Den mådeholdigt fråsende biblioteksformidler

Den anden dag afholdte vi vores første samtalesalon i dette forårshalvår. Vi snakker om dødssynder og dyder i vores arrangementsrække; Samtaler på Balkonen og den første gang snakkede vi om fråseri og mådehold.

De syv dødssynder og dyder er aldrig rigtig noget, der har betydet ret meget for mig. Det er ikke noget jeg forholder mig til i min hverdag. De er forældede og har i det hele taget ikke rigtig hold i noget, der er nutidigt. Sådan var min oprindelige holdning, da vi i samtalesalongruppen en formiddag i efteråret skulle fastsætte temaet for det kommende års samtalesaloner.

Men faktisk, viser det sig, har dødssynderne og dyderne en ret stor evne til at snakke ind i noget vi alle sammen kender.

Hvad er fråseri og mådehold
Men hvordan definerer vi egentligt de forskellige dødssynder og dyder i en nutidig kontekst? Til vores samtalesalon om fråseri og mådehold opdagede vi, at disse dødssynder og dyder ikke er noget, man kun behøver at forbinde med kristendommen. Faktisk er det bare almen sund fornuft. En af deltagerne til en samtale salonen dissekerede ordet mådehold, som at holde igen med måde. Gyldendals ordbog definerer mådehold som: beherskelse af ens forbrug af noget, så man ikke bruger for meget; det at holde sig inden for almindeligt accepterede grænser. Når man ser det sådan, er der jo mange situationer i hverdagen, hvor vi er mådeholdne.
Fråseri er jo ifølge kristendommen det modsatte af mådehold. Fråseri er et ord jeg personligt bruger mere i hverdagen. Når vi fråser en fredag, køber vi en god bøf og en flaske vin, men i virkeligheden er det måske en forringelse af ordet. Ordbogen definerer fråseri som ødselt forbrug af noget. Og der er da helt sikkert ting vi burde formindske vores forbrug af.

Dødssynder og dyder i hverdagen
Jo mere jeg tænker over det, jo mere kan jeg relatere det til min egen hverdag. Min kollega Elisabeth og jeg aftalte sidste år i 2018, at vi ikke måtte spise sukker i hele januar. Vi holdte det begge to, og var meget stolte. Sikke nogle mådeholdige piger tænker du nok. I januar måned 2019 oprettede vi, helt modsat 2018, vores fælles lakridsskuffe. Den er vi også meget stolte af. Men er det måske en lille smule fråseri?

Noget jeg bed mærke i til samtalesalonen var, hvordan en af de ældre damer fortalte, at hun har levet hele hendes barndom og måske endda hele livet i sparsomhed og mådehold. Hun havde spinket og sparet og den dag i dag, har hun faktisk svært ved at købe noget til sig selv, uden at føle dårlig samvittighed. Flere af de ældre fortalte at de ville ønske de var bedre til bare at købe den trøje, de gerne ville have eller det smykke, de havde kigget på i lang tid. Min personlige holdning er, at nogle gange kan en lille smule fråseri måske være godt for vores sjæl. Men hvis man fråser for meget, ender man i Luksusfælden. Så hvis man kan være en smule mådeholden med sit fråseri, er det vist bedst for alle.

Fråseri og mådehold i samfundet
Faktisk er der mange ting vi som samfund er gode til at være mådeholden overfor. De fleste mennesker slukker vandhanen, mens de børster tænder, vi genbruger som aldrig før og rigtig mange mennesker forsøger at spare, hvor de kan. Men alligevel lever vi i et samfund hvor der også bliver fråset rigtig meget, for meget. Vi rejser med fly på vores ferier, ofte flere gange om året, vi spiser for meget, og vi smider ufatteligt meget mad ud.

Hvis vi alle sammen kan blive enige om af være mere mådeholdne på et samfundsplan og fråse lidt mere på det personlige plan, så tror jeg vi bliver gladere mennesker og får et skønnere samfund.

Jeg har personligt fået utroligt meget ud af at snakke om disse ting i samtalesalonerne. Jeg står med en følelse af at være blevet klogere på mig selv og andre mennesker, men også et emne jeg ikke tænker meget over i min hverdag.

Samtaler på Balkonen
Hvis du også kunne tænke dig at blive klogere på nye emner, dig selv og andre, så holder vi hver den første torsdag i måneden ’Samtaler på Balkonen’ på hovedbiblioteket i Viborg. Næste gang, d. 7. marts kl. 11-12, skal vi tale om misundelse og velvilje. Jeg glæder mig til at finde ud af om disse emner giver lige så stor indsigt, både i mig selv og deltagerne som sidst.

Samtalesalon er et koncept skabt at Andreas Lloyd og Nadja Pass. Det er en skøn metode hvormed man på en let måde, kan komme til at snakke med og lytte til andre menneskers holdninger. Small talk er der ikke meget af, i stedet snakker man om emner, man ikke normalt får diskuteret ret meget. Man kan komme alene eller sammen med en ven/veninde og få et helt nyt syn på sig selv og andre. Fokus ligger på at skabe de bedste rammer for at få en god samtale. Vi sørger for, at alle har en at snakke med og at der er spørgsmål, man kan snakke om.