Fællesskab og verdensmål – vil du med?

29.09.21
Hvordan skal vi egentlig forholde os til FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig fremtid herhjemme i lille Danmark, hvor græsset i forvejen er grønt, hvor rent drikkevand flyder i hanerne, og hvor piger og drenge går hånd i hånd i skole helt gratis? Svaret ligger ikke lige for, men vi kunne måske sammen prøve at blive klogere på lige netop det spørgsmål.

De fleste skolebørn vil med garanti have hørt om verdensmålene og arbejdet med dem i et eller andet omfang, fx i de netop overståede emneuger Grønne Sammen. Men hvad med alle os voksne? Hvor meget kender vi til verdensmålene, og i hvor høj grad oplever vi, at de har noget med os at gøre? Mit gæt er, at de hos de fleste af os ligger langt nede på opmærksomhedsbarometret. Vi har sikkert hørt om dem i TV-avisen engang, fulgt af billeder af oversvømmelser, tørke og andre klimakatastrofer i lande fjernt fra Danmark. Og vi ved selvfølgelig, at der fx findes lande, hvor piger og kvinder ikke har adgang til skole og uddannelse. Hvor epidemier hærger, og hvor man ikke bare lige tager hen på det nærmeste vaccinationscenter og får et gratis og potentielt livsreddende stik af en venlig sundhedsfaglig person. Og vi ved sikkert også, at det bl.a. er disse scenarier, FN’s Verdensmål vil til livs.

Skal vi så redde verden nu?

En udfordring er dog, at alt dette meget hurtigt kommer til at ligge så uendeligt fjernt fra din og min hverdag i en nydelig midtjysk kommune. Jeg bliver personligt helt forpustet af at spekulere over, hvad jeg dog skal stille op overfor analfabetisme, ekstrem fattigdom i tredjeverdenslande og den globale opvarmnings konsekvenser. For ændrer det overhovedet noget i det store billede, at lille jeg fx frejdigt lærer mine børn, at ”genbrug er god brug”, at vi i vores familie spiser resterne fra aftensmaden til frokost i stedet for at fodre skraldespanden med dem, og at vi lader græsset stå højt i cirkler i plænen for insekternes skyld? Med et lidt trist skuldertræk svinder bevidstheden om verdensmålene og deres potentiale lige så stille ind til nærmest ingenting. Men hvis du har lyst, kan du faktisk være med til at gøre en forskel, helt lokalt og på en meningsfuld måde for dig og dem omkring dig. Verdensmålene handler nemlig ikke kun om ’at redde verden’. De tilbyder også en række handlemuligheder i dansk kontekst, sådan at vi alle kan være med til at sikre en bæredygtig fremtid for vores klode, for vores børn og børnebørn. Det kan være de små forandringer i hverdagen, der på den lange bane får en stor betydning, hvis vi bare er mange nok, der løfter i flok.

Sammen om verdensmål

Netop det med at gøre en forskel sammen, har vi på biblioteket fokus på lige nu. Mere specifikt har vi øje på dig, der er 60+, som har lyst til at indgå i et fællesskab med andre og til at engagere dig i forskellige aktiviteter. Faktisk har verden brug for dig, ligesom den har brug for de 1,5 mio. andre danskere, der også er fyldt 60. Forestil dig, hvilken forandring vi kunne opnå, hvis alle tog bare et lille skridt i en bæredygtig retning. Det har både VELUX-fonden og Tænketanken Fremtidens Biblioteker også regnet på, og derfor kan du lige nu melde dig som deltager i projektet ’Sammen om verdensmål’ på Viborg Bibliotekerne. Som projektdeltager kan du være med til at gøre en forskel, og samtidig bliver du en del af et fællesskab, som forhåbentlig på sigt kan være med til at inspirere andre til lignende, bæredygtige aktiviteter. Og det er mere end OK at melde sig under fanerne, selvom du er nybegynder i verdensmål. Der er plads til alle. Jeg fornemmer, at en bevægelse er på vej. En bølge af engagement, nysgerrighed og vilje til en fælles indsats henimod en mere bæredygtig fremtid. Jeg ser et lyntog (drevet af certificeret grøn strøm) holde på perronen klar til afgang. Skal du med?