Biblioteket har nødberedskabet klar!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.02.18
Det er lidt underligt at være en af dem, som står for bibliotekets vinterferieaktiviteter for børn. Der er nemlig ingen tvivl om, at den allerbedste aktivitet vil være sne!

Tænk, hvis det bliver snevejr i vinterferien! Rigtig  ”gammeldags” vinter, hvor børnene kan bygge kæmpe snemænd, lave sneboldkampe, bygge snehytter, køre på slæde, stå på skøjter, lave snelygter , lave sneengle osv. osv.
Hvor de kan komme frysende ind med røde kinder til varm kakao og nybagte boller og om aftenen være dødtrætte af leg og tumlen i sneen.
Om det bliver sådan i år, ved jeg ikke i skrivende stund, men jeg kan fortælle, at Viborg Bibliotekerne og en masse andre institutioner har nødberedskabet klar.
Ikke mindre end 60 (tres!) tilbud er listet op på hjemmesiden: www.ferieaktiviteter.viborg.dk.

60 aktiviteter

60 aktiviteter lyder jo helt vildt – og jeg kan allerede høre, hvordan en af mine gode bekendte begynder at tale om, at børn har godt af at kede sig. Hans børn kommer for øvrigt ikke til at kede sig for hele familien tager ned til de franske alper lørdag eftermiddag. Nå, det er en helt anden ting!
Han siger i øvrigt også, at noget af det bedste ved at være på skitur er, at familien, der ellers til daglig har frygtelig travlt med hver sin aktivitet, her i vinterferieugen kan hygge sig med hinanden.

Men hvad nu hvis det franske lufthavnspersonale indleder en strejke lige her i uge 7 og familien går totalt i panik. Ja, så tror jeg, jeg vil kigge forbi med en feriefolder og fortælle ham, at nødberedskabet er klart – og ved rigtig mange af aktiviteterne er den voksne også meget velkommen.

"Nat På Biblioteket 3"

Selv har jeg travlt med at samle trådene til ”Nat på Biblioteket 3”. Det er nemlig tredje gang, vi inviterer børn og forældre ind til et delvis mørkelagt bibliotek. Med udgangspunkt i en temmelig fantasifuld historie bevæger de sig 4 aftener i træk rundt i skumle kældre og mørke gange for at løse et mysterium. Et mysterium, som i sidste ende handler om at redde biblioteket.

Første år var en ond professor i gang med at ødelægge al den fordummende skønlitteratur. Sidste år var han så tilbage igen – ikke alene, men sammen med en hær af sudanske hærmyrer, som var i færd med at spise alle bøgerne. Bøgerne blev reddet og myrer og professor drevet på flugt, men alle husker hans sidste ord: ”Pas på. Jeg kommer tilbage!” – og nu er han så tilbage igen.  I år som den, der har magten over en flok sorte flunker.
 Aftenernes drama bygger på sommerferiens populære flunkejagt. Flunkerne plejer at besøge børnebiblioteket i sommerferien.  Når ferien så er slut, drager de hjem igen til deres planet. Men i år er nogle af flunkerne, sortflunkerne, ikke kommet med tilbage. Hvor de almindelige flunker er drillesyge, så er sortflunkerne rigtig onde – og nu har vores professor fået magten over dem!

Forhåbentlig redder børn og forældre biblioteket– og jeg er helt sikker på, at alle fremover har fået et helt andet forhold til ”deres” bibliotek.

Klar! Parat! Bag!

Ferieaktiviteterne er en blanding af, hvad personalet har ideer og hvad børnene gerne vil have. Hvis der er noget, som har optaget børn her i efteråret, så er det Den store Bagedyst. En af min kollegaer syntes derfor, at det var oplagt at følge op på den. Også fordi koge- og bagebøger altid er et hit i Børnebiblioteket.

Det er lykkedes for hende at få en aftale i stand med en af bagestjernerne, Jesper – mon ikke fornavnet er nok! Jeg kender ikke resten.  Jesper har udviklet en speciel kage til Viborgs ferieaktiviteter og et filmhold har været i Kolding og filmet bageprocessen trin for trin, så alle kan være med.
Det hele er endt med, at der 5 gange i ferien åbnes op til Mercantecs store undervisningskøkken på H C Andersens Vej – og så er det bare: klar! parat! bag! I øvrigt en aktivitet, hvor voksne og børn meget gerne må tilmelde sig sammen.

Garanti for røde kinder

Det er faktisk sidste gang jeg er med til at arrangere vinterferieaktivteter, da jeg forlader arbejdsmarkedet i løbet af foråret. Derfor er det med stor glæde, at jeg har fået teater/musikgruppen Ratatas til at komme.  De har spillet mange gange på Viborg Bibliotekerne, og jeg har tit i pressemeddelelserne skrevet:” Her er garanti for højt humør og røde kinder” – og det er altid kommet til at passe. Når børn og voksne kommer fra Ratatas’ forestillinger, er de bare i godt humør. Børnene har sunget, de har listet, de har klappet , ja, de har alle sammen været med i en spændende historie – og det har været skægt.  De mindste skal være med til at vække Mester Jakob . De større skal ud for at henter prinsesse Miras krone, som en drage har stjålet.
Bare mit barnebarn Ole havde været i byen. Så kunne vi samme have været med på rejsen.

Slim og toiletruller

Når der er ferie, kommer der mange på Børnebiblioteket – og der må gerne være noget, man kan hygge sig med uden at bestille billet. Noget man kan være med i i 20 minutter eller måske flere timer. Noget, som både er sjovt, når man er 4 år og når man er 11. Vi har tidligere flere gange haft perleværksted, pompon -workshop og sidst i sommerferien kunne alle male på sten! Her i vinterferien har vi fået 4.000 toiletruller. De kan klippes i ”skiver” og laves til flotte stjerner. De kan blive til rullinger, som dem de laver i Ramasjang  - og de kan blive til festlige minions og andre figurer. Jeg tror selv, at minions bliver årets hit!

En anden skør og skæg aktivitet er en slim-workshop fra onsdag til fredag. Hvorfor købe små dyre dåser med kulørt slim, når man kan lave det selv! Nogle af mine kollegaer har været i gang med lim, bagepulver, skumfiduser og meget andet. Det er ikke alt, der er lykkedes, men det går fremad – og de er i den grad klar til ferien. 

Nå - dette er jo ikke en pressemeddelelse for de samlede aktiviteter. Den håber jeg, at avisen vil bringe et andet sted. Det er blot nogle enkelte eksempler. Men forhåbentlig nok til at mange får lyst til at gå ind og se dem alle sammen på Ferieaktiviteter – og måske nok til at min bekendte ærgrer sig bare en lille smule over,  at han skal ned til Frankrig.