De særlige dage

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.12.21
Jeg har altid elsket alle de forskellige mærkedage og højtider; jul, påske, pinse, fødselsdage osv. Det er dage jeg mener der skal fyldes med lidt ekstra glans, glimmer og glæde.

Hjemme i min lille familie går vi højt op i alt hvad vi kan fejre og opfinder glad og gerne vores egne mærkedage. Jeg har ikke tal på hvor mange lagkager, kager og bunkevis af boller jeg har lavet for at fejre snart den ene og snart den anden bamses fødselsdag eller forlovelse iført forskelligartet udklædning (udklædning giver som bekendt lige prikken over Iét) – derudover kommer al den festivitas der bliver stablet på benene for at fejre katte, hunde og mennesker. Det kan måske nok lyde som en forfærdelig masse arbejde, men sagen er at jeg elsker det, nok elsker jeg allermest at se den glæde det giver min datter og de mennesker vi har omkring os.

Mit stakkels barn har i udpræget grad fået en rem af huden. Hun har i tiden op til december haft travlt med at lave en julekalender til den udspekulerede lille drillenisse, Tiberius Trutmund, som jeg har været så letsindig at lade flytte ind oppe på loftet for 7 år siden. Det kræver en del forberedelse, planlægning og meget lange aftener for en forælder når der er en drillenisse i huset. Det er det hele værd, også det gradvist forværrede klatøjede udtryk hos moren som december måned skrider frem. Der findes intet bedre end et hujende juleglad barn, der fuld af begejstring hopper ud af sengen for at se hvad mon Tiberius har lavet i nattens løb. Sådan skal Julen føles når man er barn, hvis du spørger mig.

Men denne klumme handler ikke kun om julen. Vi har en gylden regel i min familie, om at julen OVERHOVEDET som i ”OVERHOVEDET” ikke må nævnes, før det har været MIN fødselsdag som er d. 24. november. I år har jeg haft en af de der fødselsdage, som går under betegnelsen ”et skarpt hjørne”. Jeg blev svimlende 50 år og udover hvad det medfører af forberedelser, madlavning og festivitas så er det også en af de fødselsdage der kalder på en del eftertænksomhed og mærken efter. Når man bliver 50 kan man med nogenlunde stor sikkerhed sige, at man kan se tilbage på mere liv end man har foran sig, selvom jeg med en fantastisk farmor der lige er blevet 100 kan håbe på, at jeg har et par gener der vil trække mig i samme retning. Forleden havde jeg en samtale med en livsklog dame, som jeg har som bruger på Skals Bibliotek, om det at fylde rund og de tanker der opstår i den forbindelse. Hun kunne fortælle mig at da hun blev 50 havde hun givet sig selv lov til at sige, at når hun nu var blevet så gammel, så var der ting hun havde lov til at holde op med at gøre. Det fik mig til at spekulere; ”Vil jeg give mig selv lov til at holde op med noget?” Jeg tror at svaret for mig er, at jeg vil blive ved med at give mig selv lov til at prøve noget nyt. Jeg har ud fra devisen ”jeg har da stadig knogler, der ikke har været brækket” kastet mig ud i forskellige fysiske aktiviteter, selvom jeg har 9 knæoperationer og et par brækkede arme blandt de mange punkter på skadeslisten. Senest har jeg kastet min kærlighed på crossfit og jeg er ”Ole Henriksen-begejstret” over burpees, boxjumps, toes to bar, snatch og alle de andre mærkelige navne på øvelser der knytter sig til sportsgrenen.

Jeg tror konklusionen her må blive, at alle valg og fravalg i livet handler om, at du skal gøre det, der gør lige netop dig glad og ikke være bange for at tage de knubs med det giver. Der findes ingen bog med opskriften på hvad lige netop du skal gøre for at leve DIT gode liv, den skriver du selv undervejs.

Et spørgsmål jeg ofte har fået fra børn i min tid som børnebibliotekar har lydt; ”Er du en rigtig voksen?” Forleden så jeg et citat på Instagram hvor der stod noget i retning af ”Hvis ikke du er blevet voksen når du bliver 50 behøver du ikke blive det”. Jeg kan nu endelig ånde lettet op og holde fast i mit standardsvar som altid har været et klart rungende NEJ!!

Jeg har nu taget nissehuen på, julepynten er hevet frem og der er fyret godt op under nisseløjerne – moren i huset allerede vågnet op med lilla hår og overskæg én gang. Hvem kan alligevel sove når det er JUUUUUL……