Får du trænet din kulturmuskel?

05.11.21
Forleden dag kom jeg til at grine så meget sammen med min søn, at jeg stadig har ondt i mine mavemuskler.

 Det var bare en ganske almindelig fjollet vits fra en af de utallige udgaver af ”Børnenes vittigheder”, som han læste op for mig, mens jeg var midt i et af hverdagens gøremål.

Og nu, hver gang jeg ømmer mig, smiler jeg også samtidig. For hvor var det pragtfuldt at grine sammen så meget og så uventet. Sådan et grineanfald, oplever man ikke hver dag. Men det bringer så meget lys i hjertet og drysser tryllestøv over en efterårsdag, der drypper af kedsomhed, rutiner og gråtoner.

Og hvor er det rart at blive mindet om, at man har sådan en grinemuskel i maven, som en gang imellem skal genopdages og trænes lidt – helst sammen med andre.

Så kom jeg til at tænke, at det er også sådan, det er med de gode kulturoplevelser. Siden jeg var barn, har årets mørke måneder betydet mindre lyse timer til udendørs leg og mere tid til koncerterne, teaterforestillingerne, museumsbesøgene.

Mere tid til at træne sin kulturmuskel. Vidste du, at du også har den?

Det vidunderlige ved sådan en kulturmuskel er, lige som med grinemusklen, at man kan mærke de gode eftervirkninger lang tid efter ”træningen” er slut. 

Jeg kan ofte flere dage efter en kulturoplevelse fryde mig over at tænke tilbage på noget så banalt som den kollektive forventningsfulde stemning, inden en teaterforestilling starter. Eller den sagte summen af menneskestemmer, der stimler sammen og finder på plads i koncertsalen. Eller øjeblikket, hvor lyset slukkes og forestillingen begynder og følelsen af at blive opslugt af fortællingen, der gemmer sig i musikken eller replikkerne. Og ikke mindst den fælles begejstring for det oplevede, som manifesterer sig gennem klapsalverne; øjeblikket, hvor du kigger omkring dig og ser, at dine medmennesker - lige som dig selv – netop har fået noget tryllestøv drysset over den gråkedelige, rammesatte hverdag. Noget usædvanligt og lysende midt i den mørke og kolde tid.

Og det her tryllestøv bæres videre ind i dagligdagen måske med tanken: hvor var det godt, jeg fik trænet min kulturmuskel. Jeg skal snart gøre det igen.

I skrivende stund er mange af medarbejderne på Viborg Bibliotekerne i gang med at udtænke og planlægge et kulturtræningsprogram, som du kan benytte dig af helt fra december og frem til marts (hvor vi står klar med et nyt).

Programmet hedder BemærkeDage og for første gang i lang tid, dækker det over en periode på ikke én, men hele fire måneder.

Hvis du ikke helt kan vente til den 15.november, hvor programmet lanceres, kan du snuppe oktober-november udgaven med hjem fra dit bibliotek. Der er masser af gode øvelser for din kulturmuskel og masser af tryllestøv, du kan få med hjem til at drysse over din travle hverdag.

P.S. Her er vitsen, vi kom til at grine så meget af:

”Hvordan lærte Thor at bruge sin hammer?

Han tog et lynkursus.”