Et liv i overhalingsbanen...

07.06.12
En dag først på sommeren blev jeg vidne til en episode, som gav lidt ekstra kolorit til en ellers ganske almindelig arbejdsdag.

Jeg havde været til møde i Viborg og var på vej til Bjerringbro Bibliotek. På strækningen mellem Rødkærsbro og Bjerringbro blev jeg overhalet for fulde gardiner af en sort Audi. Foran mig kørte en Skoda stationcar og også denne blev overhalet med høj fart af Audien. Men det var ikke så heldigt – Skodaen speedede nemlig op og satte efter Audien og jeg tænkte lidt hovedrystende: ”Åh nej – typen, der ikke bryder sig om at blive overhalet...!”
3-4 km og et par sving længere fremme holdt begge biler parkerede i vejsiden - Skodaen forrest – og ved siden af Audien stod Skodaens fører – en uniformeret betjent – og var formentlig i gang med en reprimande og måske bødeudskrivning til føreren af Audien.

Jeg må indrømme, at da jeg passerede dette lille optrin i min beskedne Aygo, ja, så grinede jeg højt resten af vejen til Bjerringbro – ”HAHAHA – så kan han lære det…!”

Eller hvad?

Vi lever i en tid med nogle modstridende tendenser – på den ene side f.eks. økonomisk krise og stor arbejdsløshed og på den anden side høj stress-forekomst – formentlig ofte pga. stort arbejdspres.
Stress kan sådan helt kort defineres som et produkt af præstationssamfundets krav til både voksne og børn. I skolen, på arbejdet og hjemme i familien. Krav og forventninger, som det kan være svært at leve op til. Stress kan efter længere tids påvirkning føre til alvorlig sygdom – både psykisk og fysisk.

Der har derfor været megen fokus på netop stress og stressforebyggelse i de senere år, hvilket også ses i strømmen af bogudgivelser indenfor emnet.
Tilhører man typen, der helst vil leve sit liv i overhalingsbanen hele tiden, så bør man måske en-gang imellem lige stoppe op og overveje situationen, inden man bliver indhentet af – om ikke lovens lange arm – så en indre fangarm, der kan tvinge én ud i ufrivillig stand-by. Pludselig ved man måske slet ikke, hvor man er på vej hen i sin Audi.

En populær metode til stresshåndtering er mindfulness, som oprindeligt stammer fra buddhismen. Mindfulness handler bl.a. om evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det der er lige nu. At se på egne tankemønstre og derved få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres.

På Viborg Bibliotekerne har vi mange bøger om stress og stresshåndtering - herunder også mindfulness.

Anbefalinger:
Ovenstående definitioner på hhv. stress og mindfulness er fundet på nettet på hhv. dr.dk og wikipedia – vil man vide mere, så kan flg. bøger anbefales:

Materialer