Et godt grin og en god bog?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.02.19
Som bibliotekar forsøger jeg at læse romaner inden for alle de genrer der efterhånden findes, men der er to typer af romaner, som jeg konsekvent vender tilbage til. Det er romanerne med historisk islæt og så er det romaner med et humoristisk islæt.

Sidst nævnte kommer selvfølgelig meget an på hvem man er og hvad man synes er sjovt. Men hvis du har lyst til at læse noget andet end det du plejer og samtidig gerne vil have et godt grin, så prøv en eller flere af bøgerne herunder.

”Med kup og Kaffelikør” - samfundssatire på romanform

Er første del af en serie på indtil videre 3 bøger, skrevet af Catharina Ingelman-Sundberg. Man følger en gruppe pensionister på et svensk plejehjem, der beslutter sig for at begå et indbrud, fordi de hellere vil sidde i fængsel end bo på plejehjemmet. De har nemlig set og hørt at indsatte i fængslerne har bedre vilkår end de har på plejehjemmet. Pensionistbanden lykkedes med indbruddet og flere til, fordi de på mystisk vis bliver ved med at undgå at blive fanget. Skrivestilen er let og ofte humoristisk, fordi tingene bliver sat på spidsen. Har man fået læst første del, så hedder anden del ”Med rov i rollatoren” og tredje del hedder ”Med fusk i fejemøget”

”Delhis smukkeste hænder” - humorfuld roman på grænsen til det tragikomiske

Göran er kørt surt i sit liv og for at gøre det hele værre bliver han også fyret. Dette får Göran til, at sige ja til en tur til Indien sammen med sin bedste ven. Göran havner ad omveje i New Delhi. Og her møder han den excentriske mand Yogi, som i den grad får vendt op og ned på Görans liv.  Med en let og humoristiske skrivestil fører forfatter Michael Bergstrand os gennem den forvandling, som Göran gennemgår på rejsen til New Delhi. Skulle du allerede have læst ”Delhis smukkeste hænder”, så er der to bøger mere om Göran og Yogi. ”Tåge over Darjeeling” hvor Göran og Yogi giver sig i kast med livet som theplantage-ejere og ”Yogi i Østerlen” hvor Yogi kommer en tur til Sverige for at besøge Göran.

”Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab” - en humoristisk bog med fokus på livets uransagelige veje

Hvis du er til sproglige finurligheder og en leg med ord lidt ud over det sædvanlige, så er det Romain Puértolas bog om den indiske fakir Ajatashartru Lavash Patel du skal have fat i det. Det er en relativt kort historie om fakiren Ajatashartru, der bare gerne vil have en sømseng, som kan fås på tilbud i IKEA. Da der ikke er nogen IKEA i Indien, tager Ajatashartru turen til Europa – nærmere bestemt Paris, Frankrig. Den valgte IKEA i Paris har ikke sømsengen på lagret og fakiren vælger derfor at overnatte i et skab i IKEA. Natten i skabet bliver begyndelsen på en rejse som Ajatashartru sent vil glemme – finder han sin sømseng og finder han kvinden Marie, som han møder i IKEAs cafeteria? Kunne du lide denne bog af Romain Puértolas vil du også kunne lide hans anden bog ”Den lille pige der havde slugt en sky så stor som Eiffeltårnet”

”Den iranske gartner” – (krimi)samfundssatire på dansk

Bjarne Reuter står bag bogen med titlen ”Den iranske gartner”. Bog som formå at blande humor med stof til eftertanke. Vi følger bogens hovedperson kommissær Stelman i hans færd for at genoprette Amager der på grund af en række sammenfaldende begivenheder befinder sig i en undtagelsestilstand. På samme tid forsøger Stelman at hemmeligholde det faktum at arveprins Bernhard har slået sin iranske gartner ihjel. Har du allerede læst ”Den iranske gartner” så findes der en efterfølger der hedder ”Den egyptiske tenor” der er mindst lige så underholdende som ”Den iranske gartner”.

Alle de nævnte bøger kan selvfølgelig lånes på Viborg Bibliotekerne. Og har du allerede fået læst alle de nævnte bøger, så frygt ej, der findes mange flere bøger, end de nævnte hvor forfatterne sætter samfundsforhold på spidsen. Søg blot på ”samfundssatire” på www.viborgbib.dk og lad dig inspirere til nye læseoplevelser.

 

Materialer