Bogforum

Den dag jeg krammede Søren Pind

02.12.19
Paradis på jord = Bogforum Jeg er næsten lige kommet hjem fra Bogforum i Bellacenteret, og her flere dage efter er jeg stadig helt høj. Jeg er den ekstroverte type, der får energi af at være sammen med andre mennesker. Og så er jeg bognørd og elsker alt, hvad der har med litteratur at gøre.

Hvis jeg kan kombinere litteratur og mennesker, så er jeg en lykkelig kvinde – og sådan er det netop på Bogforum.
Jeg var heldigvis kvik nok i 20’erne til at score en mand, der har det på samme måde. Vi betragter årets messe, som en slags perfekt date. Børnene bliver passet af morfar i Dronningmølle, og så tager vi tog og Metro ind til Bellacenteret. Hånd i hånd. Glade og spændte.

Kan du mærke, hvordan forventningens glæde pumper adrenalinen og lykkefølelsen rundt i kroppen? Bogforum er nemlig en helt særlig oplevelse for os hvert år.

Bogbranchens fætter-og-kusine-fest

Men et par uger inden messen fik jeg lidt af et chok. Min nye kollega, der ikke har arbejdet i bogbranchen før, kendte intet til Bogforum … Da jeg var kommet til mig selv igen, insisterede jeg på, at hun måtte med i år. Hun indvilgede heldigvis, så derfor lovede jeg at indvie hende i bogmessens lyksaligheder. Så kunne vi jo passende tage et par billeder og samle inspiration til Viborg Bibliotekernes bog- og oplevelseshungrende publikum.

Inden jeg mødtes med min søde kollega, nåede jeg at spise frokost med min veninde, der er redaktør på forlaget Peoples Press, kramme på en tidligere kollega - også fra Peoples Press. Drikke kaffe med en gammel veninde, der arbejder på Lindhardt & Ringhof – vinke til en tidligere samarbejdspartner fra Gyldendal, snakke med nuværende samarbejdspartnere hos eReolen osv osv. Networking når det er bedst og helt vildt hyggeligt.

Man plejer at omtale Bogforum som bogbranchens fætter-og-kusine-fest.
Jeg forsøgte forleden dag at tælle, hvor mange gange jeg har været der og kom frem til ca. 15 gange. Nogle år har jeg stået på en stand alle tre dage, og andre år har jeg bare været der som besøgende. Men fælles for alle årene er, at jeg glæder mig hver gang.

Lidt op ad dagen mødtes jeg langt om længe med min kollega. Det er ikke altid helt nemt at finde hinanden i menneskemylderet.

”Jeg står henne ved de røde balloner … ”
”Det gør jeg også,” sagde hun.
Der var åbenbart pyntet flere steder med røde balloner.

Jeg tror, det lykkedes at få smittet min kollega med begejstringen for alle de bøger og forfattere samlet på ét sted. Vi så både Peter Øvig og Lotte Kirkeby, der begge besøger os i løbet af foråret, sågar Linse Kessler og Michael Laudrup, fik vi set. De kommer desværre ikke til Viborg, men det kan der arbejdes på, hvis det ønskes.

Jeg fik også vist hende hallen fyldt med børnebogsforlag og deslige. Det er et sandt paradis for børn, hvor der også er scener med optrædener af børnenes stjerner. Fx Sebastian Klein og Sigurd Barrett.

Kram en tidligere minister

I alt er der over 1200 arrangementer med forfatterinterviews, signeringer, receptioner og debatter hen over weekenden. Man kan nemt få tiden til gå, selvom man kommer alle tre dage, hvilket min anden kollega Anne gør hvert år. Viborg Bibliotekerne er fyldt med passioneret personale.

Nå, men nu til sagen med Søren Pind. På et tidspunkt befandt vi os på Gyldendals stand, og det vrimlede med kendisser. Jeg nævner i flæng: Sara Bro, Peter Øvig, Peter Ingemann … og Søren Pind. Min kollega udbryder:

”Vi spørger lige Søren Pind, om vi ikke må tage et billede af ham, og så spørger vi ham, hvad han læser for tiden. Det bliver super godt, han plejer at være sød.”
”Okay” siger jeg, men DU spørger.”

Jeg ved ikke helt hvorfor, men pludselig blev jeg lidt genert (det ligger ellers ikke ret meget til mig). Men han er jo en flink mand, og selvfølgelig var han frisk på et foto til vores sociale medier til Viborg Bibliotekerne. Hvem ville ikke det.

Og sådan gik det til, at jeg krammede Søren Pind … eller han krammede mig … eller måske holdt han bare lidt om mig. Men altså jeg vil gerne have lov til at sige, at det varede ret længe.

Min søde kollega er naturligvis meget professionel, så vi skulle stå i det helt rigtige lys, kameraet skulle indstilles og min mand, der agerede fotograf, skulle undervises i det tekniske vidunder. Men det lykkedes og resultatet kan I se her. Og måske har I allerede set billedet på Viborg Bibliotekernes Facebook- eller Instagramprofil?

Høje på litteraturlykke

Vi sluttede messedagen af hos Lindhardt og Ringhoffs stand, hvor Rasmus Tantholdt interviewede forfatterne bag bogen ’F16 På vingerne med danske jagerpiloter’, og der blev serveret fadøl for at fejre at første messedag var vel overstået.

Høje af dagens oplevelser gik min mand og jeg ud på en fancy københavnsk restaurant og fik otte skønne retter mad og et glas vin, inden turen gik hjemad til børnene.

Ps: Hvis du allerede nu tænker, at du selvfølgelig skal med næste år. Så husk! Gode sko, ikke for varmt tøj og gerne en indkøbstaske på hjul – der er MASSER af gode tilbud på spændende bøger – og ofte får du dem signeret af forfatteren selv. Kort sagt, du kan stort set klare alle julegaveindkøbene på én weekend. Velbekomme.
Er der noget bedre end at shoppe sammen med ca. 40.000 andre bogelskende mennesker?