Fantastiske fortællinger vil altid fascinere

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.05.17
De findes nok i alle familier, de gode historiefortællere, altså. Den charmerende og underholdende onkel, der altid hiver en god anekdote op af posen, når familien er samlet omkring middagsbordet. Historien om dengang bedstefar Viggo mødte bedstemor Gerda ved et halbal i Mønsted. Eller historien om dengang køerne slap ud af indhegningen og løb ned ad hovedvej A13. Eller hvad med historien om dengang kartoffeltyskerne for første gang satte deres ben i Havredal og Grønhøj.

Vi udveksler og fortæller historier hele tiden af mange forskellige grunde. Hvem har ikke hevet en opdragende beretning ud af ærmet om at tygge maden ordentligt til ungerne, hvem har ikke fortalt en sjov historie til kollegerne i frokostpausen, som spredte lidt munterhed, og hvem har ikke berørt og bevæget et kært familiemedlem i en tale til en af livets store fester?

Fortællingerne findes overalt, og de hjælper til med så budskaberne siver bedre ind. Historier er med til at give livet perspektiv og større mening. Fortællinger kan knytte bånd og relationer mellem mennesker. Historiefortælling rammer både følelserne og intellektet. I de erindringer, vi vælger at fortælle igen og igen, ligger en stor del af vores identitet som menneske, som familie og som egn. Det er nogle af grundene til, at vi elsker fortællinger.

Let’s face it - nogle af os er bare bedre til at fortælle historier end andre. Viborg Bibliotekerne og Kulturselskabet ’Den Skæve Scene’ har inviteret to af dansk litteraturs allerfineste historiefortællere til middag, når det gamle rådhus ved Stænderpladsen omdannes til POP-UP KULTURHUS i juni måned med Egnsteatret Carte Blanche som den organiserende drivkraft med en bred vifte af lokale aktører som medskabere.

Middag med 2xSørensen

Du får en unik chance for at spise, drikke, snakke og ikke mindst lytte, når forfattermiddagen med Knud Sørensen og Jens Smærup Sørensen løber af stablen ved det storslåede byrådsbord. Et bord som sikkert har været vidne til mange vigtige diskussioner og beslutninger gennem tiden. Et bord som kun få har siddet ved, og som er en historie for sig.

Knud Sørensen skriver på en folkelig måde om det stille liv ved Limfjorden i efterkrigstiden. Hans skrivestil er i en stilfærdig tone, hvor man virkelig mærker og fornemmer livet på de små gårde. Romaner handler ofte om, hvordan det moderne liv har endevendt traditionelle fællesskaber og ignoreret menneskenes pagt med natur og landskab. Knud Sørensen tror på ’den indre bonde’, grønne værdier og på en fremtid med værdier og traditioner.

Jens Smærup Sørensen er også vokset op på landet. Hans romaner kredser om de små landsbysamfund med bondekulturens udvikling og forandring som tema.  
Begge er nu bosat på Mors og begge skriver de om det levede liv og hverdagen. En hverdag vi alle kan genkende dele af og mærker på godt og ondt. En hverdag som vi måske har svært ved at sætte ord på. Heldigvis har vi de to modne morsingboer, som magter det til fulde.

Den litterære middag er et øjeblik med nærvær i en ganske speciel ramme, et bord flot dækket op, god mad og ikke mindst en masse ord, som bliver til gode fortællinger. Vi håber, du har lyst til at være med, for nye fortællinger starter helt sikkert omkring det bord, den aften.

POP-UP Kulturhus

Mellem den 2.-25. juni skaber Carte Blanche et POP-UP KULTURHUS i Viborgs gamle rådhus på Stænderpladsen. Det bliver en smeltedigel af kulturelle møder på kryds og tværs af teater, musik, fortælling, teknologi, farver, lys og lyd. Carte Blanche skaber fire produktioner, og derudover vil huset vil være en åben platform, hvor lokale, kulturelle idémagere kan bidrage med egne projekter og dele deres idéer, visioner og oplevelser.

Af bibliotekar Kathrine Sørensen Bech og kulturel ildsjæl Anders K. Kristensen

Materialer