Udsigten fra Asissi
Udsigten fra Asissi

Bryllup i Italien

Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.12.16
Vi var inviteret til et italiensk bryllup for præcis 25 år siden. Dengang var det en kæmpe oplevelse. Brylluppet blev holdt udenfor Assisi i nærheden af Umbriens hovedstad Perugia.

Et italiensk bryllup er meget romantisk. Kirken var placeret på en høj bakketop og var så lille, at der ikke var plads til alle gæster. Vi måtte skiftes til at være inde og ude. Efter vielsen, der varede ca. 1. time, blev der serveret en aperitif og den første antipasti udenfor på plænen. 170 gæster var inviteret og en del var danskere. Det var midt i juli, og det var meget varmt. Der var dækket op ved langborde, så mange sad i det fri, og så kom der 6- 7 spændende italienske retter samt kaffe.

Aftenen før brylluppet var der polterabend for alle pigerne. Vi sad udenfor og fik vel nok, som jeg husker det, den bedste italienske pizza nogensinde.

Umbrien og gensyn med bruden

Landsdelen, vi var til bryllup i, hedder Umbrien. Man kalder det for Toscanas ukendte lillebror.

Her i september havde vi arrangeret en ferietur til Umbrien, og aftalt at mødes med Anne Lise, bruden fra 1991. Hvor var vi spændte og glædede os. Vi boede i et stenhus lidt udenfor Assisi. Vi havde en rigtig hyggelig aften, hvor minderne fra brylluppet bare blev genopfrisket. Anne Lise fortalte, at det også havde været en stor oplevelse for de italienske gæster med så mange danskere til bryllup.

Vi var jo også på ferie og Umbrien, der er så uspoleret og fuld af charme, skulle genopleves.  Området er perfekt til vandreture i det bakkede grønne landskab og ikke uden grund kaldes Umbrien ”Italiens grønne hjerte”.

Perugia

Perugia havde vi sat en hel dag af til. Det er hovedstaden i regionen Umbrien. Måske ikke så besøgt som Firenze, som ligger længere mod nord, og det er synd. En svævebane bringer dig til det historiske centrum. Desuden er Perugia en universitetsby med ca. 40.000 studerende, og byen er vært for Italiens vigtigste jazz festival, Umbria Jazz, der finder sted hver sommer i juli.

Gensyn med Assisi

Et gensyn med Assisi blev det også til, selv om det holdt hårdt. Mandag og tirsdag var alle indfaldsveje til Assisi spærret. Senere fandt vi ud af grunden der til. Pave Frans var på besøg i Assisi i anledning af 30-året for bøn for fred. Fredsbønnen i Assisi er en årlig tilbagevendende begivenhed, som blev indstiftet af den hellige Johannes Paul II i 1986. Paven besøgte også ” Frans af Assisis” grav i byens kæmpe store basilica.

Vi skulle naturligvis også se basilicaen, San Francesco, hvor Frans af Assisi ligger begravet i krypten.
Arktektonisk et imponerende samspil mellem ordtidsarkitektur, middelalder og renæssance og det hele falder naturlig sammen med de solrige skråninger og den frodige dal. Så smukt er det, at Frans af Assisi, der havde rejst langt omkring på sine missionsrejser skulle have sagt. ”Jeg har aldrig set et smukkere sted end denne min fødebys dal” og det kan jeg kun give ham ret i. Som italiens skytsengel har Frans af Assi en helt særlig betydning for italienerne, og mange pilgrimme kommer til byen alene for at gå i de gader, hvor Frans selv gik engang.

Gråbrødrene

Frans af Assisi grundlagde munkeordenen Gråbrødrene i de klosterbygninger, som kan ses i Viborg i dag. Flere spændende oplysninger kan ses på hjemmesiden om Gråbrødre Klosterkirke i Viborg, hvor man også kan læse om, hvad reformationen betød.  Næste år fejres 500–året for reformationen med forskellige events, og det kan vi se frem til i det nye år i Viborg.