillig isolation under Lady Annes ledelse på godset Develish. Anbefalet af bibliotekar Lone Starch Pedersen.
  • Jens Andersen: Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik. Danmarks næste konge beskrives i otte kapitler, der stiller skarpt på et aspekt af hans person, såsom akademiker, frømand og konge. En fortælling om vilje, oprør og stort ansvar. Anbefalet af bychef Lars Christiansen.
  • Troels Kjær: Jenka i Jammerbugten: En velskrevet tidsrejse gennem tressernes Thy fortalt gennem drengen Jeppe, fra tiden lige før hans fødsel og frem til konfirmationen. Udover Jeppe følger vi hans forældre og deres ret forskellige familier i en foranderlig tid. Anbefalet af bibliotekar Dagny Vistisen.
Materialer