En som Bjarne

29.04.20
Bjarne Reuter lagde det litterære lydspor til min barndoms- og ungdomslæsning. Bjarne Reuter fylder 70 år onsdag d. 29. april - tillykke til Danmarks mest læste forfatter.

Da Busters verden udkom i 1979, var jeg 10 år og det var en af de første ”rigtige” bøger, jeg selv havde valgt og helt selv kunne læse. Jeg følte mig helt alene med oplevelsen, som en særlig udvalgt læser. Bjarne Reuter havde skrevet bogen kun til mig. Jeg alene fik lov at træde ind i Busters verden i Brønshøj. Jeg var lidt af en ordsamler som barn og her stod jeg pludselig over for selveste ordmesteren!

Senere blev Buster selvfølgelig en magisk passion for hele Danmarks børneflok. Og er det stadig. For nogle år siden spillede min ældste søn Buster i en forestilling på Dramaskolen i Viborg. Sjældent har jeg været mere stolt!

Bjørn - bøgerne

Som teenager i 80’erne blev jeg atter blæst bagover af Bjarnes sproglige trylleri, da ungdomsserien om Bjørn landede i min mors bunke af nye bøger til skolebiblioteket. Jeg skiftevis græd og jublede mig gennem de 4 bøger og verden blev større for hvert bind.

I går hørte jeg Helle Retbøll Carl, som i dag udgiver biografien En som Bjarne Reuter, omtale Bjarne Reuter som ”en verbal 3D-printer”. En hovedet-på-sømmet beskrivelse af det, han formår, når han modellerer sine karakterer og miljøer livslevende frem af bogens sider, så de kan duftes, høres, ses og mærkes.

På fredag har jeg arbejdet på Viborg bibliotekerne i et år. Tiden er fløjet afsted og jeg elsker duften, lydene, synet og fornemmelsen af bibliotekets og bøgernes verden. Hver eneste dag. Jeg var sandsynligvis slet ikke landet her, var det ikke for en som Bjarne.

Bjarne Reuter fylder 70 år

I dag fylder Bjarne Reuter 70 år. Han har udgivet mere end 80 bøger og topper stadig listen over den årlige biblioteksafgift. Han har præget os alle i årtier. Han kan, med sangerinden Nannas ord, noget ingen andre kan. Han har nemlig lært at trylle. Med ord. Den største magi i verden.

Læs forfatterportræt af Bjarne Reuter.

Materialer