Billedbogens forunderlige verden

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.07.20
”Jeg skulle låne en billedbog, som handler om et tissecirkus”. ”Kender du en billedbog om et dyr, der har lort på hovedet?” og ”Hvem er det nu, der har skrevet en billedbog om en snotfe?”

Billedbøger er fantastiske og bringer ofte et smil frem på læben hos både børn og voksne. Om ikke andet så på grund af de spidsfindige og skøre titler. For ja, der findes en billedbog, der hedder ”Lille abes store tissecirkus”. For ikke at tale om ”Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved”. Claus Riis har skrevet en billedbog om ”Varulven Viggo og snotfeen”.

En god billedbog kan det hele. Den er spækket med billeder, man kan blive fascineret af, og den rummer en god historie til højtlæsning. Og så er den ikke så lang endda, så de voksne kan også nå det næste afsnit af spændingsserien på DR. Det er da alt for hyggeligt at putte sig under dynen sammen og slutte dagen af med en god historie. Hvem kunne for eksempel ikke tænke sig at læse historien om den lille kanin, der kun siger ét ord: ”Pølsebæ”. En simpel fortælling, men med uendelige gentagelser af det iørefaldende ord: ”Pølsebæ”. What’s not to like?

Kvalitetstid med billedbøger

Billedbøger er en fornøjelse at læse sammen. Og lige netop at læse sammen med sine børn har så mange fordele. Højtlæsning giver dine børn læselyst, det udvikler deres talesprog og ordforråd, det styrker koncentrationsevnen, og vigtigst af alt giver det nærhed og tryghed for barnet. Gennem billedbogen kan man gå på opdagelse i sprog og billeder og blive indfanget af fortællingens univers.

Hjemme hos os elsker vi billedbøger – især de sjove af slagsen, som kan få os til at grine højt. Her kommer mine bedste anbefalinger på billedbøger, som er garant for et godt grin hos både store og små:

En oplevelse for voksne

Som voksen tænker man måske, at billedbøger kun er for børn; men indimellem læser jeg også billedbøger for min egen skyld. Indlagt i billedbogen som genre er jo, at de er spækket med billeder og grafiske illustrationer. Billedbogsforfatterne og illustratorerne kan skabe små kunstværker, som i sit sproglige og billedlige udtryk kan byde på unikke oplevelser. Hvis du har lyst til at gå på opdagelse i nogle af de smukkeste og kunstneriske billedbøger, så kan jeg anbefale:

Hvad end du går efter de kunstneriske, de hylende morsomme eller de klassiske billedbøger, som Peter Pedal, Alfons Åberg, Rasmus Klump eller noget helt fjerde, så er det i hvert fald værd at gå et smut forbi billedbogskasserne på biblioteket og blive inspireret til nye læseoplevelser for både store og små. Og måske kommer du og dit barn på rundrejse i tissecirkusset, på eventyr med snotfeen eller bliver de heldige vindere af et nyt ord i jeres ordforråd: ”pølsebæ”!