En tur i rutsjebanen!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
10.03.17
Kender du fornemmelsen af en rigtig god rutsjebanetur? Altså sådan en, som bare giver det helt store sus i maven først af forventning og nervøsitet, dernæst af at blive kastet rundt, op og ned i rivende fart og endelig glæden over rent faktisk at være kommet levende igennem?

Oftest er det i Tivoli man får sådanne oplevelser, men denne gang var det mig, der blev kastet rundt i følelsernes rutsjebane på mit relativt nye job, og så gælder det bare om at holde fast og holde hovedet oven vande. Kom med, så skal du få historien om min seneste tur i rutsjebanen!

Nye udviklingsprojekter til biblioteket

Hvem kan få den fedeste og mest innovative idé? Hvor er de spændende samarbejdspartnere? Hvilke andre biblioteker har vi lyst til at udvikle sammen med?
Som udviklingsleder på Viborg Bibliotekerne er jeg ansvarlig for den årligt tilbagevendende opgave at skabe nye udviklingsprojekter på biblioteket. Vi søger mange forskellige puljer i løbet af året, men særligt én har vores og hele biblioteksvæsnets opmærksomhed: Udviklingspuljen for folkebiblioteker under Slots- og Kulturstyrelsen.
Puljen er til udvikling af det moderne folkebibliotek, og vi er mange, der gerne vil have fingre i midlerne. Men der jo ikke nok til alle, og derfor kaster rigtig mange biblioteker sig ud i jagten på DEN gode idé!

Rutsjebaneturen starter omkring sommerferien og topper midlertidigt ved ansøgningsfristen hvert år den 1. november. Op mod ansøgningsfristen er alle involverede stort set tabt for omverden og arbejder 24/7 på at få lukket alle aftaler og få de sidste skarpe formuleringer på plads. Men som altid, så nåede vi det – tryk på send, og så er det bare at krydse fingre for at projektansøgningerne bliver godt modtaget af dem, der sidder på udviklingskronerne.

Og hvad er det så, der afgør, hvilke nye udviklingsprojekter vi søger om? På Viborg Bibliotekerne er det en lang proces, hvor medarbejderne starter med at komme med alle deres gode idéer. Så bliver de bedste idéer valgt ud, og dernæst går det store udviklingsarbejde i gang oftest i samarbejde med lokale samarbejdspartnere, målgrupper og andre biblioteker. Det er et langt sejt træk, men samtidig en vildt inspirerende og berigende proces, hvor vi på alle måder udforsker, hvad et moderne folkebibliotek er. Og idérigdommen er stor på Viborg Bibliotekerne, der har en lang og stolt tradition for at søge og modtage midler til nye udviklingsprojekter.

Som at gå til eksamen

I år var det første gang, at jeg stod i spidsen for ansøgningerne fra Viborg Bibliotekerne, så derfor var der naturligvis ekstra meget på spil for mig. Ja, som i fornemmelsen fra rutsjebaneturen kan man sige, at det var lidt som at være til eksamen. For med denne opgave viser det sig jo helt konkret, om man lykkes eller ej. Får vi pengene til projekterne, eller får vi afslag? Var det en god eller dårlig projektidé? Og lige som man når toppen af rutsjebanen, og projekterne er sendt af sted, bliver der trykket på pauseknappen, og man holder vejret. Så går der nemlig næsten tre måneder, før afgørelsen falder, og det er faktisk ret lang tid at holde vejret!

Mandag den 30. januar kom det endelig: tre positive afgørelser til Viborg Bibliotekerne og dermed midler til udviklingen af nye spændende projekter, der spænder bredt fra unge og demokrati, virtual reality som læringsrum og ikke mindst udvikling af et gådefyldt formidlingsrum, der skal skabe læselyst hos drenge i 5.- 6. klasse.

Pyha, vi klarede den!

Og ligesom når du endelig stiger ud af rutsjebanevognen og mærker glæden ved overlevelse, går vi nu stadig og glæder os på Viborg Bibliotekerne. Vi kom godt igennem denne ansøgningsrunde og har nu udsigt til masser af spændende udviklingsarbejde forude. – Og jeg smiler over at have bestået prøven med midler til udviklingsarbejde og en stribe nye spændende samarbejdspartnere som resultat. Herligt!

Jeg glæder mig allerede til næste tur i rutsjebanen!

Materialer