"Bedstefar, prøv at se hvad jeg kan få den til!"

27.11.20
Det er vinterferie i TestLab (før corona lukkede Danmark). Drengen står og bygger en robot af LEGO og får den til at bevæge sig ved hjælp af motorer, sensorer, kodning og en iPad.

Bedstefar står i baggrunden og kigger på. Drengen sprudler af kreativitet, han prøver af, lykkedes og mislykkedes og fortæller begejstret sin bedstefar om fremskridt og tilbageslag.

Jeg har fornøjelsen af at stå i bibliotekets kreative legeplads, TestLab, hvor der er rig mulighed for at udfolde sine kreative evner, oftest med hjælp fra teknologien. Gang på gang bliver jeg overrasket over hvilke fantastiske ting ”mine” maskiner og robotter kan bruges til.

Men billedet af barnet der leger, og den voksne der står passiv bagved, er desværre noget jeg også ser tit. Vi voksne har det bedst med en bunden opgave – vi vil helst ikke fejle.

Men når vi er bange for at gøre noget forkert, mister vi tit muligheden for at skabe noget utroligt.

Det at skabe er kreativitet for mig!

Jeg vil påstå at kreativiteten bor i os alle sammen.

Bare tænk på alle de løsninger vi forældre har, for at børnene ikke opdager, hvor meget slik vi rent faktisk spiser. Og I den lidt mere seriøse retning. Tænk på alle de fantastiske kreative løsninger, vi fandt på under forårets nedlukning, da vi ikke havde noget valg?

  • Som når Jimi Holstebro holdt online tegnekursus på facebook og fik hele Danmark til at følge med.
  • Som når datateknikker-studerende fra Mercantec byggede et virtuel rum, så de kunne holde "fredagsbar" for op mod 400 unge med levende musik.
  • Som når kommunens lærere fandt på den ene fantastiske aktivitet efter den anden, for at engagere eleverne på den anden side af skærmen, når de kørte træt i hjemmeskolen.
  • Som når vores dygtige børnebibliotekarer begyndte at lave "Online Booktalks", så alle de fantastiske børnebøger på Ereolen Go fandt deres rette publikum.
  • Som når mine børn og jeg spiste familiemiddag med min søster, forældre og 88årige bedstemor gennem skærmen, selvom vi ikke engang sad i den samme kommune.

Og TestLab dukkede da også op med vores nye koncept under corona ”TestLab Online” – der netop handler om at være kreativ, med det du har derhjemme. Og alle de andre ting som vi alle sammen fandt ud af i det "forsømte forår".

Overalt fandt helt almindelige mennesker ud af komme på arbejde, have et socialt liv og kunne fungere næsten normalt. For at kunne overleve i en mere end mærkelig verden. Det viste os, hvor vigtig det kreative og legende er for os alle sammen.

Uanset om kreativiteten kommer tvunget pga. corona eller af ren spontanitet, er den bare så vigtig at holde fast i og turde at tage chancen og turde at lave fejlene. Det er vi særligt gode til i Viborg kommune – bare se vores udnævnelse til ”UNESCO Creative city”

 Det var mange store og små tanker om kreativitet. Omkring TestLab, kreativitet og et af de lyspunkter jeg fandt i foråret 2020. Men alt det tænkte drengen heldigvis ikke på. Han tænkte ikke på kreativitet, vidste ikke noget om fremtiden og alt mulig andet – han legede ”bare”. Og bedstefaren? Han hoppede med på legen og så fik de to generationer brugt en herlig formiddag på biblioteket, sammen.

Og heldigvis kan vi nu igen være sammen. Sammen om at lege, være kreative og spise aftensmad omkring samme bord – det er nu alligevel bedst.

Materialer