En helt særlig jul

24.01.17
Julen i år bliver noget ganske særligt for mig og resten af min familie. Der er nemlig kommet et barn til: Min lille niece.

Hun var der godt nok også sidste år, men der boede hun med sin mor og far på den anden side af jorden, og den lille familie var kun med til julefejringen juleaftensdag om formiddagen via Skype. Det var dejligt, men jo på ingen måde det samme, som hvis de havde været her. Det er de så heldigvis i år, for de er for nylig flyttet til Danmark – og så skal julefejringen bare have ekstra gas!

Familietraditioner

Vi støver alle de gamle familietraditioner af og tilpasser dem et lille barn: Barnet skal opleve sin første danske jul med juletræ, julemand, nisser, engle, levende lys og lyskæder, juledekorationer, julemad, julegodter, julesange og bunker af julegaver.

Min niece er endnu så lille, at hun selvfølgelig ikke forstår ret meget af, hvad det hele går ud på, men jeg håber, at hun vil opleve juleaften som forunderlig og hyggelig. Jeg glæder mig i alt fald til at se hendes øjne, når min far tænder lysene på det store juletræ. Da jeg var barn, var det for mig et næsten magisk øjeblik lige før, vi endelig kunne begynde at dele og pakke gaver ud. Forventningen og glæden sitrede i luften.

Min barndoms jul

At der er kommet et lille barn i familien, har i det hele taget fået mig til i tankerne at ”genbesøge” min barndoms jul: Hvad husker jeg derfra? De sidste mange, mange år har vi jo holdt voksenjul i min familie, og så er der en hel del ting, som man bare ikke gør mere eller ændrer på.

Jeg husker især, at min bror og jeg var involveret i rigtig mange af juleforberedelserne derhjemme gennem hele december. Vi var med ude og hente juletræ i en plantage eller på en herregård. Vi lavede juledekorationer. Vi lavede julepynt og pyntede både huset og juletræet. Vi valgte salmerne til juleaften (Altid de korteste, for de skulle synges, inden vi fik gaver). Vi lavede konfekt. Vi besøgte julestuer. Vi dækkede julebordet. Juleaftensdag om formiddagen var vi med min far ude hos hans mester og dennes kone, hvor de holdt åbent hus for venner og bekendte, ønskede os alle glædelig jul og gav os gaver med hjem i form af den lækreste luksuschokolade. Det var en skøn måde at få den ellers alt for lange juleaftensdag til at gå på.

Når jeg sidder her og skriver om det, kan jeg dufte rødgranerne i plantagen, høre det knitrende glanspapir, mærke marcipanen klistre mellem fingrene, se julebordene passere revy for mit indre blik og smage chokoladen, der smelter på tungen.

Julehistorier

Jeg vil gøre mit til, at min niece med tiden får ligeså mange gode juleminder, som jeg selv har. Noget, som jeg helt sikkert vil give hende med, er en samling gode julehistorier, som jeg vil læse højt for hende og bruge til at tale med hende om, hvad julen er, og hvordan den fejres.

På hylderne i børnebiblioteket har jeg blandt andet fundet bøgerne om Cirkelines jul og musen Malles jul, som er gode bud på enkle julehistorier for de helt små. Dem starter vi med. Senere hen skal min niece selvfølgelig kende til klassikerne ”Peters jul” og Astrid Lindgrens ”Julefortællinger”, som jeg aldrig bliver træt af at læse.

 

Tags
Materialer