En ulden affære

25.07.22
”Lykkelige mennesker læser bøger og drikker kaffe”. Sådan lyder teksten på en plakat fra en lille boghandel i København, som jeg engang faldt over.

Jeg kunne ikke være mere enig i det udsagn. Senere så jeg, at de havde lavet en tilføjelse på deres plakat, sådan at teksten nu lød: ”Lykkelige mennesker læser bøger og drikker kaffe og gin & tonics og strikker”. Det viste sig, at jeg kunne være mere enig. Faktisk føler jeg nærmest, at denne modificerede plakat er lavet specielt til mig. I hvert fald er en række af mine yndlingsting listet op – kaffe, bøger, strik og drinks.

Jeg er langt fra den eneste, der finder lykken i garn og strikkepinde. Der har i de sidste par år været en veritabel strikkebølge over os, eller måske snarere en strikke-tsunami. Nye garnbutikker dukker op i hver en by, nye strikdesignere etablerer sig med fast følgerskare på Instagram, strikkebøger udkommer på stribe og selv forskningen har kastet sig over de garnrelaterede hobbyer og påvist, at garn er godt for dit mentale helbred. Hvis du er nysgerrig på netop det emne, kan jeg anbefale dig at holde øje med bibliotekets arrangementsprogram for september.

En af de mest hypede strikkeudgivelser i nyere tid må være Lærke Baggers ’Strik’.

Hos Lærke Bagger handler det meget lidt om nye, svære teknikker og perfektion og rigtig meget om, at det skal være sjovt at strikke. At man bare skal kaste sig ud i det og ikke mindst eksperimentere med sine rester i alle regnbuens farver. I bogen præsenterer hun en række grundteknikker og grundopskrifter, og herefter er der fri leg for dig, der går efter en ægte ’Lærke Bagger’. Og lad nu endelig være med at stresse over hæftning af alle enderne på dit restegarnsprojekt – bare bind knuder, #justtieknots, som designeren selv praktiserer det. Og hold så i øvrigt øje med arrangementsprogrammet for november, hvis du også drømmer om at møde Danmarks ukronede dronning af restegarn.

I en lidt anden grøft finder vi den første udgivelse fra strikdesignerne bag Knitting for Olive med titlen "Knitting for Olive. Klassiske og tidløse strikkeopskrifter".

Det er mor og datter, der fører pindene i dette firma, der både designer strik og producerer og sælger garn under eget navn. Firmaet har et stort fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd i deres garnproduktion, og deres opskrifter har et klassisk snit, ofte med et twist og flere med fine og spektakulære mønstre og detaljer. I bogen finder du både de enkle basisopskrifter og de mere udfordrende mønsterrapporter til den øvede strikker. På biblioteket finder du udover disse to titler et væld af strikkebøger fra et væld af designere. Bøger med opskrifter på sweatre, sokker, sjaler, puder og legetøj. Jeg garanterer, at vi har noget for enhver smag og til alle niveauer af strikkeskills.

Som litteraturformidler besidder jeg selvfølgelig en vis portion faglig stolthed i mit job. Det kender du sikkert fra din egen profession. På samme måde giver min strikkehobby anledning til en vis stolthed. Time efter time sidder jeg i fuld koncentration, ret, vrang, ret, vrang, og ser en sweater eller et tørklæde vokse frem mellem hænderne på mig. På den måde minder strikning lidt om læsning. I begge discipliner bliver du nemlig nødt til at investere noget af dig selv for at komme i mål. Din tid, din koncentration og din vilje til at gå ind på materialets præmisser, garnets såvel som litteraturens. En udfordring er dog, at når hænderne time efter time holder på et strikketøj, kan de ikke på samme tid holde på en bog. Det går overordentlig fint med strikketøj, kaffe og drinks, faktisk er fænomenet ’Strik og drik’ en virkelig ting i Strikkeland. Men altså helt ærligt, det er et dilemma for mig gang på gang at balancere den stærke tiltrækning fra hhv. strikketøj og bog. Og ja, jeg ved godt lydbogen er opfundet, men det er bare ikke helt det samme som at læse selv. Så til alle bøgerne derude – undskyld! Jeg elsker jer for evigt, men jeg har, bogstaveligt talt, en lykkelig og ulden affære med mit strikketøj.