Den berigende samtale

29.09.17
Hvad er egentligt en god samtale? Er alle samtaler lige gode? Vil vi gerne blive klogere i alle samtaler, eller vil vi bare gerne have ret? Og hvordan kan vi egentligt blive bedre til at snakke sammen?

Debatten på sociale medier

I de seneste år er megen debat og samtale flyttet ind på de sociale medier, og i denne proces er mange af samtalerne og debatten generelt blevet hårdere, grovere og mere ensidig. Vi er ofte venner med dem, som mener det samme som os selv, og derfor oplever jeg også, at debatten er blevet mindre nuanceret. Så hvordan skal vi i Danmark blive bedre til at snakke sammen og til at holde den gode tone både på sociale medier og i virkeligheden? Hvordan skal vi blive klogere på andres holdninger og prøve at se andre sider af samme sag? Måske skulle vi prøve at snakke noget mere sammen?

Samtalen er jo et vidunderligt redskab til netop dette. Jeg elsker personligt alle mulige slags samtaler, lige fra den lette spøgen jeg dagligt har med brugerne på Viborgs forskellige biblioteker, til den dybe samtale, som ofte foregår over et glas rødvin klokken to om natten med gode venner. Men man er jo ikke automatisk bare god til at samtale, det kræver øvelse. Det kræver jo ikke bare, at man er god til at råbe sine egne meninger højere end de andre, men også at man er god til at lytte. Samtalen er for mig et redskab til at blive klogere på andre mennesker, til at lære noget om andre synspunkter end mine egne og til at få andres syn på ting jeg går og grubler over.

Blive bedre til samtalen

På Viborg bibliotekerne vil vi gerne understøtte de gode samtaler. Det kunne være dejligt, hvis man aldrig gik hjem fra et arrangement på Viborg Bibliotekerne uden at have snakket om det. Derfor sætter vi med en række arrangementer i efteråret fokus på den gode samtale. Du kan både komme med til vores populære ”Værter med Hjerter” arrangementer og deltage i en samtalesalon.
I søndags var vi til første arrangement i efterårets ”Værter med Hjerter” arrangementer, på besøg hos Stig Glent-Madsen, formand for Dansk Flygtningehjælp. Stig fortalte en masse om hans erfaringer med Dansk Flygtningehjælps arbejde for flygtninge i Danmark og i hele verden, og bagefter havde vi en samtalesalon omkring samme emne. En rigtig hyggelig eftermiddag i selskab med rare mennesker, varm kaffe og lækker kage sponsoreret af Søster Lagkage.

Samtalesalonerne kan nemlig det med at gøre os bedre til at samtale. Bedre til at samtale med mennesker vi ikke kender, men også bedre til at komme hurtigere ind til de emner, der er vigtige. Samtalerne hvor vi kommer ind til kernen af sagen, bliver klogere og ser tingene fra andre vinkler, er jo den slags samtale, hvor vi lærer noget om vores medmennesker. For mig er det utrolig opløftende og berigende. Den slags samtaler kan godt være svære, men er i sidste ende med til at skabe et mere nuanceret billede af den verden vi lever i.
Efter at have været med til at afholde samtalesaloner, så er vi i hvert fald hjemme hos mig, blevet bedre til at tage de dybe og vigtige samtaler.

Saloner på balkonen

Hvis du også har lyst til at blive bedre til at tale med folk, så holder vi torsdag d. 26. oktober kl. 11-12 den anden i en række af samtalesaloner på Hovedbiblioteket i Viborg. Du kan sagtens komme alene, vi skal nok sørge for en samtalepartner, og der er kage og kaffe på kanden.

Materialer