En fjollet naturlov

08.04.22
Hvert år bliver der uddelt et hav af forskellige litteraturpriser, men der er særlig én, jeg altid holder øje med. Kulturministeriets illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Jeg har altid ment, at det er en fjollet ”naturlov” – jo ældre man bliver, jo færre billeder må der være i den bog, man læser. Sådan en rigtig god voksenbog er jo ikke billeder i, vel? Dem skal man selv kunne danne i sin indvendige fantasimaskine!

Men jeg har altid været en forbryder, hvad det angår, og omgået denne læse-lov med at slæbe stakkevis af de nyeste billedbøger med hjem (og en del af de helt gamle fra magasinet også). Ikke altid for at læse dem med min søn, men også for min egen fornøjelses skyld.

Det er en kunst i sig selv at få stregen til at supplere teksten, så det hele går op i en højere kunstnerisk enhed og bliver til en fuldendt historie. En god billedbog eller graphic novel kan give mig lige så indsigtsfuld og dyb læseoplevelse som den tykkeste murstensroman med de mest fantastiske beskrivelser. Jeg frydes og bliver begejstret over alle de gange, hvor litteraturen og illustrationen formår at møde hinanden på en måde, der efterlader mig med en ahaoplevelse og får mig til at gruble og tænke over eller se på noget, jeg ikke har tænkt over og set på længe.

Og vinderen er…

I år gik både forfatter- og illustratorpris til ungdomsbogen ”Bjørnen” af Tina Sakura og Signe Kjær. En skarp, smertefuld og samtidig poetisk fortælling om puttefester, overgreb og alle de ar, sådan voldsomhed efterlader. Bogen er en del af serien ”Carlsens billednoveller”, som griber aktuelle og evigtgyldige emner i ungdomslivet og hiver dem frem i lyset gennem fortællinger, hvor sproget og billederne står stærkt sammen. Jeg har læst dem alle sammen og er blevet mange perspektiver rigere.

Flere anbefalinger

Forfatter og illustrator Anna Jacobina Jacobsen, som flere gange er både blevet nomineret og vundet Kulturministeriets pris, er også blandt mine yndlings. Hendes streg og fortællinger en noget af det mest poetiske, blide og menneskelige, der findes. Her får du tre anbefalinger, af de bedste billedbøger fra hendes hånd.

”Baglænsk” – en underfundig lille bog om alderdommen, hvor tiden læner fremad mens bedsteforældrene læner baglæns, hvor dem, der ældes, ser gamle udenpå, men føler sig unge indeni.

”Spurv” – en af de mest rørende historier, jeg nogensinde har læst. Om en pige og hendes far som er vild med Elvis og ofte bliver forført af det gyldne indhold i de grønne flasker. Og når det sker, flytter der den triste fugl Edith ind i den lille lejlighed. Fuglen skal væk og pigen tager affære i forsøg på at forsvare sin far.

”Ø” – en såkaldt ”silent book” – en bog uden ord, men som på den mest eftertænksomme og smukke måde fortæller en, ja, eventyr, om en ø, en pige og en lille havfrue i en sardindåse. Vil du forundres – så anbefaler jeg at ”læse” den.

Min opfordring er – bare fordi man er voksen, behøver man ikke glemme alt om bøger med billeder i og tænke ”det er jeg alt for gammel til”. Tag springet og læs en billedbog i ny og næ kun for dig selv – jeg lover dig, du bliver ikke skuffet.