Mona Jensen
Anbefaling af Hvidt hav

Biblioteket rykker ud - også til dig!

15.03.19
På Viborg Bibliotekerne anbefaler vi rigtig mange kulturelle oplevelser. Det elsker jeg at være en del af. Til tider er det krævende, men altid hyggeligt og det giver bare rigtig meget igen. Der har altid været stor efterspørgsel på bøger og litteratur særligt om efteråret og vinteren. Men efterhånden er det hele året, der læses og lyttes.

Viborg Bibliotekerne har altid haft rigtig mange bogcaféer. Det er jeg især glad for at være en del af. Derudover har vi ”Biblioteket rykker ud – til dig”. Det er et tilbud til alle borgerne i hele Viborg Kommune. Her udfordrer vi den traditionelle måde at tænke bibliotek på, idet vi rykker ud af biblioteksrummet og ud til borgerne. Tilbuddene kan kombineres, så de passer til jer. Vi rykker ud med alt fra samtalecaféer, hjælp til opstart af læsekredse, få præsenteret biblioteket digitale tilbud, oplæg om børnelitteratur og selvfølgelig bogcaféer. Dem har der altid været stor efterspørgsel efter. Vi ser helst, at I mindst er en gruppe på 10 personer. Tilbuddet er selvfølgeligt gratis. Har I måske en hel anden ide til et arrangement, så samarbejder vi gerne.

Kontakt: Anette Koue: a6k@viborg.dk eller læs mere på www.viborgbib.dk

Der kan være stor forskel på, hvilke bøger jeg har med, når jeg er ude og formidle litteratur. Jeg elsker især debutanter. Hvad kan de overraske med, hvilke genrer er det? Er det en forfatter som jeg skal lægge mærke til i fremtiden?

Anbefalinger fra debutanter

Carolina Setterwall: 'Lad os håbe på det bedste'
En morgen finder Carolina sin mand død i sengen. En hudløs ærlig og stærk roman om at miste og prøve at komme videre. Det er en gribende og velskrevet bog, som jeg strøg igennem. Den kan gøre dig klog på sorgprocesser og vise måder at hjælpe både dig selv og andre i sorg på. Men forfatterens tanker om parforhold, børneopdragelse og familierelationer i det hele taget er bestemt også værd at læse og tænke over.

Stina Jackson: 'Sommermørke'
I det nordlige Sverige, hvor sommernætterne er lyse, kører Lelle rundt på tredje år og leder efter sin forsvundne datter Lina. Alle andre, inklusiv politiet, har givet op, men da endnu en ung pige forsvinder, fatter Lelle håb. For læsere af nordiske spændingsromaner kan denne fantastiske bog varmt anbefales

Isabel Vincent: 'Middag med Edward'
Alle fortjener at have en ven som Edward, han er 93 år - alle fortjener at læse denne bog. En fantastisk historie om et uventet venskab. Med middage, der vil få din mund til at løbe i vand. Man skal aldrig opgive håbet om at få endnu et godt liv, selv om det første slutter. Jeg elskede hvert øjeblik af denne bog. Alle fortjener at have en ven som Edward

Disse unge debutanter overraskede positivt, og dem vil jeg holde et ekstra øje med.

Mine bøger til Bogcafe i Karup

På bogcafeen i Karup sidst i januar, havde jeg udvalgt nedenstående fire fantastiske læseoplevelser. De er alle virkelig gode bøger som jeg varmt vil anbefale.

Benedict Wells: 'Ud af ensomheden'
Romanen handler om en barndom og ungdom præget af tab, sorg og ensomhed. Som 11-årig mister Jules og hans to søskende Marty og Liz deres forældre i en trafikulykke. Børnene bliver anbragt på kostskole, hvor de snart mister kontakten med hinanden og hver især må kæmpe med savnet og sorgen. Jules føler sig ensom, men igennem venskabet med pigen Alva ændres hans liv og langsomt mærker Jules en længsel efter at kunne række ud mod et andet menneske. Som voksne finder de tre søskende sammen igen og mødes i forældrenes gamle hus i Frankrig. Romanen fik EU’s Litteraturpris i 2016

Audur Ava Olafdótter:  'Ar'
Midt i en traumatisk skilsmisse, dement mor på plejehjem og en datter, som viser sig ikke at være hans biologiske datter, befinder Jonas sig i krise. Derfor låner han naboens jagtgevær for at skyde sig selv. Men da han ikke ønsker, at hans datter skal komme og finde ham, rejser han i stedet til udlandet. I et fjernt krigshærget land tjekker han ind på Hotel Silence. Med i kufferten har han en boremaskine, så han kan bore en krog i loftet og hænge sig selv. Men snart inddrages Jonas og boremaskinen i genopbygningen af hotellet og måske sit eget liv. Skøn Islandsk forfatter og bogen vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2018

Roy Jakobsen: 'Rigels øjne'
Vi er i årene 1913-1928 på den lille isolerede ø Barrøy i det nordlige Norge. Her er pigen Ingrid en eftertænksom og følsom iagttager af det liv, der udspiller sig for hende selv og hendes hårdtarbejdende og fattige lille familie. Alt drejer sig om at overleve, og det er hårdt arbejde hver dag året rundt, hvor der skal fiskes, passes dyr, dyrkes kartofler, repareres og laves mad. Uden de store falbelader skildrer Roy Jacobsen denne tilværelse. Det er en rigtig fin trilogi, som har ramt noget i hjemlandet Norge, hvor den også er meget populær. Trilogien indledes med ”De usynlige” og ”Hvidt hav”

 Hanne Faldborg: 'Havets døtre' og 'Hedens sønner'
Oline og Thea bliver født i Nymindegab i Vestjylland. Oline kommer i lære i en kvindetøjsbutik i Aarhus. Her gør hun karriere og ender som direktør for flere butikker. Thea bliver gift med Terkel og flytter til den lille vestjyske by, Stadil. Romanen følger de to søstres liv, og menneskene omkring dem, i årene 1917- 67 i Havets døtre, og 1968-2018 i Hedens sønner. Men også om samfundsudviklingen i perioden, hvor kvinderne blev mere selvstændige og blandt andet kom på arbejdsmarkedet. Dejlig læseoplevelse.

Materialer