Bibelcitater, Heidi-bøgerne og amerikansk selvhjælpskultur på en søndag i januar

Jeg sætter mig søndag eftermiddag ved computeren. Jeg har selvfølgelig en kop kaffe med og er klar til min eftermiddagsvagt. Jeg har vagten på biblioteksvagten; en landsdækkende service som alle kan benytte, og som de danske folkebiblioteker bemander på skift.

Denne søndag har jeg vagten sammen med en bibliotekar på Skanderborg Kommunes Biblioteker. Jeg starter med at viderestille telefonen, så jeg modtager alle opkald, der kommer til biblioteksvagten. Dernæst læser jeg de spørgsmål, der ligger fra dagen før, som ikke er blevet helt færdige. Der ligger et spørgsmål, som kommer fra Viborg Bibliotekernes hjemmeside, hvor der er en knap, så man kan spørge biblioteksvagten. Det starter jeg selvfølgelig med. Det er en låner, der vil forlænge et lån, og det gør vi normalt ikke på biblioteksvagten, men fordi jeg jo er ansat på Viborg Bibliotekerne har jeg adgang til databasen og kan hjælpe låneren.

Med detektivhjernen på arbejde

Jeg går videre med næste spørgsmål, som lige er noget for min detektiv/bibliotekarhjerne. En bruger har set et afsnit af en serie på DR1, hvor der henvises til et citat i biblen, der hedder ”Herre du ransager mig og kender mig, du ved om jeg går eller ligger”, nu vil hun gerne vide, hvor i biblen det stammer fra. Det er hurtigt fundet på biblen online, så jeg sender svaret afsted.

Så ringer telefonen endnu engang. Det er en mand, der ved en fejl, er kommet til at aflevere en netop lånt bog i afleveringsautomaten på Ølstykke Bibliotek, det kan jeg desværre ikke hjælpe med, men vi bliver enige om, at han må kontakte biblioteket dagen efter, når der er betjent bibliotek i Ølstykke.

Nu ligger der et spørgsmål om Heidi bøgerne, og hende kan jeg huske fra min egen barndom, hvor jeg fulgte hende og hendes bedstefar på en tysk tv-kanal. En dame søger bøgerne om Heidi af Johanne Spyri og mindes, at der er mere end de to bøger, hun selv kan søge frem. Den kaster jeg mig over og efter lidt tids søgen finder jeg ud af, at det kun er de to første Heidi bøger, der er skrevet af Spyri. Efter forfatterens død har Charles Tritten, som havde oversat de første bøger, fortsat historien. Jeg sender svaret afsted til spørgeren.

Så svarer jeg lige på et par spørgsmål om pinkoder og login til på bibliotek.dk og bibliotekers egne hjemmesider. Som altid på biblioteksvagten ligger der spørgsmål fra studerende der er ved at skrive opgaver. I dag er emnerne psykologisering og selvhjælpskultur i det religiøse USA og etniske minoriteter i Danmark.

Fra selvhjælpskultur i USA til Brødrene Price

Der er også en spørger, der har set Brødrene Prices bud på Babettes gæstebud på TV, hvor de har gæster til at spise. Spørgeren vil gerne vide, hvem der deltager i middagen. Jeg søger, men på tv-guiden kommer der kun nogle af deltagerne, så jeg må finde svarene et andet sted. Heldigvis ligger udsendelsen på DRs app, så jeg spoler lige udsendelsen igennem og finder frem til deltagerne.

Kl. 18 kommer en besked fra en kollega på Vejle bibliotek. Hun har trukket telefonen og er klar til at tage over. Jeg ønsker god vagt og lukker computeren efter endnu en alsidig dag på biblioteksvagten. Jeg er super glad for at være en del af denne service. Det er så spændende, fordi spørgsmålene spænder så vidt. Får du brug for akut bibliotekshjælp, kan du også spørge på www.biblioteksvagten.dk og få hjælp af en bibliotekar et sted i Danmark.